2010. július 27., kedd

Mozzarella rántva

Megbolondítva

A rántott sajt nem egy különleges étel.De egy csipet déli fűszer s máris  nyári hangulatot áraszt a tányérról.Lehet,hogy azért érzem bele a tengerpart hangulatát sok ételbe mert idén orvosi javaslatra nem láthatom s érezhetem a sós tenger ízét,a simogató tengeri szellőt,s nem hallhatom a partot csapkodó hullámok nyugtató hangját.Mégis talán nem túlzok,hogyha azt mondom ez a tányér étel nemcsak egy adag rántott sajt.

Mozzarella rántva,aszalt paradicsommal és zöldtartárral

Hozzávalók:

személyenként 2 szelet 1,5-2 cm-es mozzarella sajt
aszalt paradicsom lecsepegtetve
tartármártás lehetőleg házi majonézből
bazsalikom
liszt,tojás,zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

A lepényhez:30 dkg(BL 80-as) liszt,2 kk.só 5 g szárított élesztő,1 kk.cukor
2 evőkanál olívaolaj,kb.2 dl langyos víz.Tetejére 1 fej fokhagyma összezúzva 1 dl olívaolajjal elkeverve.


Elöször is összekeverem a lepényhez a tésztát,s letekarva hagyom néhány órát kelni.
Házi majonézben elkeverek tejfölt és natúr joghurtot felesben majd nagy csokor bazsalikomot is teszek bele felaprítva.
A sajtokat bepanírozom:liszt,tojás,zsemlemorzsa,s újból tojás és zsemlemorzsa.Hűtőbe teszem legalább fél órára.
A megkelt tésztát lisztezett sütőpapíron kinyújtom,tepsibe rakom s lekenem a fokhagymás olívaolajjal.200 fokra előmelegített sütőben kb.20 perc alatt megsütöm.
Közben a sajtokat bő,nagyon forró olajban kb.2-2 perc alatt aranybarnára sütöm.
A szárított paradicsomot és a zöldtartárt tálkákba szedem,s tányérra teszem a sajtkarikákkal,meg egy-egy szelet lepénnyel.

2010. július 20., kedd

Szilvásgombóc

Szilvásgombóc

Mindenki ismeri.Mégis megér egy bejegyzést.Mamánál töltött réges-régi,gyönyörű nyarak íze,emléke.S ma is gyermeki lelkesedéssel várom,hogy a felvágott gombóc közepéből előbukkanjon a kakaós-fahéjas mámor.


Hozzávalók:

50 dkg burgonya(lehetőleg öreg,de így nyár derekán már jobbféle újból is készíthető)
kb.40 dkg liszt(burgonyától függ mennyit vesz fel)
1 db tojás
kevés zsír v.vaj
étolaj
zsemlemorzsa
apró érett szilva
kakaópor,fahéj
porcukor


A meghámozott burgonyát felkockázom és enyhén sós vízben megfőzöm.Krumplinyomón áttöröm belekeverek egy kanálnyi zsírt  és hagyom kihűlni.Beleütöm a tojást,beleteszem a lisztet és összegyúrom.Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom s kb. 10x10  kcm-es kockákra vágom.Összekeverek kakaóport porcukorral és fahéjjal,majd a magozott szilvák közepébe töltöm.Ezután a tésztakockák közepére rakok egy-egy szilvát és gombóccá formázom.Bő,enyhén sós vízben főzöm őket majd ha feljöttek a víz tetejére kiszedem és beleforgatom a pirított zsemlemorzsába.Porcukorral meghintve tálalom.  



2010. július 12., hétfő

Tavaszi zöldségleves

Kettő az egyben

Ezeken a forró nyári napokon tartalék üzemmódban főzök.Leves viszont kell.Sokszor hideg,olykor meleg.A zöldségleves nagy kedvenc,s most még zsenge alapanyagokat lehet hozzá beszerezni,kertből piacról.Általában az elkészített leves felét leturmixolom,így két egymást követő napon sem kell ugyanazt ennünk.S a turmixolt változat hidegen-melegen egyaránt finom.


Zsenge tavaszi zöldségleves-nyáron




Hozzávalók:

újhagyma
sárgarépa,fehérrépa
zellergumó
karalábé
karfiol
friss zöldborsó
kellevél,petrezselyemzöld
só,bors,olívaolaj

A hagymát apróra vágva olívaolajon megdinsztelem.A zellert,fehérrépát apróra kockázva rádobom,párolom kicsit.Ezután kerül rá a felkarikázott sárgarépa,a felkockázott karalábé.Pár perc párolás után felengedem vízzel beleteszem a rózsáira szedett,megmosott karfiolt,a kifejtett zöldborsót,és néhány kellevelet.Sózom,borsozom s készre főzöm.Az apróra vágott petrezselyemzöldet csak akkor teszem bele ha már elzártam alatta a gázt.
A leves felét,hogy ne legyen túl sűrű kicsit bővebb lével leturmixolom,s elteszem másnapra.



2010. július 7., szerda

Dinnyekoktél

Leltár


Sok év alatt rengeteg konyhai kisgépet sikerült összegyüjtögetnem.Mindig volt olyan amit nélkülözhetetlennek hittem,aztán néhány hónap intenzív használat után egyszercsak tartósan beparkolt a kamrapolcra.Ilyen pl.a kenyérsütő,mert évek óta a rendes sütőben sütöm a mindennapi kenyerünket.A fagylaltgépet azért nyaranta előveszem párszor,de az sem a használatban fog elkopni.A citromprés is csak néhányszor jön ki a fényre.S a sorból nem hiányozhat a gyümölcscentrifuga sem,mert most már róla is tudom,hogy nem nélkülözhetetlen...Viszont tud hasznos is lenni,ha kap az ember lánya egy hatalmas görögdinnyét,amivel nem bír a család.



Dinnyekoktél


Akkor szoktam készíteni,ha kevéssé ízletes dinnyét sikerül vennünk,vagy mint jelen esetben több van mint amit jóízűen megennénk.Most piros húsú grépfruittal együtt centrifugáztam ki,hogy a gyerekek is tudjanak belőle inni.De felnőtteknek  pezsgővel elkeverve is kínáltam már.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.