2011. január 27., csütörtök

Megtisztelő

Megtisztelő...

,hogy gondolt rám Citromhab,majd nem sokkal utána Hobbychef is.Mindketten megajándékoztak a következő díjjal:
                                      
Köszönöm.
A játék értelmében tovább kellene adnom.Jónéhány blogot rendszeresen olvasok,s sok helyre bekukkantok egy-egy jó receptért.Úgyhogy egyátalán nem könnyű a választás.Ezért s meg,hogy már szinte mindenki kapott én nem adnám tovább.Gondolatban viszont átadnám mindazon kedves bloggertársaimnak akiket szívesen olvasok.S mindenkinek,aki megtisztel ha engem olvas.  

2011. január 25., kedd

Dolce vita kehely

Születésnap

Az enyém már elmúlt s szerényen ünnepeltük.Viszont Dolce Vita igazi,nagylányos bulit tart,merthogy ő már 4 éves. Nagy örömömre én is részt vehetek rajta.
S ha már buli,akkor pezsgő dukálna,a baj csak az,hogy mi még kiskorúak lévén nem ihatunk.Mindegy csempésztem az ajándékba némi alkoholt narancslikőr formájában.Csakhogy legyen mivel koccintani.(Talán nem veszik észre anyáink:))
Úgyhogy egészségünkre,s boldog szülinapot Dolce Vita.Vagyis boun compleanno...

Dolce vita kehely


Talán nem haragszol kedves ünnepelt,hogy rólad neveztem el.Ezen formájában ugyanis először készült,kizárólag a te kedvedért.Eredetileg gyömbéres birsalmakompót és katalán-krém kettőse,amit mi nagyon szeretünk.De a napérett narancs és a csokis kávékrém igazi kényeztetés a ködös januárban,s ha lehet még finomabb mint elődje.

Hozzávalók:

4 db szép,húsos narancs
1 fahéjrúd,néhány szegfűszeg
kevés narancslikőr
1 tk.étkezési zselatin
2 adag lefőzött presszókávé
2 db tojássárgája
2 dl tejszín
1 tk.étkezési keményítő
8 dkg kristálycukor
3 kocka étcsokoládé(70%-os)
2 ek.mascarpone
néhány szemeskávé

A narancsokat vastagon  meghámozom,úgy ,hogy a fehér  részektől is megszabadítsam.Majd a gyümölcs húsát szépen kivagdosom a hártyák közül.Hozzárakom a fahéjjat,szegfűszeget,s a kevés narancslében elkevert zselatint.Ezután összemelegítem,majd félreteszem,hagyom kihűlni.Közben elkészítem a kávékrémet.Lefőzök 2 adag presszókávét majd egy edényben öntöm a tejszínnel együtt s összeforralom őket.Közben a tojások sárgáját habosra keverem a cukorral,s végül hozzáadom a keményítőt.A forró kávés tejszínt folyamatos keverés mellett belekeverem,majd lassú tűznél újra forráspontig melegítem.Forrnia nem szabad,mert akkor kicsapódna a tojás.A végén elkeverem benne az étcsokoládé kockákat.Kicsit hűlni hagyom.A narancsból kiveszem a fahéjat és a szegfűszegeket,s belekeverek egy leheletnyi narancslikőrt.Ezt 4 pohárba elosztom,majd a kávékrémet kanalazom rájuk,úgy,hogy a negyede megmaradjon.Ebben 2 kanál mascarponét simára keverek,s úgy teszem a tetejükre.A végén mozsárban apróra tört kávészemekkel díszítem.

2011. január 20., csütörtök

Hagymaleves

Finom orvosság

Ez a legrosszabb a télben.Mikor ködös,nyirkos és enyhe.Ennek szerintem csak a bacilusok örülnek.
Ilyenkor egy tányér forró levessel megelőzhetünk egy napokig vagy hetekig tartó betegeskedést.Főleg ha sok-sok hagymával készítjük.

Hagymaleves


Nem írtam,hogy francia,mert annál használnak fehérbort,meg a levessel együtt tolják sütőbe a kenyereket.
S amúgy is dühít,hogy miért hoznak be az országba külföldről hagymát.Mert hoznak.Franciaországból többek között... Ezért ez szimplán csak hagymaleves,jóféle magyar alapanyagból.






Kell hozzá sok-sok vöröshagyma,majoranna,maradék húsleveslé,liszt,néhány szelet kenyér,olívaolaj,sajt(pl.trappista).
A vöröshagymákat megpucolom,félbevágom és felszeletelem.Olívaolajon,lassú tűznél dinsztelem puhára.Mivel a majoranna szerintem nagyon jól passzol a vöröshagymához, rakok bele egy keveset.Majd kevés liszttel megszórom, felengedem a húsleveslével és összeforralom.A kenyérszeleteket megkenem fokhagymával olivaolajjal meglocsolom, megszórom reszelt sajttal,majd sütőbe tolva rájuk olvasztom.Tálaláskor a levesbe teszek néhány kenyeret.

2011. január 18., kedd

Rosszlányos spagettije

Mosásnap

Volt idő mikor még  kézzel mosott a Nagymamám.Felfogták az esővizet,mosásnap hajnalán begyújtottak az üst alatt,abban forralták fel,majd a fateknőben mosták a ruhákat.Egész napos elfoglaltság volt.Viszont azóta sem aludtam olyan illatos,ropogós dunyhában mint azokon a Mamánál töltött csodaszép nyarakon.
Ezeken a napokon mindig valami gyors ebéd készült a Dédi kezei alatt.Olyan mint lecsó vagy paprikás krumpli.
Aztán később nekünk már volt mosógépünk meg centrifugánk,de azzal is elment szinte az egész szombat,hogy a heti szennyesből tiszta ruha váljék.S így a szombatokon Anyu is gyorsan elkészíthető,egyszerű ebédeket főzött.
Mi ugye már akár mindennap moshatunk,mert a gép elvégzi helyettünk.Viszont vannak napok mikor egy nagytakarítás,kamrarámolás vagy hasonló miatt valami gyors ebédet tudunk csak rittyenteni.Ezeken a  napokon nekem az ilyen tésztaételek a favoritjaim.

Rosszlányok spagettije(spagheti alla puttanesca)


Az olasz lányok egy kimerítő éjszaka után főzték,én a zsúfolt napokon vetem be.Általában minden hozzávaló van itthon,úgyhogy bármikor össze tudom dobni 15 perc alatt.Mi először egy étteremben ettük,s az alapján készítettem sokáig.Majd később találkoztam a recepttel.Amiben nem szerepel tejszín,de mivel mi már így szoktuk meg én azóta is teszek bele.
Lobogó sós vízben kifőzök 20-30 dkg spagetti tésztát.Egy kis üveg lecsepegtetett szardellát kevés olívaolajjal serpenyőbe teszek.Kerül rá 3 gerezd zúzott fokhagyma,kapribogyó (kb.20 szem)fekete és zöld olívabogyó felkarikázva.Hagyom hogy jól összemelegedjenek,s öntök rá kb.2 dl sűrű paradicsomszószt és 1 dl tejszínt,majd az egészet összeforralom.Ha sűrű lenne a szósz a tészta főzővizéből teszek hozzá keveset.A tésztát leszűröm s a szószt rákanalazom.Parmezánt reszelek rá,s ha van itthon rukkolával is megszórom.

2011. január 14., péntek

A hekk új ruhája

A hekk új ruhája

Karácsony tájékán mindig megjelennek statisztikák kis hazánk lakóinak átlag halfogyasztásáról.Ami jócskán alulmarad más, főleg tengerrel rendelkező országok átlagától(a magyar 4 kg míg a világátlag 13 kg körüli!!!).S ez a kevés is javarészt az évvégi ünnepekkor kerül az asztalokra.Pedig manapság hazai és tengeri halakból is bő választékot találunk.Kapható szálkamentes vagy filézett hal,s némely fajtának olcsóbb kilója mint a sertéscomb.



Nálunk hetente legalább egyszer kerül hal az asztalra.Lazac ritkábban,de harcsa,ponty,busa,süllő,pisztráng,pangasius elég gyakran.S újabban hekk.Férjem sokáig hallani sem akart róla.Az ő emlékei,hogy ízetlen,vastag bundájú,olajtól ázott halféle.Nekem pedig régi szép emlékű balatoni nyarakat juttat eszembe.A strandolás elképzelhetetlen volt nélküle.S kislányként én azt hittem,hogy a Balatonból fogják ki.Naív gyerekként egyértelmű volt,hogy ha ott árulják akkor ottani.Azóta tudom,hogy tengeri hal,azt viszont nem,hogy miért került a balatoni strandbüfék étlapjainak dobogós helyre.Csak sejtem:az egyik legolcsóbb halfajta(jelenleg 1080 ft-ért veszem kilóját)s szinte teljesen szálkamentes.Azt viszont ma sem tudom,hogy sikerült az élelmesebb(vagy inkább szemtelenebb???)büféseknek olyan vastag bundát adni azokra szegény halakra a nyári kánikulában.
Barátságunk eme halfélével úgy kezdődött,hogy a halboltban ajánlotta a bácsi,hogy kapott kisebb hekktörzseket.Vettem párat, beírdaltam és a haltepertőnél bevált módon készíttem,vagyis sóztam,zúzott fokhagymával bedörzsöltem.Majd néhány órára a hűtőben pihentettem.Ezután lisztbe elkevertem kevés pirospaprikát és zsemlemorzsát,majd ebbe forgattam a haltörzseket.Végül bő,forró olajban kisütöttem őket.
Azóta is gyakran készítem,van valami nyáridéző hangulata,még így a tél derekán is.Csak sokkal finomabb mint a strandon kapható társai.S ki tudja?Ha egyre többen fogyasztunk gyakrabban halat,talán az országátlag is javul valamicskét(az egészségünkről nem is beszélve).

2011. január 10., hétfő

Túrós pogácsa

Egy év elmúlt

Ma lettem egy éves.Már tavalyelött ősszel megfogantam,de csak január 10-én születtem meg(vagyis az első bejegyzésem).Megálmodóm félt tőle,hogy nem lesz elég türelme,kitartása,ideje hozzám.De elégedett vagyok,mert úgy érzem szeret engem,s általa lassan ti is,egyre többen és többen.Ugyan kicsit megijedtem,mikor az én születésem után pontosan kilenc hónappal megérkezett a kislánya.Azt gondoltam,hogy engem el fog hanyagolni.Szerencsére nem így lett.Olyannyira nem,hogy ketten sütötték  az első évfordulómra a süteményt.


Kis konyhatündér


Pogácsával leptek meg mert egy évvel ezelött is az készült először csak akkor tepertős.Gazdám pedig azt is mesélte,hogy ez a mostani túrós pogácsa volt élete első süteménye,aminek egyedül látott hozzá.16 éves volt,s az édesanyja egyik újságában talált recept szerint,titokban készítette el míg mindenki dolgozott.S azóta kitüntetett helye van a családi recepttárban.Most pedig az én tiszteletemre készült.Boldog vagyok s nagyon hálás,hogy olvastok,szerettek,figyelemmel kíséritek a mindennapjaimat.Remélem,hogy a jövőben is gyakran találkozunk,s találtok sok-sok receptet nálam,ami a kedvetekre való. 

Túrós pogácsa



Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró (én a nádudvarira esküszöm)
25 dkg finomliszt
25dkg margarin
3 teáskanál só
1 tojás
10 dkg trappista sajt lereszelve

A margarint elmorzsolom a liszttel beleteszem a sót és a túrót majd összegyúrom.Lisztezett deszkán 1-1,5 cm vastagra nyújtom,a felvert tojással lekenem,megszórom a reszelt sajttal s apró pogácsákat szaggatok.A leeső tésztát ismét összegyúrom,kenem,szórom s szaggatom.Előmelegített 200°c-os sütőben kb.20 percig sütöm őket.

2011. január 4., kedd

Korhely leves

Pedig egy kortyot sem ittam...

Tegnap korhely-levest ebédeltünk.Tudom,hogy  ez az év első napján szokás,macskajaj ellenszereként.De miután mi az idén csendesen ünnepeltünk,nem volt fontos,hogy elsején ezt együnk.
Viszont ki nem hagynánk,mert nagyon jól esnek az ilyen tartalmas forró levesek a tél derekán.
Csakhogy délelött mikor kinéztem az udvarra azt hittem a szemem szikrázik:a vakító napsütésben gyönyörűen hullott a hó.Épp fölöttünk volt egy felhő,amelyben Holle-anyó rázta a párnákat.



Napfürdőzik a korlátra ültetett maci.

Korhely leves





Szerintem ez is olyan étel melyre a legtöbb háznál megvan a saját,jól bevált recept.Nos nálunk ez a következő:

Hozzávalók:

1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 kisebb sárgarépa
2 szelet húsos szalonna
1 szál füstölt kolbász
1/2 kg savanyú káposzta
1 marék szárított vargánya gomba
3 dl húsleves alaplé
olaj,liszt
pirospaprika

A vöröshagymát apróra kockázom,a szalonnát vékonyan felcsíkozom,majd kevés olajon elkezdem őket sütni,dinsztelni.Közben a sárgarépát is apróra kockázom s ezt is hozzáadom,majd az áttört fokhagymát.Felengedem a húsleves alaplével,s kb. ugyanannyi vízzel majd beleteszem a savanyúkáposztát,meg a szárított vargányát.A kolbászt felkarikázom,s ha forr a leves hozzáadom.Fedő alatt puhára főzöm.2 evőkanálnyi lisztből világos rántást készítek,megszórom pirospaprikával,s a levesbe keverem.Sózni menetközben nem kell,általában elég az alapanyagokban lévő só.Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.