2011. február 27., vasárnap

Aszalt gyümölcsökkel töltött tekercsek

Édes kísértés

Nem vagyok édességfüggő.Viszont olykor elkap az édesség utáni vágy.Nagyon.Fél tábla csoki a minimum.Vagy a lúdláb tortából csak a tömény krém.Aztán hónapokig eszembe sem jut.A tortaféléket kevés kivétellel egyáltalán nem szeretem,s a fagyisok sem élnének meg belőlem.Szeretem viszont a palacsintákat,réteseket,pitéket,töltött tésztaféléket,s minden sütit ami túrós.
A múltkor viszont megláttam Duendenél valamit,aminek lehetetlen ellenállni.Ez is a gyorsan valami töményet kategória s réteslap,aszalt gyümölcsök,olajos magvak pedig szinte mindig vannak itthon.Vagyis bármikor bevethető.Bár biztosan nem fogom hetente elkészíteni,de néhány mélabús téli napot garantáltan szebbé lehet vele varázsolni.

Aszalt gyümölcsökkel,magokkal töltött szirupos tekercsek



Én azt töltöttem a tésztába,ami épp volt itthon:mandulaforgács,aszalt meggy és aszalt sárgabarack.A szirupot pedig narancslével  s egy fahéjrúddal főztem össze.Szerintem a meggy kicsit savanykás íze nagyon jót tett az amúgy tényleg tömény édességnek.Szóval mit ne mondjak őrületesen finom,igazi kényeztetés.A receptet pedig megtaláljátok Duendenél.


2011. február 24., csütörtök

Vargányás rizottó sült céklával

Ez nem rizsa

Talán nem csak bennünk hagyott mély nyomokat a közétkeztetésben főtt rizsként,néha rizi-biziként nevezett fojtós,száraz köret.Ezen emlékek hatására a férjem kifejezetten került mindent amiben rizs volt.
Aztán pár éve Spanyolországban megkóstoltuk a paellát,s rádöbbentünk,hogy lehet finom is egy rizses étel.Attól kezdve vehetek s tehetek az asztalra rizst.Rizottóként.A kedvenc ez a vargányás,de készült már maradék marhapörkölttel,többféle zöldséggel,s köretként curryvel ízesítve.
S itt van mellette még egy nagy átváltozó.A hagyományos céklasaláta helyett szoktam készíteni.Az íz hasonló viszont kevesebb ideig párolom.Így kicsit ress marad s amellett,hogy finomabb nem főzöm ki belőle az összes vitamint és ásványi anyagot.


Vargányás rizottó sült céklával



Hozzávalók:

20 dkg rizottórizs
1 kicsi vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl fehérbor
kb.fél liter húsleveslé
vaj,parmezán sajt,olívaolaj
só,bors

20 dkg vargánya gomba

3 közepes cékla
kb.egy evőkanálnyi balzsamecet
őrölt kömény
cukor,só

Először a céklát készítem elő.Megpucolom s vékony hasábokra vágom.Olívaolajon teáskanálnyi cukorral átforgatom s pici vizet öntve alá fedő alatt párolom.Közben sózom,csipetnyi őrölt köménnyel megszórom.Úgy szeretjük,ha még kicsit roppanós a cékla.A balzsamecettel a végén locsolom meg.  
A rizottóhoz a kétféle hagymát apróra vágva olívaolajon dinsztelem,majd hozzákeverem a rizst és néhány percig kevergetve pirítom,míg üveges lesz.Ráöntöm a bort,majd megvárom,hogy forrjon.Ezután folyamatosan kevergetem,s merőkanalanként adagolom hozzá a húsleveslét.Közben a vargányát olívaolajon puhára párolom.Mikor megpuhultak a rizsszemek(akkor jó ha kívül puha,belül még roppanós)hozzákeverem a vajat,a vargányát s reszelt parmezánt szórok rá. 

2011. február 22., kedd

Tárkonyos borjúraguleves

Vasárnapi ebéd

Anyu már szombat délután felrakta a másnapi húslevest s nagyon lassú tűznél,gyöngyözve főtt hosszú órákon keresztül.Ha volt csirkénk abból,egyébként sertés vagy marhahúsból,csontból.Téli estéken mindig ott toporogtunk a húgommal,vártuk,hogy elkészüljön,s kapjunk egy-egy bögrével a forró léből.Aztán másnap szűrte csak le.Ő is és a Nagymamám is azt mondta,hogy a húsleves akkor jó ha két napig készül.
Nos ezt a hagyományt én nem tudtam követni mikor elkezdtem folyamatos műszakban dolgozni.Legtöbbször ugyanis szolgálatban voltam a hétvége valamelyik napján.
S bár nyáron ritkábban készült húsleves,azért az év többi hétvégéjén igényeltük.Így épültek bele az életünkbe a ragulevesek,melyekben van hús,de úgy is finom ha aznap készül.

Tárkonyos borjúraguleves


Hozzávalók:

25 dkg borjúcomb
1 közepes fej vöröshagyma
1 fehérrépa
1 cikk zellergumó
3 közepes sárgarépa
3 közepes gomba
1 marok zöldborsó
1 dl tejföl
1 ek liszt
só,bors,tárkony,olaj

A hagymát apróra vágva olajon megdinsztelem.Az apró kockákra vágott húst hozzáadom,s kevergetve pirítom néhány percig.Kevés vizet hozzáadva,kissé megsózva félpuhára párolom.Ekkor rakom bele a picire kockázott zellert,fehérrépát.Kb.negyed óra múlva pedig a kockázott sárgarépát,a felszeletelt gombát,a fagyasztott zöldborsót teszem hozzá.Sózom,borsozom,s hozzáöntök annyi vizet,hogy ellepje,majd fedő alatt addig főzöm,míg minden megpuhul.Ekkor annyi vízzel hígítom,hogy legyen elég leve majd felforralom.A tejfölben elkeverem a lisztet,szórok bele tárkonyt, kikeverem kevés főzővízzel,s úgy öntöm a levesbe.Pár perc forralás után kész.Tálaláskor néhány csepp citromlé még különlegesebbé teszi.

2011. február 17., csütörtök

Spenótos puliszka csőben sütve

Fúzió

Pár hete Citromhabnál láttam egy spenótos-juhtúrós palacsintát,ami nagyon megtetszett.Aztán nem tudom miért beugrott,hogy ugyanezen tölteléket nem palacsintába,hanem két réteg puliszka közé tölteném.Még sosem csináltam puliszkát,csak a múltkor beszélgettük a férjemmel,hogy az apukája mennyire szerette.
Tegnap  reggel leültem a gép elé,s mielött sült puliszka receptet kerestem volna a gasztro gyüjtőoldalon néztem körbe.Azt nem is álmodtam,hogy ott jön velem szembe a keresett recept.Ottis épp puliszkát készített,csak tojással és zöldfűszeres mozarrellával.A tölteléket felcseréltem s isteni ebédünk kerekedett.Köszönöm Ottis,köszönöm Citromhab!

Spenótos-juhtúrós puliszka csőben sütve



Hozzávalók:

20 dkg kukoricaliszt
5 dkg vaj
7,5 dl tej

1/2 kg friss spenót
15 dkg juhtúró
3 gerezd fokhagyma
olívaolaj,só,bors

A tejet felforralom,majd beleszórom a kukoricalisztet és folyamatosan kevergetem,míg jól besűrűsödik.Sózom,borsozom.Míg hűl a spenótot olívaolajon megfonnyasztom,belereszelem a fokhagymagerezdeket,majd mikor összeesett a spenót belemorzsolom a juhtúró felét.Megkóstolom,ha kell sózom.
Egy hőálló tál alját kikenem olívaolajjal,belesímítom a puliszka felét,ráteszem a spenótos tölteléket majd rásímítom a puliszka másik felét.A tetejére morzsolom a maradék juhtúrót és 180°c-os előmelegített sütőben kb.30 percig sütöm.
Én sütöttem mellé egy-egy csirkecombot,de hús nékül is megállja a helyét.

2011. február 15., kedd

Roppanós zöldségek wokban

Kicsi kínai

Sok-sok évvel ezelött átjártunk Pozsonyba hétvégente szórakozni.Ezen estéket rendszerint egy kínai étteremben indítottuk.Onnét emlékeztem rá,hogy milyen finom,roppanós zöldségeket ettünk.
Majd pár évvel ezelött egy kollégám hozott egyszer thai ételt,s megkínált vele.Ezt követően ruháztam be egy wok serpenyőbe,ami azóta is gyakran kerül elő.Nem kifejezetten kínai ételeket készítek benne,nem is nagyon ismerem a kínai illetve ázsiai konyhát.De itthon kapható friss zöldségekből is isteni ételeket lehet benne készíteni.A wokban az ételek magas hőfokon,hirtelen pirulnak.S ettől finom,roppanós marad minden zöldség.A húsok pedig omlósak lesznek.
Amit érdemes tudni,hogy gáztűzhelyen lehet jól használni,esetleg szabadtűzön.Villanytűzhelyen nem tudunk elég magas hőt produkálni.
Én az épp itthon lévő zöldségeket használom,s keveset fűszerezek.De lehetne használni konzerv bambuszrügyet,itthoni tészta helyett rizstésztát.S intenzívebb ízhatást küönböző wok fűszerkeverékekkel vagy fokhagyma,gyömbér,chili,koriander fűszerekkel érhetünk el.Vagy lehetne a húst mézes-mustáros szószban érelni.Bárhogy is ízesítjük egy biztos:a rövid ideig pírított sokféle zöldség nagyon egészséges és finom.Úgyhogy érdemes kipróbálni!

Roppanós zöldségek,csirkehússal wokban



Hozzávalók:

fél csirkemellfilé
zöldségek tetszés szerint:fehér fejeskáposzta,cukkini,padlizsán, sárgarépa,gomba,borsó,brokkoli,friss spenótlevelek...
só,bors,szezámmag
olaj,szójaszósz

A csirkemellet vékonyra csíkozom s meglocsolom szójaszósszal.A zöldségeket szintén vékonyra,julienre vágom vagy reszelem.A wokot felforrósítom,kevés olajat öntök bele s megsütöm elöször a húscsíkokat.Közben sózom,borsozom.Majd kicsi adagokban a zöldségeket.Minden adagra locsolok szójaszószt,s sózom,borsozom.Tényleg csak egy-két perc kell egy-egy adagnak.Ha fagyasztott zöldséget is használok azt a végén sütöm kicsit hosszabb ideig.Átalában kevés szélesmetélttel is gazdagítom,úgy hogy a megfőtt tésztát szintén átforgatom a wokban,meglocsolva szójaszósszal.Tálaláskor száraz serpenyőben pirított szezámmaggal megszórom.Zöldcitrom levével megcsepegtetve még finomabb.Csak frissen érdemes fogyasztani.

2011. február 12., szombat

Burgonyakrémleves

Az én kis fecském

Nyár közepétől már nem engedett az orvosom dolgozni.Így gyakran mentem a férjemmel Deszkre.Ez egy falu Szeged mellett,s van ott egy aprócska házunk,ahova a férjemet részben köti a munkája.A tornácunkra évek óta visszajárnak  fecskék a fészkükbe.Idén négy kisfecske is született,s nyár végén már egész nap a fészek szélén sorakozva,csipogva várták a szüleiket.Azok pedig kitartóan hordták az élelmet a kicsinyeiknek.Én pedig minden nap órákig néztem őket.
Aztán jött az ősz,s én már nemigen mentem.Viszont mikor a téli burgonya beszerzésére került sor,sokkal alaposabban megnéztem mit veszek.Mert arra gondoltam,hogy ebből már az én kicsi fecském is fog falatozni.
Sikerült is nagyon finomat választanom.S már egy hete ízlelgeti az én pici lányom.Pont ugyanúgy tátog apró szájával az ételért,mint azok a kisfecskék nyáron,ott a tornácon...

Burgonyakrémleves



Hozzávalók:

5-6 db közepes burgonya
fél szál póréhagyma
1 liter húseveslé
oívaolaj,só,bors
3 evőkanál tejföl

A burgonyát meghámozom és apró kockára vágom,a pórét felkarikázom.Olívaolajon pár percig kevergetve pírítom őket s felöntöm a húsleveslével.Kevés sót és frissen őrölt borsot szórok rá.Mikor megpuhultak botmixerrel pürésítem.Visszateszem a tűzre,ha esetleg sűrű vízzel hígítom,majd felforralom.A tejfölt csomómentesre keverem néhány kanál lével,majd belekeverem az egészet a levesbe.Általában füstölt sonkát pirítok hozzá levesbetétnek.Most viszont tökmagolajjal és tökmaggal ettük.Így is nagyon finom és igazán különleges,egészséges ebédünk volt.

2011. február 10., csütörtök

Most jó

Most jó

 39 éves lettem.Fura leírni,mert én egyátalán nem érzem.Sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb az életem mint huszonévesen.Megtanultam örülni,elfogadni amit a sors ad s nem akarom megváltani a világot.
A szeretteim mind a közelemben vannak:évek óta egy házban élünk a húgomékkal s anyuval.Mindenkinek megvan a saját otthona,de mégis együtt vagyunk.Sokat tettünk azért,hogy ez így legyen,de megérte.A férjemmel is volt néhány nehezebb időszakunk.S épp ezek miatt tudom értékelni azt a harmóniát ami most körülvesz.Nem szégyellem az aprócska ráncaimat,megküzdöttem értük s emlékeztetnek.Rosszra,jóra egyaránt.Megértem,megérkeztem...
A tavalyi év pedig meghozta a legnagyobb boldogságunkat egy aprócska,tüneményes kislányt.Az ő mosolyával indul minden reggel,így nekem 4 hónapja minden nap ünnep.



A születésnapomból nem szoktunk nagy fehajtást csinálni.Nem várom s nem is szeretem a hatalmas virágcsokrokat.A névnapom májusban van,s arra mezei virágokból  szedett csokroknak örülök a leginkább.Máskor meg inkább cserepes virágot,néhány szál fréziát vagy egy szál minirózsát "kérek".
Anyukámnak van egy gyönyörű orchideája,még évekkel ezelött kapta tőlem.Azóta is szinte szüntelenül virágzik.S ő boldogan számolgatja,hogy hány virág van épp rajta.Nos tegnap reggel egy szál,virágtól roskadozó orchideaággal köszönt be.A dédelgetett virágából vágott nekem egy ágacskát a születésnapomra...

2011. február 8., kedd

Ecetes hal

Télbúcsúztató

Én szeretlek kedves tél.Mikor gyönyörű fehérbe öltöztetsz mindent.Mikor napsütésben hosszúra nyújtod az árnyékokat.Mikor ködbe borítod a tájat.A te uralkodásod alatt valahogy csendesebb,nyugodtabb minden,s az év legmeghittebb ünnepe is hozzád kapcsolódik.
Csakhogy az elmúlt napokban a szikrázó napsütésben,madárcsicsergéstől volt hangos az udvar.S a tavasz teljesen magába bolondított.
A mai délelöttöt kinnt töltöttük.A húgom kislánya sikoltozva próbálta ki a rég nem használt csúzdát.Az enyém pedig békésen szendergett a napon.Én pakolásztam,lemostam a teraszt,s örömmel nézegettem,hogy a krókusz már kibújt,s a tulipánok is kacsingatnak kifelé.S  lelkesen diskuráltunk a húgommal,hogy idén mit s hova szeretnénk ültetni,átköltöztetni.
Szóval kedves tél örültem neked,s legközelebb is szeretettel várlak,de a szívem már a tavaszért dobog.


Primula és tavasztündér

Ecetes hal


A férjem Szegeden van,s úgy döntöttem felmentem magam a főzés alól.A múlt héten tettem ecetbe néhány pontypatkót s mára épp megértek.Vacsorának szántam valamelyik napra,de ma pont kapóra jött s ettem belőle ebédre.
Itt a Szigetközben ismert és gyakran készített halétel.


Hozzávalók:

igény szerinti mennyiségben pontypatkó;
a panírozáshoz:liszt,tojás zsemlemorzsa;
olaj a sütéshez;
a léhez:só,cukor,ecet,babérlevél,mustármag,bors,vöröshagyma

A halakat megmosom,besózom,s kicsit állni hagyom.Majd bepanírozom s olajban kisütöm őket.Annyi vízben amennyi kb.ellepi őket elkeverek cukrot,sót és ecetet,úgy,hogy olyan íze legyen mint egy salátalének.Összeforralom.Pucolok néhány fej vöröshagymát és belekarikázom a lébe.Teszek még bele frissen őrölt fehérborsot,kevés mustármagot és néhány babérlevelet és a még meleg halpatkókra öntöm.Legalább 5-6 nap kell neki,hogy átvegyék az ízeket s,hogy a szálkák megpuhuljanak.

2011. február 7., hétfő

Gombafasírt

Borítékolható

Felesleges feltennem a kérdést,hogy mit szeretnél enni.Mert sejtem a választ.Általában ugyanis a fasírozott vagy valamilyen gombás étel az amit a férjem szerint régen ettünk(szerinte a múlt hét is a régmúlt kategória).Ezzel a gombafasírttal mindkét kívánságát egyszerre teljesítem.A recept az édesanyjától származik,s ez az egyetlen étel amit én is szeretek a "bő olajban sült"kategóriából.


Gombafasírt



 Hozzávalók:

60 dkg gomba
2 szikkadt zsemle
1 tojás
2 közepes fej vöröshagyma
1 csokor friss petrezselyem
só,bors,pirospaprika
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

A hagymákat apróra kockázom s olajon üvegesre dinsztelem.Közben a gombákat lereszelem.A hagymába keverek kevés gombát,hogy hűtse,majd elkeverek benne egy csapott evőkanál pirospaprikát,s végül a többi gombát.Sózom,frissen őrölt fehérborssal megszórom,s puhára párolom. Hűlni hagyom,majd belekeverem a vízben áztatott s kinyomkodott zsemléket a tojást és a felaprított petrezselymet.Ha túl lágy a massza zsemlemorzsával sűrítem,hogy formázható állagú legyen, s ha szükséges még sózom,borsozom.Kis gombócokat gyúrok,zsemlemorzsában meghempergetem s bő forró olajban kisütöm őket.
Friss salátakeverék s egy pohár üde fehérbor a méltó kísérői. 

2011. február 3., csütörtök

Vargányás burgonyapüré

Újragondolt krumplipüré

Én szerettem a tejjel,vajjal kikevert édeskés pürét.A férjem viszont nem.Aztán kompromisszumként megszületett az olívaolajjal,fokhagymával kikevert sós változat.Ezt a húgom felturbózta némi megpirított csiperke gombával.Karácsonykor volt ez az egyik köret,amivel nekünk szeretett volna kedveskedni.Nagyon ízlett,s hétvégén én is ezt készítettem a kacsasült mellé,csak vargányával.Isteni lett,szerintem hús nélkül is megállja a helyét.

Vargányás burgonyapüré



3-4 szem burgonyát felkockázva sós vízben puhára főzök,majd  áttöröm.Kb.15 dkg fagyasztott vargányát olívaolajon átpirítok,majd sózom,fehér borsot őrlök rá és 3 gerez fokhagymát reszelek bele.Végül belekeverem a gombát a burgonyába.

2011. február 1., kedd

Csak egy kacsa

Csak egy kacsa

-4 tányér tartalmas,ízes leves
-4 adag kacsasült
-6 adag(kb.2 liter)leves lefagyasztva,alaplének zöldséglevesekhez
-2 csatosüveg igazán finom kacsazsír.



Mindez egyetlen kacsából.
Korábban mindkettőnk családjában egyben sütötték.Csakhogy már egyikünknél sem élnek olyan nagyszülők,akik megajándékoznának bennünket néha,így nem nagyon került asztalunkra.Mert valljuk be nem olcsó a piacokon.Igaz párszor vettünk s megsütöttem,de mindig arra jutottam,hogy nem éri meg.Így a hentesnél kötöttem ki,ahányszor csak megkívántunk egy vargányás kacsamellet.
Bő egy éve azonban egy barátunkon keresztül tudunk szép házi kacsát venni háromezer forint körüli áron.
S  most már feldarabolom(pontosabban az Anyukám),a mellet lefilézem,s a csontokból,nyakból,szárnyakból levest készítek.Annyi lesz,hogy bőven tudok lefagyasztani későbbi krémlevesekhez.A melleket,a combokat,a májat és a hájakat vastag aljú serpenyőben ropogósra sütöm.A hús ha ketten vagyunk rá két napi ebédünk.A kisült zsír friss házi kenyérrel vagy héjjában sült krumplival  hmmm...ötcsillagos.Nyáron zsályával ízesítve pedig tovább fokozható az ízélmény.


Így már azt gondolom megéri.S bár karácsonykor is ettünk kacsát,nem esett nehezünkre most hétvégén ismételni. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.