2011. március 30., szerda

Zöldborsópüré

A tavasz színe

Lassan két hónapja,hogy a mi ebédünk mellett minden nap főzök a kisasszonyra is.Eddig a burgonya kísérőjeként felsorakozott a sárgarépa,a cékla,a cukkini és a spenót.Nagy örömünkre minden ízlik neki és édesen tátog minden egyes falatért aprócska szájával.S mivel az ő étkeit minden nap pürésítem már el sem teszem a botmixert.Ennek köszönhető,hogy gyakrabban jut eszembe,hogy nekünk is többször készítsek pürésített levest vagy köretet.
Tegnap a borsóra esett a választásom.Én nagyon szeretem főzelékként is,így viszont nem kerül bele liszt ami egyáltalán nem baj,mivel szeretnénk megszabadulni néhány felesleges kilótól.A hangulatunknak pedig kifejezetten jót tesz gyönyörű,tavaszköszöntő zöld színével.


Zöldborsópüré


Kettőnknek húsleveslében megfőztem kb.fél kg fagyasztott zöldborsót.Nyomtam bele 3 duci gerezd fokhagymát és megszórtam frissen őrölt borssal.Mikor megpuhultak a borsószemek kaptak még maguk mellé egy nagy marék vágott(most fagyasztott)bazsalikomot.Turmixolás elött öntök le a borsó levéből egy bögrébe.Ha végül mégis sűrűre sikerül hígítom a kellő állagúra.
Úgy is szoktam,hogy csak  kicsit pürésítem,úgy olyan rusztikus,s benne maradnak a borsók héjjai.Most azonban alaposan összetörtem s nem túl sűrű szitán átpasszíroztam.Így viszont finom,krémes állagú lett.
Csirkemájat sütöttem mellé,s jó társaságnak bizonyultak együtt.
A borsópürét bazsalikom helyett készítettem már petrezselyemmel,máskor pedig kakukkfűvel is.Szerintem bármilyen zöldfűszer jól áll neki.

2011. március 28., hétfő

Idő

Idő

Szombaton délután a ház lelkes ura jártában-keltében állítgatta az órákat.Ami épp a keze ügyébe akadt.Én pedig teljesen belekeveredtem akárhányszor az órára pillantottam,hogy most akkor mennyi is az idő.
Aztán hosszasan töprengtem,hogy túl sok óránk van.Nappaliban,konyhában kettő,a sütőével együtt,lépcsőházban,emeleti fürdőben.Aztán van karórám,megnézhetem a számítógépen,telefonon,autóban...Kell egyáltalán ennyi időmérő?S minek is nézegetem szinte negyedóránként?A régi öregek azt mondták ha felkel a nap felkelnek,ha lemegy lefekszenek.Mi pedig az idő rabjai vagyunk.
Arra sok év alatt eljutottam,hogy igyekszem minden pillanatot megélni.S azóta tűnik fel csak igazán,hogy milyen sokan keseregnek már elmúlt dolgokon,s milyen sokan élnek gondolatban a múltban vagy a jövőben.Csak épp a jelenükben nincsenek.
A mi életünkben a tavalyi év gyönyörű fordulatot hozott.Bő egy éve,mikor megtudtuk,hogy babánk lesz én egyszerre éreztem örömet,félelmet és bizonytalanságot.Aztán szép lassan helyrekerültek bennem a dolgok.S élveztem a várandósság minden pillanatát.Hiába huhogtak körülöttem  a "jóakaró"ismerősök nem foglalkoztam sem azzal,hogy milyen lesz a szülés,s azzal sem,hogy bírom majd az anyaságot.A jelent próbáltam megélni,minden idegszálammal.S milyen jól tettem.Gyönyörű év volt.S gyönyörű volt a pillanat  is mikor megérkezett a kislányunk.Nagyon jó visszagondolni,de nem kesergek,mert végig ott voltam,jelen a saját életem minden pillanatában...
És most is örülök minden napnak.Nem azon töröm a fejem,hogy mi lesz a következő héten,hónapban.Mert minden egyes napnak megvan az öröme.
Úgyhogy én megfogadtam,hogy leszokom ama rossz tulajdonságomról,hogy nézegetem az órát.Mert valójában nincs jelentősége.

2011. március 25., péntek

Csirkemell pesto és prosciutto között

A férfiak rémálma...

...az "ízetlen"csirkemell.Ellenben a marhapörkölt meg a sült oldalas mindig betalál.
Míg én szívesen eszem kevés olívaolajon megsütött csirkemellet salátákkal,főzelék feltéteként addig a férjem furcsán nézi végig és egyáltalán nem érti mit szeretek rajta.
Csakhogy nem ehet ő sem állandóan szaftos,zsíros húsételeket,így kompromisszumot kötöttünk.Ha ízes,karakteres ételeket készítek csirkemellből,akkor egye fene néha megeszi.
Ennek az egyezségnek a jegyében készült az alábbi étel.S a szigorú zsűrim továbbengedte:-)

Csirkemell pesto és prosciutto között

Elöljáróban megjegyezném,hogy aki nem várja a nyarat eszébe se jusson elkészíteni.Ugyanis amikor sül valami hihetetlen,nyáridéző illatok járják be a konyhát köszönhetően a pestoban lévő bazsalikomnak. 


Hozzávalók:

egy egész csirkemellfilé
kb 4 evőkanál zöld pesto
4 vékony szelet prosciutto sonka
olívaolaj,frissen őrölt bors

A csirkemellből négy szép szeletet vágok,kicsit kiklopfolom.Ami apróbb darab kimarad félreteszem.A szeletek egyik felére egy-egy evőkanál pestót teszek(nyáron frisset készítek,ilyenkor,mivel nincs elég bazsalikom üvegest használok) majd félbehajtom.Kicsit borsozom majd a sonkával betekerem.Sózni nem szoktam,szerintem elég neki amit a sonkából magába szív.Megtűzni sem kell,nem esik szét ha óvatosan forgatom.Kevés olívaolajat csurgatok egy serpenyőbe majd beleteszem a húsokat.Közepes tűznél kb.5-5 percig sütöm mindkét oldalukat.A megmaradt húsdarabokat sózva,borsozva szintén megsütöm.Jó lesz salátára,esetleg szendvicsbe.
Köretnek sült zöldségrőzsét készítek mellé,kakukkfű helyett bazsalikommal.

2011. március 22., kedd

Sárgaborsópüré húspogácsával

Tavaszi nagytakarítás


Mármint kamrában,hűtőben.Mivel nemsokára rengeteg friss zöldséghez,gyümölcshöz lehet hozzájutni igyekszem a tartalékokat felhasználni.Így került most sor a sárgaborsóra.Feltétnek a fasírt helyett zsemle nélküli húspogácsát sütöttem,minimális olajban.S mivel a borsó sem igényli,hogy liszttel sűrítsem,azt hiszem finom,mégis könnyű ebédünk volt. 

Sárgaborsópüré húspogácsával



Hozzávalók:

20 dkg sárgaborsó
2 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg darálthús(nálam sertés-marha felesben)
só,bors,olívaolaj

A hagymákat apróra vágom.A borsót alaposan megmosom s annyi vízben ami ellepi felteszem főni.Hozzáadom a fele vöröshagymát s a fele fokhagymát,sózom,frissen őrölt fehérborsot tekerek rá.Fedő alatt párolom,ha felitta a vizet utánaöntök egy keveset csak azért,hogy ne égjen le.A húsban elkeverem a többi hagymát s azt is sózom,borsozom.Mikor a borsó megpuhult villával egy kicsit összenyomkodom.Közben pedig a húsból kis pogácsákat gyúrok,s kevés olívaolajat öntve a serpenyőbe szépen megsütögetem őket.Mi ettünk még hozzá néhány zsenge spenótlevelet is,s az egészet kevés olívaolajjal meglocsolva tálaltam.Két adag lett ebből a mennyiségből.  

2011. március 18., péntek

Spenótsaláta

Közös nevező

Spenótügyben sikerült meggyőznöm a férjemet.Bő egy évtized után elhitte végre,hogy nemcsak egészséges de nagyon finom is.
Ehhez kellett ugyan a kislányunk aki most kóstólgatja főzelékként,s kimondottan ízlik neki.Jó látni,hogy azért valamit tőlem is örökölt...Én ugyanis nagyon szeretem.S mindent ami zöld(családom szerint nyúl lehettem előző életemben).
Szóval volt itthon sok-sok nagyon zsenge,apró levelű spenót.S volt egy salátareceptem ,talán Jamie Olivertől.A madárbegysaláta helyét nálunk átvették az aprócska spenótlevelek,s mindketten elégedetten csipegettük.A férjem azért mert ízlett neki,én pedig ugyanezen ok mellett annak is nagyon örültem,hogy végre gyakrabban ehetek spenótot.

Spenótsaláta


Hozzávalók(két főre):

20dkg zsenge spenótlevél(vagy madárbegysaláta)
5 dkg kékpenészes sajt
2 kis szelet rozskenyér
néhány vékony csík füstölt sonka
néhány szem dió
balzsamecet,olívaolaj
1 tk.dijoni mustár
só,bors

A spenótót átmosom,lecsepegtetem.A sonkacsíkokot elkezdem pírítani,s mikor engedtek némi zsíradékot hozzáteszem az apró kockákra vágott kenyereket.Együtt pírítom őket,gyakran rázogatva,hogy a kenyérkék is több oldalról piruljanak.Kb.fél dl olívaolajban elkeverem a mustárt s kb.egy teáskanálnyi balzsamecetet,sózom,borsozom.A salátát elkeverem az öntettel,tányérba szedem,megszórom a kenyérrel és a sonkával.Tetejére morzsolom a sajtot és megszórom a száraz serpenyőben pirított,mozsárban durvára tört dióval.

2011. március 15., kedd

Zöldségropogós

Ünnep

Gyönyörű időnk volt ma.S ezt ki is használtuk amennyire csak lehetett.Délre szinte megtelt az udvar.Főként gyerekjátékokkal.S hát persze gyerekekkel.A belső teraszon lévő székekre felkerültek a párnák.Az asztalra pedig egy tál árvácska.Nyáron jóval nagyobb a lakásunk.Kibővül teraszokkal,fák árnyékában megbújó régi székekkel,gyerekeknek hintával,homokozóval.
Öröm minden perc amit ilyen jó időben kinnt tölthet az ember.Nekünk ez az igazi ünnep.

Zöldségropogós


A röszti mintájára,csak sokféle zöldségből készült,amit  tárcsán a kerti "konyhában" sütöttünk.S pont olyan gyorsan fogyott ahogy sült. 

Hozzávalók:

1 kisebb zeller
1 közepes fehérrépa
3 közepes sárgarépa
1 nagyobb cukkini
1 padlizsán
4 közepes burgonya
1 tojás
kb.3 evőkanál liszt
só,bors
olaj a sütéshez

Természetesen változó lehet a zöldségek aránya,ki hogy szereti,vagy épp mi áll rendelkezésre.
Én a gyökérzöldségeket kicsit vékonyabb hasábokra gyalultam,a cukkinit és a padlizsán pedig vastagabbra,mivel azok gyorsabban puhulnak.Beleütöttem egy tojást,sóztam,borsoztam,megszórtam a liszttel s alaposan összekevertem.
Mikor a tárcsa átmelegedett kevés olajat öntöttem bele,s evőkanállal kis halmokat raktam a zöldségekből,majd a kanállal ellapogattam.Csak akkor fordítottam meg mikor már jól átsültek.Így nem hullottak szét.A másik oldalát már a tárcsa szélére húzva sütöttem,s közben a közepébe újabb adag került.Persze serpenyőben is süthető,de ilyen jó időben sokkal jobb volt kinnt megsütni.Nem beszélve arról,hogy a gyerekek izgatottan sürögtek,s várták az újabb adagokat.
Készítettem hozzá mártogatóst:joghurtba kevertem friss snidlinget,petrezselymet,fokhagymát aprítva,néhány csepp balzsamecetet,olívaolajat,sót,borsot.Nagyon finom,friss íz volt a zölségropogós mellé.

2011. március 11., péntek

Krumligombóc,leves

Majdnem instant

Ha közbejön valami és kevés időm marad ebédet készíteni jó szolgálatot tesznek a lefagyasztott burgonyagombócok.
Épp ezért mikor ráérek nekiállok gombócokat gyúrni.Kisebb tálcákon betolom a fagyasztóba,s csak mikor megkeményedtek akkor zacskózom őket.Így nem tapadnak össze,s mindig csak annyit veszek ki amennyire épp szükség van. 


Leggyorsabban leves készülhet belőle.Megdinsztelek egy fej apróra vágott vöröshagymát,pirospaprikával megszórom,vízzel felengedem(ha frissen készül akkor a krumli főzőlevével),s beledobálok néhány fagyasztott gombócot.Sózom,borsozom, megvárom míg feljönnek a gombócok a víz tetejére s már ehetjük is.Tartalmasabbá szoktam tenni reszelt sárga vagy /és fehérrépával melyet a hagymával együtt párolok meg.Vagy ha van itthon friss petrezselyem akkor a végén szórok bele egy maroknyit apróra vágva.
Ezenkívül gomba-és vegyeszöldség-leves is gazdagítható vele.Nagyon finom ha a kifőtt gombócokra juhtúrót és tejfölt teszünk.Vagy készítünk hozzá egy jó kis paradicsomszószt.De egy gombás raguhoz  számunkra az egyik legízletesebb köret.
Viszont az én legnagyobb kedvencem amit gyerekkoromban is gyakran csinált az Anyu,hogy a kifőtt gombócokat összevagdosta és olajban megpirította őket.Csemege uborkával és egy bögre teával az egyik legfinomabb vacsoraételünk volt és maradt.

Egy kilógramm krumplihoz egy tojás,egy nagy evőkanál zsír,3 teáskanál só és annyi liszt kell(burgonyától függ,de min.fél kg),hogy jól formázható masszát kapjunk.
A krumplikat meghámozom,apróra vágom és puhára főzöm.Majd áttöröm és belekeverem a zsírt.Én nem szeretem vajjal,szerintem sokkal finomabb ha zsírral készül.Hagyom kihűlni és utána keverem bele a tojást,a sót és a lisztet.Pici gombócokat formázok s vagy kifőzöm forró,sós vízben,vagy levesben főzöm készre s mivel ez az adag több mint amennyit egy étkezésre elfogyasztanánk a többit nyersen lefagyasztom.

2011. március 9., szerda

Halfasírt

Halfasírt


Ez az étel a legjobb díszletet érdemli:nyáresti borozgatás a teraszon,szívünknek kedves barátokkal.
Mivel erre még kicsit várni kell(már ami az időt illeti)elsősorban ebédnek készül.Sok-sok friss salátával.
Én még nem találkoztam senkivel,akinek ne ízlett volna.Tessék bátran tesztelni!!!


Hozzávalók:

1/2 kg jó minőségű halfilé
1 közepes lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
egy csokor petrezselyem
1 tojás
1 zsemle
1 tk.dijoni mustár
só,bors
zsemlemorzsa,olaj a sütéshez

A halfilét kiolvasztom és apró kockákra vágom.A hagymát szintén felaprítom,a fokhagymát lereszelem.Összekeverem,beleütöm a tojást,az apróra vágott petrezselymet,a mustárt és a előzőleg vízbe áztatott és kinyomkodott zsemlét.Sózom,borsozom s ha túl laza zsemlemorzsát is szórok bele,hogy jól formázható masszát kapjak.Hűtőben pihentetem minimum egy órát,de inkább többet.Ezután kis gombócokat formázok,zsemlemorzsában megforgatom,majd bő olajban kisütöm őket.Nemcsak frissen,hidegen is nagyon finom.

2011. március 7., hétfő

Lasagne zöldségekkel

Zöldségekkel megbolondítva

Azzal,hogy megérkezett a kislányunk lelassult az életünk.Ami nem is baj,mert korábban elég pörgős volt.Most viszont sok olyan dologra is jut vagy szánunk időt amire korábban csak ritkán.Például nagyokat sétálunk a Mosoni-Duna partán télidőben.Eddig inkább csak jó időben tettük ezt.De miután a  pici lány imád a levegőn,gyakran kimegyünk ha a férjem is ráér.S ilyenkor a csupasz ágak között jól látszik milyen élet van a fákon.Sikerült már többször mókust néznünk,ahogy akrobata módjára közlekedik a faágakon.Vagy láttunk már gémeket és fakopáncsot.Hódot ugyan nem,viszont a pusztításukat igen,mivel rengeteg fát sikerült az idei télen kivágniuk vagyis kirágniuk.
S bár úgy tűnhet,hogy a tél sosem ér idén véget határozottan mondhatom,hogy igenis jön a tavasz.Mert ugyan nem értek a madarak nyelvén,de azt jól hallom hogy sokkal élénkebben és vidámabban csicseregnek már napok óta.S a természetben jól érzékelhető az a pezsgés ami a tavasz hírnöke.
Szóval a télnek vége s mi már szívesebben esszük a kicsit könnyebb,zöldségekben is bővelkedő ételeket.

Lasagne zöldségekkel

Sok éve így készítem,szerintem nagyon jól áll neki a cukkini és a  paradicsom kíséret.


Hozzávalók:

kb.150g lasagne tészta
1 közepes cukkini
3 közepes paradicsom
bolognai rugu,melyhez kell
                   20 dkg darált hús
                   1 közepes vöröshagyma
                   2 kisebb sárgarépa
                   2 dl paradicsomlé(sürített)
                   só,bors,oregano,bazsalikom
                   olívaolaj
besamell mártás:2 dkg vaj
                                  2 ek.finomliszt
                                  5 dl tej
                                  só,bors,szerecsendió

Először elkészítem a bolognai ragut.A hagymát apróra vágva olajon megdinsztelem,majd hozzáteszem a húst és a sárgarépát lereszelve.Átpirítom,majd felöntöm a paradicsomlével,fűszerezem és lefedve puhára párolom.
A mártáshoz az olajon világosra pirítom a lisztet majd a langyos tejet fokozatosan adagolva csomómentesre kevergetve(kézi habverővel) sűrűre főzöm,közben fűszerezem.
A felkarikázott cukkini mindkét oldalát olívaolajon átpirítom.
Szögletes tűzálló tálat olívaolajjal kikenek,belesimítom a húsos ragu felét,majd a mártás felét.Erre egy rétegben nyers tésztalapokat teszek.Majd következik cukkini,erre a húsos ragu másik fele.Aztán egy újabb réteg nyers tészta,erre pedig a felkarikázott paradicsomok.Végül a mártás másik felét símítom a tetejére.Sózni közben nem szoktam szerintem elég ami a raguban és a mártásban van. Kicsi olívaolajjal meglocsolom s 200°c-ra előmelegített sütőbe tolom kb.35-40 percre.Parmezánt reszelek rá és olívaolajjal meglocsolt rukkolasalátával tálalom.

                            

2011. március 3., csütörtök

Töltött pizzatáska

Olasz-francia együttes

Calzone és ratatouille.Az egyik olasz a másik francia étel.Nálam egyesültek.Az olasz pizzatésztából készült papucsot megtöltöttem a francia lecsóval.
Olyan jól sikerült,hogy eztán mindig így fogom készíteni.



Hozzávalók:

Tésztához:30 dkg bl 80-as liszt
                     5 dkg szárított élesztő
                     csipet cukor
                     2 kávéskanál só
                     kb.2 evőkanálnyi olívaolaj
                      kb.2-2,5 dl langyos víz
A tésztát ugyanúgy készítem mint a pizzához.A hozzávalókat elkeverem,s lefedve,langyos helyen néhány órát kelesztem.

A francia lecsóhoz,nálam:
                       fél póráhagyma
                       2 gerezd fokhagyma
                       4 gomba
                      1 kisebb cukkini
                      fél padlizsán
                     1 kisebb zöld és egy piros(kápia)paprika
                     2 paradicsom
                     só,bors,oregano
                     olívaolaj

A póréhagymát olívaolajon kicsit megdinsztelem.Majd beleteszem a zöldségeket kb.1-1 cm-re kockázva,a gombát,paprikát szeletelve.Fűszerezem,s kicsit pirítom,majd párolom.Mi úgy szeretjük,ha a zöldségek nem lesznek teljesen puhák,kicsit roppanósak maradnak.
Jelen esetben elkevertem a kész lecsóban kevés füstölt sajtot.A tésztát négyfelé vettem,egyenként kinyújtottam kb.2o cm átmérősre majd a zöldség negyedét az egyik oldalára ráhalmoztam,a másik felét ráhajtottam és összenyomkodtam a széleit.Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket és előmelegített 200°c-os sütőben 20-25 perc alatt megsütöttem.
Leves után egy-egy papucs bőven elég személyenként.Hidegen is finom,de egy pohár könnyű fehérbort mindenképp megérdemel maga mellé.

2011. március 1., kedd

Sörkifli

Sör,bor...kakaó

A kilencvenes évek közepén egy magyar tulajdonú,akkor még nagyvonalú cégnél dolgoztunk a barátnőmmel.S bár helyiek voltunk ha kértük fizettek albérletet.Így történt,hogy önállósodtunk.S persze hónapok múlva azon kaptuk magunkat,hogy szinte minden hétvégén nálunk indul a buli.Én már akkor is szerettem sütni-főzni,így nem volt gond kis partifalatokat,hideg salátákat összedobnom.Aztán a fiúk rászoktak a kis hordós sörökre,amit nagyon szerettek csapra verni.Én pedig ehhez igazodva ekezdtem köménnyel megszórt sörkifliket sütni.
Aztán eltelt sok-sok év,s eszembe juttata valaki a régiek közül a kis kiflijeim.Mivel azonban már jobbára borozgatunk ehhez méltón megtöltögettem néha őket olajbogyó,szárított paradicsom és krémsajt keverékével.Arra gondoltam így jobban passzol egy-egy finom üveg borhoz.
A minap is sütöttem,s adtam a húgoméknak.Majd kis idő múlva átballagott a 7 éves kisfia s "megbízott",hogy süssek az ő szülinapi bulijára is.Úgyhogy legközelebb sonkával és krémsajttal töltöm meg a délutáni kakaózgatáshoz.


Sörkifli




Hozzávalók:

50dkg finomliszt
1,5dl olaj
3 dl tej
4 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
3 teáskanál só
1 dl tejföl
1 tojás

tetejére:1 tojás a kenéshez,köménymag

ha töltöm:4-5 db szárított paradicsom,10-15 olajbogyó,10 dkg krémsajt,só,frissen őrölt bors

A tészta hozzávalóit a kenyérgépbe rakom,s dagasztóprogramra bízom a munka nehezebb részét(természetesen a hagyományos módon is elkészíthető a kelt tészta).Mikor megkelt négyfelé osztom,cipóvá gyúrom majd egyenként kerekre nyújtom.Mindegyiket 12 cikkre vágom.A köményeshez csak feltekerem kifli alakúra.Ha tölteni szeretném a hozzávalókat apróra vágom,elkeverem s ízesítem.Majd mindegyik tésztacikkre rakok kb.egy teáskanálnyit s így tekerem fel.Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom,s fél órát letakarva kelesztem.A sütőt előmelegítem 200°c-ra.A kifliket lekenem felvert tojással az üreseket köménymaggal,a töltötteket sajttal szórom meg,s így sütöm szép pirosra. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.