2012. február 26., vasárnap

Pitakenyér

Elhavaztam

Süt a nap.Kora reggel a konyhaablakon kukucskál be,majd délelött az étkezőben és a nappaliban tanyázik.Ennek én szívből örülök,csakhogy...Ami eddig kevésébé volt feltűnő,az most szúrja a szemem.Mást sem látok,mint a koszos külső lépcsőket,a teraszt,a koszos ablakokat,a poros reluxákat,szekrényeket,virágokat.Pedig rendszeresen takarítok.
Úgyhogy nekiestem és a hét második felében csináltam egy alapos nagytakarítást.Ez persze nem nagy ügy,csak most amúgy is elég sűrű minden napom.Főzök,tanulok,segítek a férjemnek.
A szerencsém viszont,hogy van nekem két segítségem,akik nélkül nem ragyogna a ház.Az egyik a kislányom,aki nagyon ügyesen(bár némi plusz munkát adva nekem)töröl,seper,rakodik.És a férjem,aki,hogy azért előre is haladjak elvitte a kisasszonyt kacsákat etetni,kutyákat nézegetni,sétálni.
Remélem holnap napsütésre ébredünk.Végre már elégedetten kortyolhatom a reggeli kávém.

Pitakenyér

A maradék báránysült mellé készítettem másnap.Zöldségekkel és a sült hússal megtöltve,joghurtos öntettel meglocsolva igazán finom házi kebab lett belőle.A recept a legjobb házi pékségből:Limarától való.



Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
1 tk.cukor
3 dkg élesztő
2 ek.olívaolaj
2 tk.só
3 dl langyos víz

A hozzávalókat a kenyérsütőgépben megdagasztom és fél órát kelesztem.Lisztezett deszkára borítom,8 kis gombócot formázok.5-10 percnyi pihentetés után kézzel kinyújtogatom,mintha lángos lenne.Letakarva pihentetem még 20-25 percet,s közben előmelegítem a sütőt 220°c-ra.Sütőrácsra sütőpapírt fektetek,ráteszem a piták felét és 5 perc alatt megsütöm.Majd a többit is ugyanígy.
Hússal,salátalevelekkel,paradicsommal,lilahagymával töltve,joghurtos öntettel(joghurt,só,bors,zúzott fokhagyma) fogyasztjuk. 

2012. február 22., szerda

Lassan sült báránylapocka

Pile,pecenje 6 km

Sok éven át Bosznián keresztül vezetett az utunk a dalmát tengerpartra.Szegedről indulva kevesebb mint 600 km.Csakhogy mindez 12 órás utazást jelentett.Első alkalommal még jól haladtunk.Aztán évről-évre egyre nagyobb volt a forgalom és egyre rosszabbak az utak. Mégis eltántoríthatatlan volt a férjem.S ennek egyetlen fő oka volt:a hegyekben egymást érő éttermek,ahol pörgetve sütötték a birkát.Természetesen mindegyiknél lelassított,hogy alaposan megnézze milyen stádiumban vannak az útról is jól látható finom falatok.
Első éven néztük,hogy milyen messze van a következő sütögető.Csakhogy valami nem stimmelt.A kiírt 4 km,meg 6 km sehogy se jött ki.Aztán megszálltunk egy motelben,ahol a tulajdonos mondta,hogy amit mi néztünk azok az árak.Konvertibilis marek,vagyis km.Ez a fizetőeszközük rövidítése.
Aztán sok éven keresztül a levezető úton mindig megszálltunk.Ugyanezen motelben.A tulajdonos a hegyi patakból frissen fogott halból süttetett nekünk vacsorát,és helyi borral kínált.Természetesen(?)a vendégei voltunk,vagyis ezekért nem kellett fizetnünk.
Egy pici emberkével már nem vállaljuk be ezeket a maratoni utazásokat.Viszont nagyon hiányzik a gyönyörű táj.A hatalmas boszniai hegyek között valószínűtlen zöld színében pompázó Neretva folyó látványa.És az a festői kép,ahogy beleér a tengerbe.És hiányzik az ottani emberek elképesztő kedvessége,barátságos,szívből jövő önzetlen segítőkészsége.És a frissen sült birka íze.


Lassan sült báránylapocka


Boszniában a helyiek mindig csontos pecsenyét kérnek.Mert azok a legfinomabb falatok.


Vettem egy szép nagy báránylapockát,melyet kettévágtam,hogy beleférjen a legnagyobb tepsibe.Sóztam,meglocsoltam nagyon kevés olívaolajjal,raktam köré néhány gerezd fokhagymát,és két rozmaringágat.Jól befedtem alufóliával,majd betoltam a 150°c-os sütőbe.3 órára magára hagytam.A végére a hús szinte leomlott a csontról.Ekkor körberaktam nagyobbakra vágott burgonyával,megsóztam,és még húsz percre visszatoltam a sütőbe.Ekkor levettem róla a fóliát és nagy hőfokra állítottam a sütőt,hogy színt kapjon a hús.A sütőből kivéve leöntöttem alóla a levet,megszórtam egy evőkanálnyi liszttel,beleraktam egy marok mentalevelet és összeforraltam.Átszűrtem és ezzel a pecsenyelével locsoltuk meg a húst fogyasztás előtt.

2012. február 16., csütörtök

Pavlova tortácska,habcsók

Meg kell érnie az elhatározásnak


Valahogy úgy alakult az életem,hogy semmit nem kapkodtam el.9 év után mentem férjhez.A kislányunk születésekor pedig épp annyi idős voltam,mint a nagymamám mikor az első unokáját ölelte magához.
Ezek egyrészről nem feltétlenül tudatos döntések,egyszerűen így hozta az élet.Másrészről viszont mégiscsak azok,mert csak ekkora érett meg bennem/bennünk az elhatározás.Kellett az idő,hogy letisztuljon az életünk,hogy csendesebb vizeken evezzünk.Mert csak így tudunk teljes odaadással  felelősséget vállalni egy apró emberkéért. 
A mi életünk így kerek.És talán pont azért volt különösen szép terhességem,és azért nyugodt,kiegyensúlyozott a kislányunk,mert a belső hang volt a mérvadó,nem pedig a társadalmi elvárások.


Pavlova-tortácska,habcsók

Régóta udvarol nekem ez az édesség,de csak most érett meg bennem az elhatározás.A fagyasztóban megbújó tojásfehérjék és a nyárról elmentett málnaszemek láttán.


Hozzávalók:

5 db tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 ek.almaecet
1 ek.étkezési keményítő

kb.4 dl tejszín ízlés szerinti cukorral habbá verve
2 maroknyi málna,vagy bármilyen más gyümölcs

A szobahőmérsékletű(!!!) tojásfehérjéket elkezdem habbá verni,s közben kanalanként adagolom hozzá a cukrot.A végén a keményítővel elkevert ecetet is belevegyítem.Fényes,kemény hab lesz a végeredmény.
Egy nagyobb tepsibe sütőpapírt fektetek és a habból kis halmokat rakok.Megpróbálom őket kör formájúra igazítani,és a közepükbe kis mélyedést készíteni.
Előmelegített 140°c-os sütőben egy órát sütöm,illetve szárítom.A sütő ajtaját ekkor pici résre nyitom, evőeszközzel kitámasztom,s hagyom teljesen kihűlni.
Az apró tortácskák több részletben is elkészíthetők aztán.A középső mélyedésbe tejszín kerül,tetejükre pedig málnaszemek.Én legvégül még megcsepegtettem házi csipkebogyólikőrrel.

Eredetileg ez egy nagy torta lenne,de így  több részletben is elkészíthetjük a már meglévő habcsók alapból a tortácskákat.Vagy megehetjük  magában,ahogy az Anyukám kérte.S ha egy-egy összetörne akkor sincs baj,pohárkrémekbe,fagylaltba keverhetjük.Jó kontraszt a finom,ropogós habcsók a krémes állagban.

2012. február 10., péntek

Caesar saláta és piadina

Férfiak a konyhámban

Néhány napja összefutottak nálam.Jamie Oliver és Beastie.Mindketten főznek,és mindkettejüktől ellestem egy-egy ételt.Melyek a mi asztalunknál  aztán kéz a kézben debütáltak.És bizton állíthatom,hogy jók ők együtt.Mármint az ételek.Bár ha ezen két fiatalember egyszer elragadná tőlem a fakanalat,azt gondolom arra sem lenne panaszom.

Caesar saláta és piadina,azaz olasz lepénykenyér







Hozzávalók a Caesar salátához:

4 szelet kenyér(nálam most csak 2)
3 egész csirkecomb
6 szelet vékony húsosszalonna v.bacon
friss salátalevelek
olívaolaj
néhány szardella
1 ek.tejföl vagy creme fraiche
1 evőkanálnyi reszelt parmezán
néhány csepp citromlé
só,rozmaring,fokhagyma

Hozzávalok a piadinához:

50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
10 dkg kacsazsír
1 teáskanál só
2,5 dl langyos tej
csipet cukor

A salátához a kenyérszeleteket széttépkedem és hőálló tálba teszem.Rájuk fektetem a sózott csirkecombokat.Néhány gerezd fokhagymát és egy kisebb rozmaringágat teszek közéjük.Lefedve,180°c-os sütőbe tolom  és a hús  puhulásáig sütöm.Ekkor rájuk fektetem a szalonnaszeleteket és még negyed órát sütöm,pirítom őket.
Közben elkészítem az öntetet:kb.1 dl olívaolajat,néhány csepp citromlét,a szardellákat,a parmezánt és a tejfölt rúdmixerrel pépesítem.
A salátaleveleket tányérra halmozom,a csontról leszedett húsfalatokkal,a kenyérdarabokkal és a széttördelt szalonnacsíkokkal megszórom,majd az öntettel meglocsolom.

A piadinához az élesztőt megfuttatom a langyos,cukros tejben,a kacsazsírt kissé megolvasztom.Kenyérsütőgépbe teszem az összes hozzávalót és a dagasztóprogramra bízom.Mikor végzett a gép lisztezett deszkára borítom a tésztát,hengerré formázom,majd néhány centis darabokra vágom.Ezeket palacsinta nagyságú körökké nyújtom és száraz serpenyőben oldalanként 2-3 perc alatt megsütöm.Azt vettem észre,amelyiket jobban megsütöm nehezen lehet feltekerni és szárazabb.Úgyhogy tényleg nem kell nekik sok idő a serpenyőben.

A saláta  felét ettük egy ebédre.A következő nap pedig a leírt mennyiség feléből sütöttem piadinát.Majd a maradék salátát(kenyér nélkül)a lepénykékbe töltöttem.Akár tízórainak,vagy útra csomagolva,szendvics helyett is megállja a helyét.

2012. február 7., kedd

Trüffelgolyók

Heti adag

3 liter tej hetente.Ennyi fogy mióta a kislányt átszoktattuk a tápszerről.S ennyiért már érdemes elmenni a tejboltba.Főleg mert bolti tejet nem szeretnék adni neki.
Nos,egy liter tejről egy deci tejszínt szedek le.Úgyhogy van bőven.Az ünnepek körül még csak-csak elfogyott.Aztán gesztenyepüréhez is jól jött.Most pedig hetente más más ételben vagy süteményben végzi.
Ezek a kis trüffelgolyók most  jó szolgálatot tesznek.A szaloncukrok már elfogytak,és ebéd utáni édességnek pont elég egy-egy szem ezekből a falatnyi finomságokból.


Trüffelgolyók:
     kókuszos-zöldcitromos és mandulás-mentás



Hozzávalók:

30 dkg étcsokoládé
6 dkg vaj
200 ml tejszín
1 zöldcitrom lereszelt héja
5-6 mentalevél apróra vágva
3 ek.kókuszreszelék+1 ek.apró szemcsés kristálycukor
3 ek.darált mandula(v.dió)+1 ek.barnacukor

Az étcsokit vízgőz felett felolvasztom,leveszem a gőzről majd belekeverem a vajat,hogy az is felolvadjon.A tejszínt csak ezután öntöm hozzá.Kettéveszem a masszát,az egyik felébe a reszelt citrom héját,a másikba pedig az apróra vágott mentaleveleket keverem.Hűtőbe teszem dermedésig,több órára,vagy egy napra akár.Ekkor kis golyókat formázok és a citromost a cukros kókuszba,a mentást pedig a cukros mandulába forgatom.
Legközelebb apróra vágott szárított meggyel is kipróbálom.A forgatáshoz nem szükséges a cukor,aki nem szeretné nyugodtan hagyja ki.Viszont a cukor érdes állaga jól kihangsúlyozza a trüffel krémességét.
Fogyasztásig hideg helyen tartandó!

2012. február 3., péntek

Pikáns hüvelyeszöldség leves

Gombhoz a kabát

Megesik olykor,hogy elcsábulok és olyan élelmiszerek kerülnek a kosaramba,melyekről fogalmam sincs,hogy mit tudnék belőlük készíteni.
Ősszel egy ausztriai bevásárlás alkalmával tetszett meg egy  száraz hüvelyesekből álló keverék.Hogy őszinte legyek elképzelésem sem volt mit főzzek belőle,de annyira színes és guszta volt a többféle bab,borsó és lencse együtt,hogy vettem egy csomaggal.
Egyszer csak megpillantottam Selectfoodnál egy levest,melyhez az enyémhez hasonló zöldségkeveréket írt.Őszintén szólva csak ez miatt próbáltam ki.Pedig így utólag,nagy kár lett volna ha nem ismerkedünk meg ezzel a levessel.Pikáns,tartalmas,nagyon finom.

Pikáns hüvelyeszöldség leves



Felesleges hajtóvadászatot indítani ilyen,vegyes csomagolású hüvelyes zöldségért.Apró szemű szárazbab,sárga borsó,zöld és barna lencse azért biztosan akad otthon vagy a közeli boltban.És az eredmény velük is rendkívüli lesz.

Hozzávalók:

25 dkg hüvelyeskeverék
2 közepes sárgarépa
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
7-8 dkg szardellafilé
2 dl paradicsomszósz
6-8 zsályalevél,
1 babérlevél
1 ek vaj
1 szál újhagyma vagy egy kis darab póré
só,parmezán a tetejére

A zöldségkeveréket felteszem főni az apróra vágott hagymával,a szintén felaprított 2 gerezd fokhagymával,a nagyobbakra vágott sárgarépával,babérlevéllel,sóval.A hüvelyesek puhulásáig,kb.másfél órán át lassú tűznél,lefedve főzöm.A répákat kiveszem és a szardellával,egy gerezd fokhagymával,és 2-3 zsályalevéllel pürésítem.Az újhagymát és a többi zsályalevelet apróra vágom,az evőkanálnyi vajon megfonnyasztom,felöntöm a paradicsomszósszal,felforralom,majd hozzákeverem a répás pépet.Aztán az egészet a levesbe keverem,és összeforralom.Reszelt parmezánnal,pirított sonkával megszórhatjuk tálaláskor,de ezek nélkül is nagyon gazdag ízű,tartalmas leves.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.