2012. május 23., szerda

Reteksaláta

Minigazdaság

Erősen él bennem az érzés,mikor gyerekként a frissen leszedett zöldséget,gyümölcsöt dézsmáltuk.Borsólevest csak akkor tudott az Anyu főzni,ha ránkpirított,hogy hagyjunk a bokron néhány hüvelyt.A  földből frissen kihúzott sárgarépát lemostuk ugyan a kerti csapnál,de a többi zöldséggel,gyümölccsel nem bíbelődtünk.
Hiába veszek a piacon kistermelőktől származó,előző nap leszedett árukat,az ízük soha nem lesz olyan mint a tőről levett paradicsomnak,a bokorról egyenesen a számban landoló málnának.
Ezért sóvárogtam annyit kert után.Most érik az eper,és a kislánnyal minden nap terepszemlézünk.Ujjongva mutatja a pirosodó szemeket,amiket aztán ott helyben el is majszol.Málna is lesz,bár nem annyi mint gyerekkoromban.Akkor nem győztük enni,és még szörpnek is jutott.Van kevés borsó is,az minden évben nyersen kerül"felhasználásra".
Ami esetleg megéri,hogy a konyhába jusson,az tavassszal a retek,újhagyma,néhány fejessaláta.Majd később az uborka,paprika,paradicsom(mert abból sokat ültetek,földbe,dézsába,de még kavicságyban is nő az előző évben elhullott magokból).A fiatal meggy-és őszibarackfa,a füge-,egres és ribizlibokor szerintem idén is a legkedveltebb zarándokheklyünk lesz uzsonnaidőben.
A néhány abrosznyi minigazdaságunk igazi kánaán.

Reteksaláta



Évek óta Piszke receptje alapján készül néhányszor,mikor szezonja van a reteknek,újhagymának.Húsok mellé vagy csak úgy magában valami finom kenyérfélével.

Hozzávalók:


piros retek kb.10 db
újhagyma 6-8 szál
10 dkg natúr krémsajt
2 dl tejföl
só,bors

A retket félbe,majd karikákra vágom.Az újhagymát szintén felkarikázom.Itt szólnék,hogy aki a hagyma zöldjét eldobja azt esküszöm megharapom!Rántottába,levesekbe,vagy zsíros/vajas kenyérre vágva finom,egészséges vitaminforrás.
Szóval,a zöldségeket megsózom,majd hűtőbe teszem egy napra.Eztán lecsepegtetem,a sajttal elkevert tejföllel összeforgatom,borsozom,s ha szükséges sózom.

2012. május 16., szerda

Teljes kiőrlésű zsemlék

Csiribi-csiribá


Tudok varázsolni...Csak gondolnom kell rá,és bő fél órán belül asztalon a ropogós,friss,finom zsemle.S aki erre megtanított:Duende
Mikor a legutóbbi bejegyzésem megírtam,körülnéztem a kedvelt bloggerjeim konyháiban is.Az utóbbi időszakban erre sajnos ritkán volt időm.S bár én is megsütöttem a sconet,nekem sosem jutott volna eszembe,hogy így továbbgondoljam a receptet.Még szerencse,hogy Duendének viszont igen.

Teljes kiőrlésű zsemlék,fél óra alatt

Kicsit módosítottam a recepten,nálam rozsliszt és korpa is került bele.Frissen ropogós,hihetetlenül finom ízű.Vétek lenne megpakolni felvágottal.Jóféle vaj,néhány friss retek,vagy nyáridőben paprika,paradicsom, és kész is a finom,egészséges,laktató reggeli.




Hozzávalók(12 db-hoz):

30 dkg fehérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg rozsliszt
kis maroknyi búzakorpa(elhagyható)
1 csapott mokkáskanál sütőpor
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
1 csapott teáskanál cukor
2 csapott teáskanál só
2 dl kefír
2 dl víz
tetejére szezám-vagy lenmag

A sütőt előmelegítem 180°c-ra.A száraz hozzávalókat  elvegyítem,majd a kefírrel és  a vízzel gyors mozdulatokkal tésztát gyúrok,épp csak annyi ideig,hogy összeálljon.Kis gombócokká formázom,sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom.Tetejüket megspriccelem vízzel és megszórom szezámmaggal.25-30 perc alatt készre sülnek.

2012. május 14., hétfő

Luxusszendvicsek

Így gömbölyű

Kertes házban nőttem fel,a nyarakat pedig egy majorban töltöttem.Aztán kamaszként a második emeleti lakás egy szobája lett az életterem.S évtizedekig csak álmodoztam róla,hogy egyszer újra lesz kert,udvar,tiszta levegő körülöttem.S mióta megadatott folyamatos nyaraslásnak érzem a mindennapokat.
Amikor csak tehetjük kinnt reggelizünk,s főként kinnt vacsorázunk.A kislány ez utóbbit általában kétszer teszi.Egyszer velünk,majd mikor az unokatestvérei a szomszédban leülnek a kispadra enni,melléjük kucorodik néhány falatért ácsingózva.
Minden napért hálás vagyok,hogy mindez megadatott.

Luxusszendvicsek



A saját sütésű zsemlékből pillanatok alatt elkészülő,különleges és finom vacsora-vagy uzsonna.
Az ötlet úgy jött,hogy elfogyott a kenyér,és belevaló sem nagyon volt itthon.Életmentő konzervek,úgymint tonhal-olajbogyó és szárított paradicsom viszont mindig akadnak,és holland sajt is van általában a hűtőben.
Most az olajbogyót felváltották friss fejessaláta levelek,és uborkaszeletek,mert már lehet itthonit kapni.
Főként télen csinálok sokszor efféle szendvicseket.A szárított paradicsom,az olajbogyó és a csemegeuborka váltja ki elsősorban nálunk a szendvicsbe való zöldségeket.Sokkal jobbak,mint az éretlenül leszedett,sokat utazott paradicsomok,paprikák.



A zsemléhez 50 dkg lisztet,teáskanálnyi cukrot 2 dkg élesztőt,3 teáskanálnyi sót,kb.fél dl olajat és 3 dl meleg vizet teszek a kenyérsütőgépbe és dagasztóprogramra állítom.Másfél óra múlva a sütőt bekapcsolom 200°c-ra,a tésztából kevés liszt segítségével 6-8 gombócot formázok és sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket,majd letakarom.Mikor bemelegedett a sütő vizet spriccelek bele és betolom a zsemléket.Kb.30 perc alatt megsülnek.Nem szokványos zsemlék lesznek,tömörebbek és laktatóbbak.
Ha kihűlnek megtöltöm:vékony szeletekre vágott holland gaudával és olajban eltett paradicsommal,melyet nem szükséges lecsepegtetni,mert nagyon finom,ha a zsemlét átjárja egy kevés ízes olaj.
Vagy:tonhalkonzervet lecsepegtetek,elkeverem kb.fele mennyiségű krémsajttal(ha nincs akkor tejföllel)pici mustárral,sóval,borssal.A krémet a zsemlébe töltöm és megrakom olívabogyóval,vagy mint most, friss salátalevelekkel,és uborkával.
Egy pohár könnyű fehérbor valamelyik szendvics kísérőjeként,és a lemenő nap gyenge simogató sugarai.Ilyen egy (számomra)tökéletes vacsora.

2012. május 2., szerda

Joghurtban érlelt csirkesteak,mángoldos,juhtúrós palacsintával

Ki mint vet...

Nos én vetettem.Még valamikor tavaly pár mángold magot.Aztán nem lett belőlük semmi.Idén viszont az első,ami kibújt az néhány mángold levélke volt.Melyek mostanra hatalmassá nőttek.Igaz rájuk jár néha egy-egy csiga,de így is sikerült két lapulevél nagyságű,teljesen ép levelet felhasználnom a következő ételhez.Korábban már ettem hasonlót,és nagyon ízlett.Épp ezért idén tavasszal is elszórtam néhány,színes szárú mángold magot.Remélem nem kell rájuk jövő évig várnom.

Joghurtban érlelt csirkesteak,mángoldos,juhtúrós palacsintával


Tartalmas,mégis könnyű,a mángoldtól friss ízű étel.Nagyon jól esett a nyáriasan meleg tavaszi napon.A felvezetője pedig mi más lehetett volna mint egy finom meggyleves.Ez volt az idei első gyümölcsleves,igaz tavalyi,fagyasztóban lapuló meggyszemekből.



Hozzávalók:

1 egész csirkemellfilé
4 dl natúr joghurt
20 dkg juhtúró
2 ek.tejföl
2 nagy levél mángold,a szárával együtt
3 gerezd fokhagyma
1 tojás
10 dkg liszt
kb.3 dl tej
étolaj
só,bors,cukor

A csirkemelleket felszeletelem.a joghurban elkeverek 2 gerezd zúzott fokhagymát és kevés frissen őrölt borsot.Rétegezve lerakom a húsokat a joghurttal,lefedem és egy napig a hűtőben érlelem.
A tojásból,lisztből,tejből kevés sóval és cukorral palacsintatésztát keverek és megsütögetem.
A mángoldot a szárával együtt összevágom és kevés olajon kicsit megdinsztelem.Közben belenyomok egy gerezd fokhagymát.A juhtúrót villával kissé össztöröm,elkeverem benne a tejfölt és hozzákeverem a mángoldot.Ha szükséges sózom,borsozom.
A hússzeleteket kiveszem a joghurtból,sózom,borsozom és serpenyőben kevés olajon mindkét oldalukon szép színűre sütöm.
A juhtúrós krémmel megtöltöm a palacsintákat,és hússzeleteket mellérakva tálalom.
A mángold friss spenótlevelekkel helyettesíthető,a végeredmény akkor is  finom lesz.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.