2012. július 26., csütörtök

Karalábéleves tejfölösen

Régmúlt nyarak ízei


Többször írtam már róla,hogy a húgommal szinte az egész nyarat a nagyszülőknél töltöttük.Apai részről általában két hetet,a többit az anyai nagymamánknál.Nemcsak kényszerből,hanem mert imádtunk ott.Gyönyörű,emlékezetes nyarak voltak.
Most meg azt hallom mindenhonnan,hogy a legtöbb szülőnek gond elhelyezni a gyerekeket a szünidőben.Mert vagy dolgoznak még a nagyszülők,vagy betegesek.De tudok olyat is aki kényelemből nem vállalja az unokákat.
Az én pici lánykám ugyan sosem fog tudni elmenni a nagyszülőkhöz nyaralni,mégis irigylésreméltó helyzetben van(s persze mi is).Mert  bár csak egy nagyszülője van,de ő egy udvarban lakik velünk.

Karalábéleves tejfölösen

Igazi nyári leves,zsenge zöldségekből.Mama gyakran főzte,nagyon szerettük,főleg mert mi szedhettük meg a kiskertben a hozzávalókat. 



Hozzávalók(2 nagy tányér leveshez):

kis fej hagyma
1 közepes karalábé
2 vékonyabb sárgarépa
1 szál fehérrépa a zöldjével együtt
evőkanálnyi liszt
1 dl tejföl
só,bors,olaj

A hagymát apróra kockázom és olajon elkezdem dinsztelni.Közben felkockázom a megtisztított karalábét,és felkarikázom a répákat.Hozzáteszek mindent a hagymához,sózom,borsozom.Fedő alatt puhára párolom.Evőkanálnyi liszttel megszórom,elkeverem.Felöntöm annyi vízzel ami jól ellepi a zöldségeket,és összeforralom.A tejfölt elkeverem kevés vízzel,majd a levesből is egy kanálnyival és így öntöm a leveshez.Lehúzom a tűzről és beleszórom a fehérrépa apróra vágott zöldjét s ha kell utánaízesítek.
Finom,idénygyümölcsből készült pitével laktató nyári ebéd.

2012. július 20., péntek

Kukoricaleves curryval

Strandmenü

Nem voltunk még idén itthon strandon.Készültünk,hogy lemegyünk egy-egy napra a Balatonra mikor a férjemnek úgyis arra van munkája.Viszont a 40°c feletti hőmérséklet az utazáshoz a 20°c alatti pedig a strandoláshoz nem a legideálisabb.A közeli élményfürdőből pedig az ijesztő belépőárak tartanak távol bennünket.Ezért egy  ausztriai bányatóhoz járunk strandolni.Negyed órányira van,és akár fél napra is érdemes kimenni.Kettőknek 3 euró a belépő,a kislánynak ingyenes.Ezért a pénzért gyönyörűen rendbentartott környezetet,kristálytiszta vizet,elképesztően színvonalas és tiszta mellékhelyiségeket,öltözőt,a vízben telepített csúszdát,ugrálóstégeket,a parton játszóteret és egy legalább száz m2-es fedett homokozót használhatunk.Ha pedig ebédelni szeretnénk a két menü és az üditő/sör számlájával együtt is jóval alatta vagyunk az itthoni strandbelépő árának.(Csendben megkérdezném,ugyan hogy lehet minden olcsóbb egy olyan országban,ahol a  minimálbér a négyszerese az itthoninak?)
Ami viszont hiányzik az igazi nyári,vízpari hangulathoz:a lángos,a sült hekk és a főtt kukorica .

Kukoricaleves curryval

Igazi strandebédünk volt a minap.Kukorica és sült hekk.Na jó,a kukoricát levesként és curryval meg chilivel megbolondítva ettük.És maximum a hatalmas pocsolyákban fürödhettünk volna az
utcán. 


Hozzávalók(2 főre):

3 cső kukorica
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál creme fraiche vagy natúr krémsajt(vagy kb.1 dl tejszín)
húsleveslé kb.8 dl
olaj,só,bors,curry fűszerkeverék
petrezselyem,chili paprika

A kukoricát megtisztítom,félbevágva a deszkára állítom,és levágom a csőről a szemeket.A hagymát apróra vágom és olajon elkezdem dinsztelni.Pár perc múlva belereszelem a fokhagymát,hozzáteszem a kukoricaszemeket és felöntöm a húsleveslével Kevés sóval,frissen őrölt borssal és curryval ízesítem.Mikor megpuhult kiveszek két evőkanálnyi kukoricaszemet a többit pedig alaposan összeturmixolom.A sajtot kevés vízzel krémesre keverem,hozzáadok a meleg levesből is,majd az egészet beleöntöm és elkeverem a levessel.Felforralom,hozzáteszem a kivett kukoricaszemeket,ha szükséges utánaízesítek.Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel és chilivel szórom meg.
Mi melegen ettük,de szerintem kánikulában hidegen is nagyon finom,pikáns leves.

2012. július 18., szerda

Csokoládés,mazsolás scone

Lakásbörtön 

Nem szívesen nyafogok,de tele a hócipőm az időjárással.Vagy azért nem lehet kimenni az udvarra mert elájulunk a melegtől,vagy azért mert úgy szakad az eső mintha dézsából öntenék.Igaz ma az eső,meg a kánikula pihenőre ment,viszont megjött szél-úrfi,dúlva,fúlva.
Az alig kétéves kislányom pedig egyre elkeseredettebben mondogatja,hogy"intapalinta"meg,hogy"oda ki".Még jó,hogy fedett a terasz.Vasárnap ott üldögeltünk vastag kabátban,meg ott fociztunk.

Csokoládés,mazsolás scone,avagy skót gyümölcskenyér 

Trollanyunál láttam s mivel a  scone alaptésztájából már remek kis zsemlék is születtek,biztos voltam benne,hogy ezzel sem fogok melléfogni.
Gyors,kényeztető uzsonna egy borongós,álmos délutánon.


Hozzávalók:

1,5 dl író(én natúr joghurtot használtam)
3 dkg barnacukor
egy teáskanálnyi vaníliás cukor(házi)
1 tojás
12,5 dkg fehérliszt
12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
csipet só
5 dkg hideg vaj apróra vágva
10 dkg étcsoki apróra vágva
maroknyi mazsola

Előmelegítem a sütőt 180°°c-ra.A vajat elmorzsolom a sütőporral elkevert liszttel,beleszórom a cukrokat és a sót.A nedves anyagokat egy másik tálban összekeverem,majd a lisztes morzsára öntöm.Hozzáteszem a csokit és a mazsolát,majd evőkanállal jól elkeverem.Vajjal kikent szögletes sütőformába kanalazom,elsimítom,tetejét megpermetezem vízzel,és megszórom kevés barnacukorral.Az előmelegített sütőbe tolom és kb. fél óra alatt megsütöm.Frissen picit morzsálódik,de pár óra múlva gyönyörűen szeletelhető.Önmagában vagy akár lekvárral megkenve is isteni.

2012. július 13., péntek

Spagetti carbonara

Nyári konyha

Hazaérve a nyaralásból itthon sem kezdtem bele nagyobb főzésekbe.Nem szerettem volna a sütővel,tűzhellyel az elviselhetetlenségig melegíteni a lakást.Meg tomboló kánikulában úgyis a víz meg a jól behűtött dinnye a fő szükségletünk.Azért készültek gyümölcslevesek,nyersen turmixolva,vagy meggyleves főzve.Főételnek pedig salátafélék,gyors tésztaételek.
Most viszont 15°c van és szakad az eső.Úgyhogy már kel a kenyérnek való tészta,és ha már úgyis beizzítom a sütőt(remélem nem duzzog,már lassan egy hónapja hanyagolom) a kenyér után papadokit is sütök vacsorára.

Spagetti carbonara

Ehhez az ételhez szinte minden háztartásban akad hozzávaló.S ha ez így van,negyed óra múlva tálalhatjuk.Nagyon gyors,nagyon finom.Ki mondta,hogy a főzés bonyolult,időigényes munka?



Hozzávalók:(2 főre)
 
maroknyi,apróra kockázott,füstölt,húsos szalonna
25-30 dkg spagetti
2 egész tojás
2 gerezd fokhagyma(az eredetiben nincs ugyan,de szerintem nagyon jó bele)
reszelt parmezán kb.3-4 dkg
só,bors,olívaolaj

A tésztát lobogó,sós vízbe teszem.Míg megfő elkészítem a mártást.A szalonnát(vagy zsírosabb parasztsonkát)egy nagyobb serpenyőben olívaolajon elkezdem pirítani.A tojásokba belekeverem a parmezánt,frissen őrölt fehérborssal fűszerezem.A pirított szalonnára dobom a reszelt fokhagymagerezdeket és elzárom alatta a gázt.Mikor a tészta megfőtt spagettiszedő kanállal átteszem a szalonnára.Nem csepegtetem le,mert úgyis kell,hogy maradjon alatta a tészta főzővizéből.A tojásos keveréket a tésztára öntöm,és alaposan átkevergetem.Így nem fog a tojás becsomósodni,hanem krémesen vonja be a tésztát.Kevés parmezánnal megszórva,azonnal fogyasztandó.

2012. július 3., kedd

Lebegés

Lebegés


A  hegyek mögött felbukkanó Nap minden reggel a vízben talál.A korai órán egyedül,esetleg egy-egy sirály társaságában úszom a végtelen kékségben.Az öböl lélegzetelállítóan szép a hatalmas hegyek  ölelésében.S a kora reggeleken kihalt,csendes part délelöttre megélénkül.Zsivaj,nevetés,gyereksírás tölti meg.Úgy is szeretem.De reggelente az enyém,nincs más csak az akkor még nyugodt part,a kristálytiszta tenger,a méltóságteljes hegyek,a felkelő Nap,néhány madár és én.
Itt lennt Dalmáciában szoktunk rá a korai kelést kárpótlandó délutáni sziesztákra,és mondhatom nagyon jól esik.Hiába a déli emberek tudják,hogy kell élni...És ezt a jó szokást lehetőség szerint otthon is próbáljuk a mindennapokba becsempészni,főként a mostanihoz hasonló,forró nyáridőben.A tenger nyugtató morajlását,a friss szellőt,a finom helyi ízeket sajnos úgysem tudjuk.Ezért kell,hogy minden évben visszatérjünk néhány hétre.Felfrissülni,újjászületni,fiatalodni.Testben,lélekben.A ráncok eltűnnek a bőr bársonyos,a körmök fényesek lesznek.Az idegek kisimulnak.A dolgok leegyszerűsödnek,a gondolatok a helyükre kerülnek.Megszűnik tér és idő.Megszűnnek a gondok,csak a pillanat számít.Lebeg a test,lebeg a lélek.Nekünk ez a földi mennyország.





Az aprócska halászfalu néhány lakója ismerősként üdvözöl bennünket minden évben.A háziak saját termésű bort,proseket,olívaolajat készítenek az apartmanunkba.És ajándékot a kislánynak.A konobában a pincér tudja milyen bort iszunk.Nem érezzük,hogy vendégek lennénk.Szívből jövő,őszinte a kapcsolat,pedig törve beszéljük a közös nyelveket.És egyáltalán nem zavar,hogy a szabadság alatt is főznöm kell néha.Mert a kilátás lélegzetelállító a nappali-konyhából,és a teraszról is.Nincs az az ötcsillagos szálloda aminek a kényelme felérne ezzel.És nincs az a szálloda aminek személytelen világára cserélnénk ezeket a meghitt nyaralásokat(arról nem is szólva,hogy hazai szállodákban ugyanilyen költségvetéssel feleennyi időt tölthetnénk el) .



Ülök a nappaliban és nézem a tájat,a tengert.A  kompok egyre sűrűbben járnak,lassan beindul az igazi szezon.Akkor már nem olyan békés itt,mégis összeszorul a szívem,hogy pár nap múlva búcsúznunk kell.De a sok  év alatt annyira belémivódott a látvány,az illat,az érzés,hogy csak be kell csuknom a szemem...


(Drvenik,2012.06.29.)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.