2013. szeptember 29., vasárnap

Gyrostál tatzikivel

Időutazás

Szívemnek nagyon kedves,régi barátokkal találkoztam egy kiállítás megnyitójának apropóján.Néhányukat egy évtizede nem láttam.De ez a viszontlátáskor semmit sem jelentett,mert nagyon emlékezetes a sok közös élmény,a múlt.Jó volt velük akkor is és most is.A velük töltött este alatt tíz évet fiatalodott a lelkem.

Gyrostál tatzikivel

Az illata egy réges-régi nyaralás emlékét idézi,amikor hanyagolva a szálloda vacsorakínálatát esténként egy kedves kis tengerparti tavernában barátkoztunk a görög konyha ízeivel.


Hozzávalók(2 főre):

40 dkg sertéstarja
gyros fűszerkeverék(házilag:szárított oregano,só,frissen őrölt bors,pirospaprika,zúzott fokhagyma)
olívaolaj
3-4 közepes burgonya
paradicsom,uborka,lilahagyma

a mártáshoz:
 2 dl sűrű,natúr joghurt
 1 gerezd fokhagyma
 kb.10 cm-es kígyóuborka lereszelve
 só,bors

A húst felcsíkozom,a fűszerkeverékkel és kevés olívaolajjal reggel,vagy még előző este elkeverem,és hűtőben pihentetem néhány órát.A tatzikihez szintén elkeverem a hozzávalókat,hogy jól összeérjenek az ízek.
A burgonyát megtisztítom és feldarabolva sós vízben félpuhára főzöm,lecsepegtetem.
Így előkészülve ebéd előtt csak annyi a dolgom,hogy a húst nagy lángon,vastagaljú serpenyőben,gyakran kevergetve 8-10 perc alatt megsütöm.Közben a burgonyát felhevített olajban,több adagban aranysárgára sütöm.
A tálra friss paradicsomot,uborkát  és lilahagymát teszek a hús és a burgonya mellé,és a jól behűtött tatzikivel tálalom.
Nyáron a sült hús sopszka salátával is isteni.

S ami miatt nagyon szeretem az ilyen típusú ételeket,az az,hogy előre rá lehet készülni,és délben pár perc alatt frissen tálalható.Így tudjuk a vasárnap délelőttöket kirándulással tölteni.
Ma épp a Mosoni-Dunán csónakáztunk.Ősszel a legcsodássabb:bágyadt a napsugár,minden annyira nyugodt,békés.És illatos meg színes.Az utolsó képen látható fehér gém pedig végig kísért bennünket:)









2013. szeptember 26., csütörtök

Örök szerelem

Örök szerelem

Tizennégy éve,mikor először megpillantottam tudtam,hogy elvesztem.Szerelmes lettem,és ez a titkos viszony azóta is tart.Mert a családom,a kiszámíthatóbb élet a Dunántúlon marasztalt.Így költözött az a férfi,akinek eme szerelmet köszönhetem.És gyakran járunk együtt haza,a második otthonunkba,immáron hármasban.
Szeged nekünk már elsősorban a kikapcsolódás,a feltöltődés városa.Ahol gyönyörű napsütéses az ősz,és pezsgő az élet.Ahol szívünknek kedves barátok,remek programok és gasztronómiai élmények várnak.Ahol ámulatba ejtően szép a felújított belváros.
Több országban megfordultam,más kontinensen is.Jártam szebbnél szebb helyeken.És ezek közül sokfelé visszahúz a szívem.De csak itt maradt egy darabka belőle.
Két helyen vagyok otthon.Igazán otthon.


2013. szeptember 17., kedd

Karfiolos tészta csőben sütve

Sztárszakács vagyok

Legalábbis úgy tűnik,mikor a konyhát fordítom fel.Ha látja a férjem Jamie Olivert főzni,miközben a végére összekeni az egész konyhát,a tűzhelyet;a még csepegő tésztát átemelni egyik helyről a másikra,akkor mindig mondja,hogy épp így főzök én is.És ez sajnos igaz,mert úszik utánam a konyha,és több idő összetkarítanom,mint főznöm.
Nos,hogy a konyhai ténykedésünk végeredménye szempontjából mennyire hasonlítunk azt nem tudom,mert sosem kóstoltam a főztjét,de a környezetemben senki nem panaszkodik.És végül is nekem ez a fontos,mert nekik szeretnék elsősorban finom ízeket varázsolni az asztalra.Olykor Jamie Oliver segítségével.

Karfiolos tészta csőben sütve

Az ilyen tésztareceptek azért jönnek jól,mert egyre többször előfordul,hogy előző este,vagy kora reggel tudok főzni,és ha szerencsém van hazaesek délre.És ugye a tészták csak frissen jók.Vagy mégsem.Ezt összeállítottam,aztán ebéd előtt egy órával az Anyukám betolta a sütőbe.


 

Hozzávalók(4 adag):

1 kg karfiol(nálam karfiol és brokkoli vegyesen)
kb.30 dkg penne tészta(nálam teljes kiőrlésű)
1 kis pohár creme fraiche,helyettesíthtő tejföllel,vagy krémsajttal
maroknyi reszelt sajt
néhány szelet szárított sonka,esetleg bacon
egy gerezd fokhagyma
egy szelet szikkadt kenyér
pár szem dió
olívaolaj
só,bors

Két lábasban sós vizet forralok.Az egyikben a megtisztított,rózsáira szedett karfiolt és brokkolit,a másikban pedig a tésztát főzöm meg,A sonkát tepsire terítve kissé megpirítom a sütőben.Beleteszem az aprítógépbe a fokhagymával,a széttépkedett kenyérrel,a dióval és egy bő evőkanálnyi olívaolajjal és morzsásra őrlöm.A tésztát és a zöldséget lecsepegtetem,tálba teszem,kissé sózom,borsozom és a creme fraiche-vel meg a sajttal jól elkeverem.Tűzálló edénybe teszem,tetejére szórom az ízes morzsát.Majd ebéd előtt egy órával a  hideg sütőbe tolom(vagy valamelyik családtagom)és 180°c-ra állítva kb.40 percig sütjük.
A fotón a félkész állapot látható,mert mikor elkészült én nem voltam itthon.Nekem csak a "maradék"jutott:)

2013. szeptember 12., csütörtök

Szép nap

Szép nap...

...volt számomra a mai.Kipihenten ébredtem,és tudtam,hogy ráérős,nyugodt nap vár ránk.Az idő is a kedvünkben járt,és nagyon jó volt kint lenni,érezni  a  napsugár és lágy szellő simogatását.Az elmúlt hetek,napok sűrű elfoglaltságai után ma végre egész napom a kicsi lánnyal töltöttem.Kora reggel megfőztem,aztán bicajoztunk,játszottunk.S délután mikor aludt,a rendrakás után még arra is jutott időm,hogy a kertben ejtőzzek egyet a gyönyörű napsütés elől a fűz alá bújva.
Estére aztán hazaért a férjem és megjött az eső,de az is jól esett,ahogy behúzódtunk a házba mikor lehűlt a levegő.És a meleg,illatozó gyümölcstea is.

2013. szeptember 8., vasárnap

Szilvás morzsasüti,avagy crumble

A meleg két arca

Még javában virágoznak az udvarban  a nyár,a napsütés  igazi jelképei,a napraforgók.És már napok óta illatozik mellettük egy rakás  fa,mely hosszú téli estéken ontja majd a meleget és a fényt.

Szilvás morzsasüti,avagy crumble

Ennek a sütinek egész évben szezonja van,de nekem az illatos fahéjjal megszórt szilvával az igazán tökéletes.
Sokszor látok recepteket melyekhez tojást,sütőport,egyebeket sorolnak fel.Az eredeti crumble egy hihetetlenül egyszerű,mégis isteni sütemény,sok-sok gyümölccsel.A  tészta hozzávalói mindössze  2 rész liszt,1 rész cukor,1 rész vaj.És ha a  liszt egy részét kiváltjuk darált dióval,vagy mandulával úgy még finomabb lesz. 


Hozzávalók(4 szufléformába):

10 dkg finomliszt
6 dkg darált dió
8 dkg cukor
8 dkg vaj

egy bő kg gyümölcs,jelen esetben szilva és ringló
fahéj

A tészta hozzávalóit az ujjaim között gyorsan elmorzsolom.Nem kell,hogy összeálljon.A tálakat 3/4-ig rakom  felkockázott gyümölccsel,mindegyiket megszórom egy késhegynyi fahéjjal,majd rászórom a morzsás tésztát.Előmelegített 180°c-os sütőben 25-30 perc alatt megsütöm.Ez idő alatt a gyümölcs krémessé,a tészta pedig finom ropogóssá válik.Cukorból én a kristálycukrot vagy barnacukrot jobban szeretem a porcukornál,mert úgy még ropogósabb lesz a tészta.
Nyáron fagyival,ilyenkor vaníliasodóval leöntve még tovább halmozható az élvezet.De nélkülük is függőséget okoz ez a süti.




2013. szeptember 4., szerda

Lecsókrémleves

Duplán kérném

Ha kifut a szeptember jó volna,ha megismételnék az égiek.Kárpótlásul a kimaradt tavaszért és ezért a pillanatok alatt elröppent nyárért.Mert még sokáig jól esne a napsütés és a szép enyhe idő.Hogy kirándulhassunk,hogy üldögélhessünk a kertben,hogy lefessük a spalettákat és,hogy a kislány megtanulhasson görkorizni.
Az évszakok első hónapját amúgy is nagyon szeretem.Valami újnak a kezdete...


Lecsókrémleves

Ennek a krémes,mégis pikáns levesnek kora őszi hangulatot áraszt  az íze és a színe is.Vagyis finom és mutatós.


Hozzávalók:

1 kis fej vöröshagyma
4-5 paprika
2 kisebb paradicsom
só,cukor,pirospaprika,olaj
1 evőkanál creme fraiche,vagy sűrű tejföl

levesbetétnek:szárított sonka,1 tojás

A hagymát megdinsztelem,megszórom pirospaprikával és hozzáteszem a feldarabolt paprikát.Kevés vizet öntök rá,kissé megsózom és a zöldség puhulásáig főzöm.A paradicsomokat forró vízbe mártom,héjukat lehúzom,majd feldarabolva a levesbe teszem,és szórok bele egy kevés cukrot.Ha felforr a leves lehúzom a tűzról,majd botmixerrel pürésítem.A creme fraiche-t először elkeverem egy kevéske levessel,majd így vegyítem bele a többibe.Még egyszer átforralom,és ha szükséges utánaízesítek.
Levesbetétnek apróra kockázott szárított sonkát és/vagy egy felvert tojást palacsintaszerűen kisütve,majd szélesmetéltre vagdosva szórok rá.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.