2013. december 31., kedd

Remegős,húsos kocsonya

Legyen malacunk!

Tegnap megfőztem életem első kocsonyáját.Eddig is minden évben terítékre került,csak Anyu készítette.Most kicsit betegeskedik,úgyhogy én főztem neki is.Tartottam tőle,mert a tökéletes ugye nyomasztó előd...
Reggel aztán az első utam a pincébe vezetett,és teszteltem,hogy sikerült-e olyan könnyed-remegősre mint az Anyunak.

Remegős,húsos kocsonya

Egy egyszerű étel,ami épp ezért lehet nagyon elrontani.Nálunk a legfőbb kritérium,hogy ne legyen kemény a leve,és a bőrke mellett kevés hús is jusson a tányérokba.Ezenkívül ne kelljen a csontokkal birkózni.



Hozzávalók(8 tányérhoz):

kispárna nagyságú sertésbőr
4 fél köröm
2 fül(vagy egy farok)
30-40 dkg sertéscomb
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagyobb fehérrépa
2 nagyobb sárgarépa
só,szemesbors
mokkáskanál zselatin

A hentesárukat megtisztítom,nagyobb darabokra vágom és annyi vízben ami ellepi őket(max.2-2,5 l)felteszem főni.Ha felforrt leszedem a habját és beletéve a megtisztított zöldségeket,sót,borsot fedő alatt lassú tűzön főzőm néhány órát.Közben kóstolom s ha kell utánasózok.Ha a húsáruk jól megpuhultak a levet átszűröm,a zselatint elkeverem kevés hideg vízben és a lébe keverem.Kis ideig állni hagyom.A csontról leszedem a bőrkét,a többi bőrt meg a húst pedig kisebb darabokra vágom.Elosztom a tányérokban.A léről leszedem a meghártyásodott tetejét és ezt is a tányérokba mérem.Hideg helyen legalább egy éjszakát állni hagyom,majd ízlés szerint pirosparikával megszórva(ahogy a férjem szereti)vagy citromlével meglocsolva(ahogy pedig én)tálalom.


Ezzel a szerencsehozó étellel kívánok egészségben,békességben,élményekben,örömökben és finom ételekben gazdag új évet.S remélem jövőre is találkozhatok az oldalon keresztül kedves mindnyájatokkal!

2013. december 24., kedd

Vaníliás kifli

Szeretetsütemény

Az év ezen időszakában angyalok szárnyán utazom a gyerekkoromba.Ilyenkor sokkal inkább visszatekintek,s újra átérzem a szerény,de annál bensőségesebb hangulatú karácsonyesték örömét,az ajándékbontás izgalmát,a sütemények ízét s az éjféli mise csendjét.

Vaníliás kifli

Egyszerű sütemény,melynek minden falatja visszarepít az időben.Mama megsárgult,jellegzetes írásával teli recepteskönyvéből,egy pici kéz formázta kis kiflik születtek.Így van benne egy csipet a múltamból,és egy csipet a jelenemből.Vagyis minden morzsája a szeretet maga.


Hozzávalók:

20 dkg finomliszt
10 dkg vaj
10 dkg darált dió
7 dkg porcukor

forgatáshoz:vaníliás porcukor

A hozzávalókat összegyúrom,ha szükséges kevés tejszínt adva hozzá.Kis gombócokat tépek belőle,majd a kislány rúddá sodorja a kezével és kifli alakúra hajtja.Középmeleg sütőben 12-15 perc alatt megsütöm.Még langyosan a vaníliás porcukorba forgatjuk.



Kívánok mindnyájunknak szeretetet,derűt,békességet,finom ízeket és emlékezetes pillanatokat az elkövetkező napokra.Egyszóval nagyon boldog,örömteli karácsonyt!


2013. december 22., vasárnap

Amit adhatok

Amit adhatok

Nálunk már a mai nap is ünnep volt.Mindent beszereztünk,a fa a talpába faragva illatozik a teraszon.Sütemények,ajándékcsomagolás,takarítás
kipipálva.A kicsi lány két hétig nem megy óvodába,és mi sem vállaltunk semmilyen munkát,elfoglatságot.A szívembe szeretném zárni ezeket a napokat,az ünnep hangulatával megédesített, családdal,barátokkal töltött időt.És ezt szeretném neki is útravalóul adni.Mert erre mindig emlékezni fog.Arra,hogy nem jutott időm a konyhaszekrényt kitakarítani,meg az emeleti ablakokat megpucolni,néhány hónap múlva már én sem.A dolgok átalakulnak,és azt hiszem felnőttem ahhoz,hogy lássam mely dolgok fontosak az életben.Ehhez mondjuk kellett,az életünkbe épp jókor csöppenő kis ember,aki mellett újra gyerek lehetek kicsit,és gyermeki szemmel is láthatom a világot.

Maradt múltkor néhány ág a balkonládák bedíszítése után,és ma csokrokat kötöttünk belőlük a korlátra.Minden alkalommal,mikor elmegy mellettük megnézi őket,és  mindig ugyanolyan lelkesen jegyzi meg milyen szépek.Úgyhogy már én is minden lépcsőzés alkalmával megcsodálom  a közös munkánk eredményét.Pedig csak néhány ágacska...

2013. december 21., szombat

Mini mákos tekercsek

Kicsit más

Sosem sütöttem még bejglit.Nálunk mindig a mama készítette,s mióta ő nincs velünk,azóta nem került az ünnepi asztalra.Pedig szeretem,viszont a férjem nem lelkesedett érte.Így nem kezdtem bele,boltit meg semmi pénzért nem vettem volna.Aztán tavaly elmentünk vendégségbe,ahol szinte az összes bejglit leette,ami a sütistálon volt.Sőt,a nagynéném,látva,hogy mennyire ízlik neki,még csomagolt is egy jó adagot.Úgyhogy idén felbátorodtam s készült valami hasonló.

Mini mákos tekercs

Nos,a bejglivel még barátkozom,de a mama süteményeskönyvéből a pozsonyi patkót megsütöttem.Csak nem kiflivé tekertem fel,hanem apró,bejgliszerű kis tekerccsé.Ízben és látványban is hasonlít a bejglire,és nekem jobban is tetszenek ezek a falatnyi szeletek.



Hozzávalók:

40 dkg finomliszt
5 dkg cukor
15 dkg vaj
1 tojás sárgája
1 kávéskanál sütőpor
1 dkg élesztő
2-3 evőkanál tejföl
csipet só

töltelék:20 dkg mák
                 15 dkg cukor
                 egy citrom reszelt héja
                 2 dl tej
kenéshez egy egész tojás

A lisztben elmozsolom a vajat,majd a többi hozzávalót is belemérem és tésztává gyúrom.Letakarva egy órát pihentetem.Közben a töltelékhez felforralom a tejet,beleszórom a cukrot,majd a citromhéjjal ízesített mákkal elkeverem,és hagyom teljesen kihűlni.
A tésztát 15 részre osztom(a patkónál 20 felé kellene).Egy-egy darabot téglalap alakúra formázok,majd egyenként vékonyra nyújtom,megkenem egy nagy evőkanál töltelékkel,a széleit behajtom és feltekerem.Sütőlemezre sorakoztatom őket és lekenem tojással.20-25 perc múlva ismét átkenem,majd ugyanennyi pihentetés után hústűvel megszurkálom és 180°c-ra előmelegített sütőben szép barnára sütöm.
Néhány recept úgy írja,hogy először a sárgájával,másodszor a fehérjével kell lekenni.Lehet,hogy úgy még mutatósabb,márványosabb lesz,én most maradtam az eredeti útmutatásnál.

2013. december 19., csütörtök

Rákok koktélszószban

Ünnepek

Bármelyik napból lehet,nem attól függ,hogy pirossal írja-e a naptár.Elég egy kicsi boldogság:egy gyönyörű napfelkelte,kedves szó,ölelés,szeretet,derű,egy finom étel vagy ital.Minden napot megélni,észrevenni azt az egy pillanatot benne,amiért érdemes volt felkelni.És akkor minden napunk ünnep lesz.

Rákok koktélszószban

Nagyon finom,ünnepi asztalra is méltó,különleges étel.Én nemigen jutok friss rákhoz,ezért készre főzöttből szoktam készíteni.Nyilván frissből még jobb lenne,így viszont minimális az idő-és munkaigénye.


Hozzávalók(2-4 főre):

12,5 dkg készre főzött rák
1 tojás sárgája
mokkáskanál mustár
1,5 dl étolaj
1 dl tejföl
2 evőkanál kechup
só,bors
citromlé
pár csepp worchester szósz(elhagyható)
chilipaprika(elhagyható)

A tojás sárgájához hozzáteszem a mustárt,néhány csepp citromlevet majd habverővel kissé elkeverem és lassan csurgatva az olajat krémes majonézt keverek belőle.Beleteszem a ketcupot,a tejfölt és ízlés szerint fűszerezem.Lehetőleg néhány órát hagyom hűtőszekrényben állni.Tálaláskor kis evőkanálnyi halmokat rakok a szószból,majd mindegyikre egy-egy rákot teszek.Megcsepegtetem citrommal és megszórom friss chilivel.Pirított rozskenyérrel tálalom. 
Két főre bőséges vacsora.Előételként ez a mennyiség 4-5 főre elegendő.Egy pohár finom fehérbort viszont minkét esetben ajánlok mellé.

2013. december 12., csütörtök

Diós tallér

Ahol angyalok várnak

A kisváros évközben csendes belvárosa decemberben megélénkül.A sétálóutcán lévő fákat végig fényfüzérek díszítik,a templom előtti téren gyönyörű,faragott betlehem.A levegőben forralt bor illata,az óvodások szemében izgatottság.Míg a nagyobbak a színpadon előadják az ünnepi műsort,addig a legkisebb gyerekek szülei a közösen sütött finomságokat árulják.Szinte mindenki ismerős,aki a kis faház előtt megáll vásárolni.Sokan megfordulnak,még sincs lökdösődés,türelmetlenség.Igazi,felszabadult a hangulat.S akinek jó füle vagy szeme van angyalszárnyak suhogását is hallhatja,láthatja.Mert ők nem a csillogó,divatos,pénzuralta helyekre járnak.Nem ám.Hanem oda ahol szeretet van a szívekben. 

Diós tallér

A jótékonysági süteményvásárra mézeskaláccsal és ezzel a süteménnyel készültem.Dekoratív,ugyanakkor a diós tészta,a citromkrém és a házi baracklekvár különleges,nagyon finom ízkombináció.A receptet Neánál találtam.






Hozzávalók:

30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
15 dkg darált dió
1 egész tojás
1 tk,mézeskalács fűszerkeverék(nálam őrölt fahéj,szegfűszeg,kardamom keveréke)
csipet só
fél citrom reszelt héja

máz:15 dkg porcukor,citromlé
díszítés:5 dkg dió,5 dkg kr.cukor,5 ek.víz
ragasztáshoz:sárgabarack lekvár

A lisztet elmorzsolom a vajjal,majd a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrom.Folpackba csomagolva min.egy órára hűtőbe teszem.Ezután kb,fél cm vastagra nyújtom és 5 cm átmérűjű pogácsaszaggatóval kiszaggatom.Tepsire sorakoztatva 180°-os előmelegített sütőben 10-12 perc alatt,több részletben megsütöm.Ha kihűlnek a lekvárral 2-2 összeragasztok.
A díszítéshez a cukrot világosra karamellizálom,felöntöm a kevés vízzel,egyneműre főzöm,majd a durvára tört diót belekeverem.Alufóliára öntöm,szétterítem s hűlni hagyom.A mázhoz a cukorba apránként annyi ciromlevet keverek,hogy nagyon sűrű masszát kapjak.
Az összeragasztott korongok tetejére teáskanálnyi cukormázat kenek,majd megszórom a karamelles dióval.
Fél diószemekkel még szebb látvány,csakhogy nekünk annyira nagyszemű diónk van,hogy nagyon sok kellett volna a 35-40 db sütemény tetejére.


2013. december 6., péntek

Egy sűrű hét margójára

Egy sűrű hét margójára

Odakinnt szikrázó napsütésben szakad a hó,közben süvítve tombol az északi szél.Idebennt pedig pattog a tűz s isteni húsleves-illat tölti be a konyhát.Egyedül vagyok itthon;takarítás közben karácsonyi dalokat hallgatok.
Szép napokat töltöttünk Szegeden,a hétvégén barátokkal találkoztunk,másnap pedig megnéztük az első adventi gyertyagyújtást,és a káprázatos fényekben tündöklő belvárost.Hét elején jöttünk haza,s azóta minden napra jutott valami.Elromlott a mosogatógép,elvitték javítani,a helyén a konyhaszekrény félig szétkapva.Mire megjön az alkatrész és visszakerül,új esztendőt fogunk írni.A gázkazán is tönkrement egy vagyont fizettünk érte,majd tegnap este megint rossz volt.Szerencsére ma reggel orvosolta a szerelő,csak beakadt valami váltógomb.Tavalyelőtt villanyunk nem volt két nappal az ünnep előtt,előtte éven pedig az éppen kétéves(s így már nem garanciás)televíziónk ment tönkre az ünnepek között.

Tegnap elvitte a Télapó a kislány cumiját,amit elalváshoz használt még.Korábban írtunk egy levelet,hogy babát szeretne,s ott is volt a kiscsizma mellett,az odakészített cumi helyén.Estére aztán annyira fáradt volt,hogy kellett volna neki a megnyugtató cumizás.Olyan szívszaggatóan sírt,hogy én is vele pityeregtem.Sokáig meséltem meg énekeltem neki a Télapóról,mire elcsendesedett.Ma pedig mosolyogva  kelt,és kuncogott,hogy ő igazi nagylány mert már nincs cumija.



A dolgok elrendeződnek,és én egy bölcs háromévestől tanulva a dolgok jobbik oldalát nézem,s nem hagyom,hogy elrontsa az ünnepváró kedvem néhány meghibásodó készülék.
De azért a Jézuskától kivételesen kérnék egy apróságot:szeretném,ha a következő hetek "unalmas"nyugalomban telnének.A mosogatógép nem pótólhatatlan,de meleg víz,fűtés,villany,mosógép nélkül nagyon nehéz lenne örömmel készülni az ünnepekre.

Szép,nyugodt adventi hétvégét kívánok mindenkinek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.