2014. február 25., kedd

Csirkemell roston,zöldbabbal és sajtmártással

Ha már hús...

Úgy vettem elő ehhez az ételhez a hozzávalókat a fagyasztóból,mint valami kincseket.Mert nagyon fogy a bab és a csirkekészlet is.Pedig ez utóbbit egy bő hónap múlva  feltölthetjük háznál vett példányokkal,s a zöldbab helyét meg úgyis átveszi tavasszal az isteni zöldspárga.
Szóval magam is meglepődtem,hogy mennyire meg vagyok hús nélkül.De azért hosszútávon biztosan nem mondanék le róla,mikor ilyen finomakat ehetek.

Csirkemell roston,zöldbabbal és sajtmártással

Szezonjában zöldspárgát grillezek mellé,de az év többi szakában jól helyettesíti a zöldhüvelyű vágottbab,amit elsősorban ezen étel kedvéért teszek minden évben a fagyasztóba.



Hozzávalók(2 személyre):

egy kisebb csirkemellfilé
kb.15 dkg zöldhüvelyű,zsenge vágottbab
3-4 közepes burgonya
vaj,tej,só,bors

a sajtmártáshoz:

2 dl tejszín
20 dkg sajt(gouda,trappista,vagy kemény és ömlesztett sajt felesben)
só,frissen őrölt fehérbors
zöldfűszer:petrezselyem vagy bazsalikom

A húst felszeletelem,sózom és félreteszem.A burgonyákat meghámozom és felkockázva,sós vízben puhára főzöm.Krumplinyomóval összetöröm,hozzákeverek egy diónyi vajat majd tejjel,sóval,cukorral habosra keverem.
A babot forró,sós vízben puhára főzöm,majd lecsepegtetem.Közben a tejszínt felforralom leveszem a tűzről és belekeverem a sajtot:általában ömlesztett és reszelt keménysajtot felesben.Addig kell kevergetni,míg a sajtok szépen elolvadnak,és egynemű krémes mártás lesz.Enyhén sózom borsozom,és apróra vágott friss fűszernövényt szórok bele.
A hússzeleteket forró serpenyőben,kevés olívaolajon 2-2 perc alatt mindkét oldalán megsütöm.
Tálaláskor a sajtmártást szívesebben teszem a hússzeletek és a bab alá,mert így mutatósabb,mintha leönteném vele az ételt.

2014. február 24., hétfő

Akik kísérnek

Akik kísérnek


Harmadszor indítottam újra.És a dalok szárnyán utazom.Utazom időben,térben.

A hétfő délelőttöt általában egyedül töltöm itthon.A hétvégi levelekre válaszolok,aztán a segítségeimmel(úgymint porszívó,kendők,rongyok,felmosó)kisuvickolom a lakást.Eközben jutott eszembe a múlt heti Nők Lapjával összecsomagolt cd.
Egyszer élőben volt szerencsém a Bergendy-zenekarhoz.Egy nagyszabású soproni bálon a barátnőm férje és az együttese volt az előzenekar.Azóta  még inkább szeretem  Bergendy  és Demjén zenéit s elhiszem,hogy sajtból van a hold.És ahányszor hallom ezt a dalt,mindig a barátságunk,a hatalmas bulizásaink,beszélgetéseink  jutnak eszembe azzal a lánnyal.Ugyan egy városban lakunk,mégis elsodort bennünket az élet egymás mellől.Néha összetalálkozunk,örülünk egymásnak,jót beszélgetünk de életünk száljai már másfelé futnak.
Rajta kívül még két barátnőm volt,akik közül az egyik Angliában él,és alig tudok róla valamit.A másik pedig nagyon megváltozott.Régen a húgommal és vele nagyon sok időt töltöttünk együtt,nem volt konfliktus közöttünk,ennek ellenére egyikünkkel sem beszél,alig köszön.Van férje,családja,munkája,de láthatóan nincs helyén a saját életében és már mosolyogni sem nagyon tud.
Egyetlen barátnőm van,akit már 14 éves korom óta ismerek.A középiskolában a köszönésen kívül nem volt más kapcsolatunk négy évig.Majd egy munkahelyen újból találkoztunk,és akkor derült ki mindkettőnk számára,hogy mennyi közös van bennünk.Ennek már két évtizede.És vele az életünk is hasonlóan alakult,ráérősen mentünk férjhez,kicsi lányaink vannak.És ő az egyetlen akivel bármit meg merek osztani az életemből.
Sok kapcsolatot ápolok régi kollégákkal,kedves ismerősökkel.Mindenki nyomot hagyott bennem,ki kisebbet,ki nagyobbat.Nekem fontosak ezek az emlékek,sokszor jutnak eszembe,hiszen életünk hosszab-rövidebb időszakában együtt sodródtunk.Ezzel együtt hálás vagyok a sorsnak,minden kapcsolatért,ami beleívódott a lelkembe,mert ettől én is több vagyok,s ezektől vagyok most ez az ember.És ez a néhány régi dal számtalan emléket,szerelmet,barátságot elevenít fel bennem,majd azon kapom magam,hogy hangosan éneklek,boldogan mosolygok,és szinte észre se vettem,úgy végeztem a takarítással.


Ez a dal akkortájt íródott amikor születtem,s csak remélni merem,hogy én is épp ilyen kortalan vagyok:))

2014. február 17., hétfő

Sült zöldségek kölessel

Jólesett

Másfél nap után  megbicsaklottam kicsit.Brokkolikrémlevest főztem a következő napra,és délután ettem belőle.Nem mondom,hogy nem bírtam volna ki,de ez az egész nem arról szólt,hogy kínozzam magam s nagyon jólesett a meleg leves.Ezzel együtt is elégedett vagyok,hogy mennyire sikerült visszafognom magam.Húst még azóta sem ettem,pedig a férjemnek végig főztem,s főként húsételeket.
Ami viszont a legfontosabb,hogy a közérzetem sokkal jobb.Nyilván ebben a több mozgás is szerepet játszik,de ha többször sikerülne az étkezés terülétén is beiktatnom egy-egy kímélő hetet,az biztosan a javamra válna.

Sült zöldségek kölessel

Az elmúlt időszak legnagyobb meglepetése számomra a köles.Sokféleképp ízesíthető,finom és nagyon egészséges.



Most vékonyra vágott lilahagymát,sárgarépát,többféle színű kaliforniai paprikát és cukkínit pirítottam olívaolajon.Egy gyerekmaroknyi kölest jól megmostam majd háromszoros mennyiségű,enyhén sós vízben lassú tűzön főztem,úgy hogy  félidőben néhány brokkolirózsát is beletettem.Mikor megfőtt a köles elkevertem a pirított zöldségekkel és feta sajtot morzsoltam rá.
Bármilyen zöldséggel,juhtúróval vagy kéksajttal hús nélkül is ízletes,tartalmas ebéd.

További ételek kölessel:
       kölesrizottó
       kölesfelfújt csokiszósszal

2014. február 12., szerda

Grillezett sajt céklával

Belső fiatalság

Megelégeltem.És arra jutottam,hogy meg kell állítanom a rohanó időt.Szeretnék újra mozgékonyabb,terhelhetőbb lenni.Szeretnék erős,csillogó hajat,szép bőrt,kevesebb ráncot,jobb közérzetet.Úgyhogy megpróbálom,amit még soha:tartani egy rövid szünetet,hagyni,hogy pihenjen kicsit a szervezetem.Már többször megfordult a fejemben,de az utóbbi időben jelezte is,hogy szüksége lenne rá.Így jó hétig minden húsfélét,fehérlisztet,cukrot,fűszereket kiiktatok az étkezéseimből és a közepén megpróbálok két napnyi léböjtöt tartani.Készültem sok-sok (pincében telelő,nem vegyszerekkel kezelt)sárgarépával,céklával,almával és előkotortam a gyümölcscentrifugát.Lélekben jó ideje készülök rá,talán ez segít az amúgy hedonista,főzni és enni szerető énemet háttérbe szorítani.És ha ez sikerülne,és hatásos lenne,úgy a melegedő hónapok zöldség-és gyümölcskínálatában  még könnyebben menne.
Néhány hete elhagytam a reggeli szertartásos kávézásom,helyette egy nagy pohár vízzel indítok.Mondjuk mindig ittam bőven vizet,s nálunk nagyon jó minőségű folyik a csapból is(palackozzák Szigetközi Friss Víz néven).Mikor kiderült a magas vérnyomásom azt hittem,hogy a kávéra,a finom illatával nekem akkor szükségem van,így onnantól koffeinmenteset ittam.Aztán most még én is csodálkozom,hogy mennyire nem hiányzik.
Rövid ideje újra nordic walkingozunk a húgommal s intenzív,hosszú távokat teszünk meg.Nagyon rámférne a fogyás is,de ennek az egésznek nem ez a motivációja.Csak a kellemes hozadéka lenne.A fő ok,hogy szeretném újra olyan energikusnak érezni magam a bőrömben mint huszonévesen.

Grillezett sajt céklával

Amikor ennyire finom ételt sikerül összehoznom,akkor egy kicsit sem zavar,hogy húsmentes.És már most érzem,mennyire jót tettem a szervezetemmel ebben a pár napban.És a java még csak most következik...ha sikerül.



Hozzávalók(2 főre):

6-7 db apró cékla
1 cs halloumi sajt
kis maroknyi rizs
kevés dió
só,olívaolaj

A rizst háromszoros mennyiségű,enyhén sós vízben felteszem főni.A céklákat alaposan megmosom,felvagdosom és serpenyőben kevés olívaolajon,fedő alatt fékeményre párolom,sütöm.A sajtot négy szeletre vágom és felhevített grillsütőbe teszem 2-3 percre.
A diót száraz serpenyőben kissé megpirítom és mozsárban durvára töröm.
Tányérra szedem a rizst,mellé a céklát és a sajtszeleteket majd megszórom a durvára tört dióval.

2014. február 10., hétfő

Utolsó

Utolsó

Körbejár/járt egy játék a blogokon,én is megkaptam a stafétát Hankkától és Gabitól.De a múlt héten annyit kellett írnom,hogy ide már nem jutottak gondolatok.
A Szera által kiírtak alapján leírok magamról hét dolgok,viszont továbbadni már nem nagyon tudom a stafétát,mert körbeért,így azt hiszem sorzáró leszek.De köszönöm a játékot és,hogy gondoltatok rám!

-Szeretek élni.Akármilyen nehézséggel kell megküzdeni,megkeresem azt az apró örömöt ami továbblendít.És igyekszem mindig az adott pillanatot megélni.
-A hidakat általában nem égetem fel magam mögött,barátságban válok el munkahelyektől,kapcsolatoktól.Előbbiekről általában úgy álltam tovább,hogy lett volna visszaút.
-Sokszor még ma is rácsodálkozok a körülöttem csicsergő kis emberke láttán,hogy anyuka vagyok.És minden nap,minden pillanatban boldogsággal tölt el ez az érzés.Még akkor is amikor éppen a hiszti és a dac uralkodik,az amúgy nyugodt,kiegyensúlyozott lánykámon.
-Anyu egyedül nevelt bennünket a húgommal és már középiskolás koromtól kezdve minden nyarat végigdolgoztam,hogy segítsek.Ami utólag belegondolva nem is volt baj,mert megtanított,hogy mindent megbecsüljek az életben.
-Már fiatal lányként is a cipők helyett csetreszeket gyűjtöttem.Úgyhogy rengeteg tányér,pohár,váza miegymás szorong a meglehetősen méretes konyhaszekrényben.
-Nagy bajban vagyok a számokkal,alig tudok pár szülinapot és történelmi évszámot fejből.Nem hanyagságból,hanem mert egyszerűen nem maradnak meg.
-Szeretek mindent aminek múltja van:régi tárgyakat,épületeket.Szeretem a dohos pincék és az öreg könyvek illatát.

2014. február 2., vasárnap

Csokoládészuflé

Ez csúszik

Estétől késő délelőttig esett az eső,ami szépen ráfagyott mindenre.Egyenletes jégpályává változott a fű,a térkő és az utcánk.A városban állítólag mindenhol sóztak és járható volt minden út,de szerencsére nekünk semmi dolgunk nem volt,így ki sem mozdultunk.

Csokoládé-szuflé

Ebéd előtt kérdezte a férjem,hogy lesz-e valami desszert,vagy elmenjen süteményért.Aztán ő is belátta,hogy nem ér annyit semmilyen finomság,hogy esetleg árokba csússzon miatta.Én nem készültem édességgel,de mikor mondta,hogy valami tömény finomságra áhítozik beugrott a csokiszuflé.Rég nem csináltam,pedig hozzávaló mindig van itthon és nagyon gyorsan elkészül.És épp annyira csúszik mint ma az utak mifelénk.



Hozzávalók(5 db):

15 dkg jóféle étcsokoládé
10 dkg vaj
4 csapott evőkanál cukor
3 egész tojás
2 csapott evőkanál finomliszt

vaj és liszt a formák kikenéséhez

A szufléformákat kikenem vajjal,majd kevés liszttel körbeszórom őket.A csokoládét és a vajat fémtálba mérem és vízgőz feltt felolvasztom.Kézi habverővel a tojásokba dolgozom a cukrot,kicsit kihabosítom.A csokis krémbe jól elkeverem a lisztet,majd végül a cukros tojást,s elosztom a kikent formákba.
A sütőt előmelegítem 200 °c-ra.Ebéd után teszem csak be sülni,mert nagyon gyorsan elkészülnek és frissen jó tálalni.Kivéve  a sütőből egyenként tányérra fordítom,és óvatosan kiütöm a formákból.Aztán óvatosan visszafordítom a tányéron,hogy a teteje legyen felül.Tejszínhabbal,málnával,vagy meggytükrön tálalom.
Ebből az adagból kb.egy dl-nyi massza kerül egy formába,és úgy tapasztaltam,hogy épp 8 perc kell  a forró sütőben,ahhoz,hogy kívül ropogós,belül folyós legyen.Most is így sikerült,de nem vágtam meg a fotózás előtt,mert akkor már nem fényképeztem volna le...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.