2014. május 30., péntek

Epres linzertortácska

Falun,itthon


Álmodom.Mama adagolja a teánkat,míg mi reggelihez üljük körbe az asztalt az unokatestvéreimmel.Közben azon tanakodunk mit játszunk a góréban.A ruháink frissen mosva,ropogósra vasalva várják a szék karfáján,hogy ma is nagy kalandokra induljunk bennük.
Álmodom.Mert hihetetlennek tűnik,hogy kakaskukorékolás ébreszt,és az az összetéveszthetetlen föld és fű illat.Percekig kell gondolkodnom,hogy hol is vagyok időben és térben.Aztán tisztul a kép,és  rájövök,nem álom:a kakas tényleg kukorékol,valószínű,hogy ő ébresztett a korai órán.A spalettákon át beszűrődik a fény és a résnyire nyitott ablakon át friss levegő tölti meg a szobát.
Nagyon szeretek falun.Itt komótosabb az idő,nyugodtabb a pihenés.A házunk előtt lovaskocsi,traktor döcög el,az utca közepén egy fához kötve két kecske legelészik napközben.A sarki tisztásra meg olykor birkákat hajtanak ki.Érződik a levegőben a haszonállatok szaga,de én kifejezetten szeretem,főleg a szarvasmarhák illatát.A kiskertek gondozottak,szépen párhuzamosan futnak a veteményes sorok.És mindenki mosolyogva köszön.Más világ.Élhetőbb,barátságosabb,szerethetőbb.

Egy hetet töltöttünk a Szegedi melletti házikónkban.Ugyan munka is akadt bőven,de így is jutott idő borfesztiválozni,barátokkal lenni,a kislánnyal tyúkokat,kecskéket,kis sünt nézni,rengeteget játszani,mesélni,énekelni.Kora reggeleken nagyokat gyalogoltam a faluban,beláttam udvarokra ahol,már javában folyt az élet.Azt hiszem mindhárman nagyon sok élménnyel gazdagodva vágunk bele a mindennapokba.

Epres linzertortácska

Szegeden járva kihagyhatatlan program a piacozás,ahol most is három kosarat sikerült televásárolnom.De nem aggódok,elfogy.
Gyönyörű epret kaptam,úgyhogy hirtelen felindulásból vettem belőle és a kisasszony délutáni sziesztáját kihasználva eltettem öt üveg eperdzsemet.S  mivel még maradt gyümölcs a boszorkányos cseresznyetortareceptjét és az ottani konyha lehetőségeit alapul véve készítettem néhány epres tortácskát.


A babáért köszönet kis gazdájának,hogy kölcsönadta:)


Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
7 dkg porcukor
12,5 dkg vaj
2 tojássárgája
csipet só

töltelék:kb.1 kg eper,2 tojásfehérje habbá verve,ízlés szerint porcukor

A  lisztet elmorzsolom a vajjal,majd a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrom.Hűtőben pihentetem legalább egy órát.Az epret felvágom,szeletelem,a fehérjét kevés cukorral habbá verem.A tésztát hat egyenlő golyóvá formázom,a piteformákba illő nagyságúra nyújtom őket és kibélelem velük a formákat.Középmeleg sütőben kb.20 perc alatt megsütöm a tésztákat,majd a tejszínnel összeforgatott eperdarabokkal megtöltöm és visszatolom a sütőbe újabb 5-6 percre.Picit hűlni hagyom és óvatosan kiveszem őket a formákból.




2014. május 19., hétfő

Humusz,paradicsomosan

Találkozások

Annyira szeretem,hogy már világos van kora reggel.És bő egy hét után végre a napsugár is rámkacsintott,ahogy elhúztam a függönyt.

Humusz,paradicsomosan

Véletlen találkozásból született,s egy hosszú,életfogytig tartó kapcsolat marad,az már biztos.
A húgom vett Ausztriában egy doboz humuszt,s áthívott,hogy kóstoljam meg,mert nagyon  finom.S mivel én is így éreztem,megnéztem a dobozon az összetevőket és elkészítettem úgy öt perc alatt szinte ugyanazt.A különbség csak annyi,hogy kihagytam az adalékanyagokat.



Hozzávalók:

egy doboz konzerv csicseriborsó
két-három szárított paradicsom(olajban eltett)
egy nagy gerezd fokhagyma
egy közepes paradicsom
evőkanálnyi szezámmag(vagy tahini)
só,bors
olívaolaj
néhány csepp citromlé
opcionálisan őrölt római kömény

A csicseriborsót lecsepegtetem,az aszalt paradicsomot és a fokhagymagerezdet kisebb darabokra vágom.A friss paradicsomot késsel vékonyan meghámozom(le lehetne forrázni,de így sokkal gyorsabb),félbevágom,a  magos részt kiveszem belőle és paradicsomhúst is néhány darabra vágom.A szezámmagot száraz serpenyőben enyhén megpirítom.Mindezeket némi olívaolajjal,sóval,borssal,citromlével krémesre turmixolom.
A boltiban érződött némi római kömény,de mi nem rajongunk érte túlságosan,így nem került bele.
Ezenkívül rengeteg más ízesítésű is kapható,érdemes kísérletezni a család ízlése szerint mondjuk lilahagymás,currys,petrezselymes,korianderes változattal is.
Szerintem pirított rozskenyérrel a legfinomabb.

2014. május 16., péntek

Tiramisú:hagyományos és epres,bodzás

Drogok

Lépkedek.Egy idő után belejönnek a lábaim és szinte maguktól előzgetik egymást.Aztán eltelik negyed óra,s már a gondolatok sem a napi teendőim körül forognak.Élvezem a csendet,vagy épp a madarak hangos neszét,a friss levegőt és az ezerarcú tavaszt.Óriási pocsolyák,virágos mezők,összeboruló fák,majd a Mosoni-Duna partja mentén visz az utam.
Kimaradt néhány hét,mert a húgom feladta,egyedül meg nehezen indultam neki.De annyira hiányzott,hogy immár magamban,minden héten kétszer-háromszor megteszem a kilométereimet.Olyan ez mint a drog,ha rákapsz nem bírod nélküle.Csakhogy erről nem kell,s nem is szándékozom leszokni.



Tiramisú:hagyományos és epres-bodzás

 
 
 
 
 
Hát,ettől meg különösen nehéz távol tartanom magam.Bár ritkán készítem,mert a jóféle mascarpone nem pénztárcabarát,csakhogy mással  nem érdemes helyettesíteni.A tiramisú csak mascarponéval készülhet,máskülönben sokkal kevéssé élvezhető,felesleges kalóriabevitel lenne.
Most a Sparból egy közeli lejáratú,s ezért alaposan leértékelt félkilós mascarpone is hazajött velem,úgyhogy lesz mit lemozogni.



Hagyományos tiramisú hozzávalói(4 adag):



25 dkg mascarpone
2 egész tojás
2 evőkanál cukor
3 adag kávé
babapiskóta,8-10 db
kakaópor a szóráshoz



Epres-bodzás tiramisú hozzávalói(4 adag):



25 dkg mascarpone
2 egész tojás
2 evőkanál cukor
25 dkg epervelő
3 evőkanál bodzaszörp

Mivel mindkettőt egyszerre készítettem az összesen 4 tojás sárgáját kikevertem 4 evőkanál cukorral,belekevertem az 50 dkg mascarponét és óvatosan beleforgattam a 4 tojás felvert habját.
4 pohárba leraktam egy-egy kettétört,kávéba mártott babapiskótát,majd mindegyikre két evőkanál krémet tettem.Aztán újta kávéba mártott babapiskóta s ismét két-két evőkanál krém következett.
A gyümölcsöshöz elkészítettem az epervelőt és ízesítettem saját készítésű,savanykás bodzasziruppal.A másik négy pohár aljára került 2-2 evőkanál gyümölcspüré,egy-egy kettétört babapiskóta,majd két-két evőkanál mascarponekrém,aztán mégegyszer ugyanilyen sorrendben minden.
Néhány órát mindenképp pihenjen a hűtőben mielőtt az első adagnak nekiesnénk.

2014. május 11., vasárnap

Sült bodzavirág fahéjmártással

Ezek az illatok,színek

Megfordult a világ.S,mivel előre látható volt a meteorológiai jelentésekből,így még tegnap nekiindultunk bodzát szedni.A város peremén lakunk,úgyhogy nem volt nehéz néhány szántás szélén elsétálni egy nagyobb bodzabokorhoz.De ez a negyedórás kis séta mekkora élmény volt.A virágzó akác,meg a bodza illata,a tengernyi mezei virág színes látványa,a hajladozó búzamező és a lemenő nap szépséges sugara kísért bennünket végig.
Ha elmegy felőlünk ez a sok felhő és a kellemetlen idő,újra kisétálunk.Mert tegnap a lábunkat kellett szedni,s így mezei virágcsokorra már nem futotta,különben nem értünk volna vissza szürkület előtt a kislányokkal.

Sült bodzavirág fahéjmártással

Raktam üvegekbe szörpnek valót,a nagyobbikat barnacukorral édesítettem,a kisebbiket nyírfacukorral az unokahúgomra gondolva.Az ötliteres üvegbe került 20-25 tányér bodzavirág,két citrom kifacsart leve,két teáskanál citromsav és kb.40 dkg barnacukor.Pár nap múlva leszűröm,és hűtőben tartom,míg el nem fogy.Én télire nem tartalékolok,mert ezt leszámítva mi nem szoktunk szörpöket,édes üdítőket inni.
Mivel maradt még bodzavirág,és isteni az illata tettem az asztalra egy tálkával.És ma a desszert is bodzavirágból készült.



Hozzávalók(4 adag):

8-10 szép tányér bodzavirág
1 egés tojás
tej,liszt
só,cukor
olaj a sütéshez

a fahéjmártáshoz:
  3 dl zsíros tej
  2 tojás sárgája
  fahéj,cukor ízlés szerint

A mártáshoz felforralom a tejet,a tojások sárgáját kihabosítom kristálycukorral,és ízesítem fahéjjal.A felforrt tejbe óvatosan belecsurgatom és kis lángon,folyamatos keverés mellett besűrítem.Hagyom kihűlni.
A sült bodzavirághoz a tojásból,tejből,lisztből palacsintatésztát keverek,csipet só és kevés cukor hozzáadásával.A virágokat száruknál fogva belemártom a tésztába,majd forró olajba teszem(annyi olaj legyen az edényben ami ellepi a virágtányért) és egy-két perc alatt megsütöm.A száruk nem melegszik nagyon át,így könnyen kiemelem,és papírra szedem.Tálaláskor a fahéjmártásra teszek néhány sült virágtányért.Fogyasztáskor a szárát leszedjük,vagy annál fogva mártogatjuk és esszük.
Fahéj helyett  kakaós,vagy vaníliamártással is készíthető,de nagyon finom  friss epervelővel is.

2014. május 5., hétfő

Gyors túrós,barackos pite

Csend

Üres a ház,az udvar.És az olykor vágyott csend most nyomasztó.A kiteregetett ruhák lengedeznek a hűs szélben,amúgy minden mozdulatlan.Végre süt a nap,de olyan erőtlenül,mint ahogy én teszem a dolgom.
Az elmúlt hetekben az ünnepek és egy kisebb betegség kapcsán sokat voltunk együtt.Úgy mint azokban boldog időkben,mikor teljesen össze voltunk nőve;mindenhova vittem magammal,és mindent hozzá igazítva,majd később vele együtt végeztem.Olyan jó volt visszakapni abból az időszakból pár napot.És bár ma kicsit fájt a szívem,de tudom,hogy neki az óvodában van a helye,ott várják a kalandok.Engem pedig a munka vár,s az itthoni teendők.

Gyors túros-barackos pite

Gyorsan,könnyen elkészíthető,és isteni finom.Nekem még van a fagyasztóban sárgabarack,de őszibarackból(konzerv)is éppoly tökéletes.Nyárra,a gyümölcsök szezonjára pedig tessék elmenteni a receptet,mert akkor nincs mentség,legalább egyszer közelező kipróbálni.Utána aztán úgyis lesz ismétlés.



Hozzávalók:

tészta:
  2 egész tojás
  10 csapott evőkanál kristálycukor(vagy 7 kanál nyírfacukor)
  10 enyhén púpos evőkanál liszt
  10 evőkanál olaj
  10 evőkanál tej
  1 cs sütőpor
  csipet só

tetejére:
   30 dkg túró
  2 evőkanál natúr joghurt
  2 evőkanál búzadara
  1 egész tojás
 2 evőkanál vaníliás cukor
 reszelt citromhéj
 30 dkg őszi-vagy sárgabarack apróra kockázva

A tésztához a cukrot jól elkeverem a tojással,majd belekeverem az olajat,aztán a sütőporos lisztet,végül a tejet.Közepes méretű, zsiradékkal kikent,liszttel szórt tepsibe teszem és 180°°c-ra előmelegített sütőben úgy 20-25 percig sütöm.A lényeg,hogy a teteje már kissé megszilárduljon.Közben a túrót elkeverem a töltelék többi hozzávalójával,majd a félig sült tésztára simítom,Visszateszem a sütőbe és további 20 perc alatt készre sütöm.
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.