2014. július 30., szerda

Borsófőzelék, rántott parízerrel

Szünidei menü

Nincs nagy mozgásterem.Úgyhogy legtöbbször külön főzök a kisasszonyra.Állítása szerint minden nap jó lenne neki a borsófőzelék.Vagy a spenót.Jó, szerencsém van,mert  sok gyerek rá sem néz a főzelékekre,és hát én is nagyon szeretem mindkettőt.Na de napokon,heteken keresztül?
Amit még biztosan megeszik az a paradicsom-és a borsóleves,a bolognai spagetti és a palacsinta.Úgyhogy ezeket variálom s én vagy ezekből eszem,vagy abból amit a férjemnek főzök.Mert természetesen ő egyik főzelékfélét sem eszi meg.Jó nekem,hármunkra kétfelé főzök...


Borsófőzelék rántott parízerrel

Sokszor készül télen is,de ilyenkor friss borsóból az igazi.Kicsit macerás,de jó móka a teraszon ülve közösen fejteni,közben csipegetni belőle.Bár a kiskuktám jobbára friss fogasztásra fejtegeti csak a hüvelyeket:)



Ez is az "ahány ház annyi szokás" kategória.Anyutól tanulva éppúgy készítem,ahogy ő főzte nekünk egykor,és nekem máig a rántott parízer a legjobb kísérője.

 

A kifejtett borsót kevés olajon,fedő alatt puhára párolom.Közben megszórom  cukorral és sóval.Mikor megpuhultak a szemek staubolom(megszórom kevés liszttel)elkeverem,hogy a liszt rátapadjon a szemekre,így nem lesz majd csomós.Ezután fokozatosan felengedem tejjel,közben pedig tovább kevergetem.Ha belefőtt a liszt is,megkóstolom s ha szükséges utánaízesitek sóval,cukorral.Akkor finom ha egyik íz sem érződik külön,ha harmóniában vannak egymással.

Parízert ritkán veszek,de akkor csakis olyat ami minőségi,magas hústartalmú.Felénk szerencsére van ilyen,kis húsüzemben készülő fajta.A rántott parízerhez vastagabbra szelem,majd lisztbe-tojásba-prézlibe forgatva néhány perc alatt olajban kisütöm.


 
 
 

2014. július 25., péntek

Úton

Utak

Suhannak mellettünk a fák.A reggeli hangos éneklés és csiripelés helyett,a visszaúton nagy a csend.Efáradva az egész napos fürdés után békésen szunyókál egy kicsi ember.Meglepően enyhe a forgalom,szinte alig találkozunk autóval a kora esti órán.Mint azokon a  régi nyarakon...
Számtalanszor jártam már ezen az úton.Bohém,fiatalabb éveinkben a barátokkal,akár hetente többször is leugrottunk a Balatonra fürdeni,szórakozni.Szabadságot nem kaphattunk nyáron,így hát ezek a pár napos kiruccanások jelentették a nyaralást.Ha nem volt forgalom,a cseszneki kanyarok végén visszafordultunk  a fürge kiasutónkkal,és mentünk még egy kört a kanyargó úton.
Suhannak mellettünk a fák.Nekem pedig sorra jönnek elő a régi emlékek.Néhány éve,hogy nem jártam erre,s most az út mellett  a fák,a kanyargó utak,a Balaton hullámai mind mind mesélnek.Emlékké fakult nyarakról,egy előző életről.Örömmel gondolok vissza,mennyire jó volt igazán fiatalnak,szertelennek,szenvedélyesnek lenni.És boldog vagyok,hogy megadatott ez a teljesen más,mégis csodás élet is:lehiggadva,csendesen éldegélni,hallgatni egy apró ember szuszogását a hátsó ülésen.
Suhannak a fák,szaladnak az évek.Már nem fordulnék vissza,bár néha visszatekintek a végigjárt útra.Tudom,hogy most is ugyanarra kanyarodnék minden nagyobb kereszteződésben.Szép volt,minden porcikámban benne él.És most,életem ezen útszakasza is gyönyörű,mégha olykor nehezebben járható és több odafigyelést is kíván.Úgyhogy ezt szeretném magyon élvezni,minden jó pillanatát mélyen átélni.



2014. július 18., péntek

Kaprós-túrós lepény

Nyári reggelen

A korai órán jólesően borzongat a hűs szellő,míg elkortyolom a teraszon a kávém.Szeretem ezt a korai csendet,az ébredező természetet.Ezért kelek szívesen nyáron jóval korábban.Meg azért,hogy megsüssek,főzzek még a nagy meleg előtt,s átszelőzhessen a lakás.Hogy aztán ebéd után kellemes legyen bennt a hőmérséklet egy kis pihenéshez.

Kaprós-túrós lepény

Nagyon szeretjük.Édesen.Egyszer megkínált egy kolléganőm,örömmel haraptam bele,aztán megállt a falat.Sós volt.Akkor tudtam meg,hogy sokan a sós változatot ismerik és szeretik.Nekem addig magától értetődő volt,hogy a kapros-túrós lepény csakis édes lehet.Végülis most is az,legalábbis nálunk.S,hogy ne csak nyáron készülhessen,ilyentájt lefagyasztok néhány adag apróra vágott kaprot ezen sütemény kedvéért.


 

Hozzávalók:

tészta:
     25 dkg liszt
     12 dkg vaj
     1 tojássárgája
     5 dkg cukor
     kávéskanálnyi sütőpor
     csipet só
     1 evőkanál tejföl

túrós krém:
     40 dkg túró
     2 tojássárgája
     2 dl tejföl
     3 ek.cukor
     2 ek.búzadara
     a három tojásfehérje  kevés porcukorral felvert habja
     kapor ízlés szerint

A vajat elmorzsolom a liszttel majd a többi hozzávalóval tésztává gyúrom.
A töltelék hozzávalóit összekeverem.Nagyméretű zsírozott,lisztezett tepsibe nyújtom a tésztát,majd egyenletesen rásimítom a tölteléket.180°c-ra előmelegített sütőben kb.40 perc alatt megsütöm.Kissé hűlni hagyom,majd felkockázom.

Akár sósan,akár édesen,egy sűrű zöldségleves után nagyon finom ebédtészta.
   

2014. július 9., szerda

Gyors sárgabaracklekvár

A Nap színe


Minden napkezdetet megédesíthet.De a legfinomabb a szürke,ködös téli reggeleken beleharapni egy szelet baracklekvárral megkent kenyérbe.A csodás színe,az illata,a finom íze mind a nyári napsütés emléke.

Gyors sárgabaracklekvár

Mikor mondtam egy ismerősömnek,hogy fél óra alatt főzök be baracklekvárt,azt hitte viccelek.Pedig nem.Nyugodtan teszteljétek.




Hozzávalók:

3 kg középérett sárgabarack
60-70 dkg kristálycukor
2 cs dzsemfix szuper(Dr.Oetker 3:1)

Először is az üvegeket(6-8 kisebb-nagyobb)a mosogatógépben fertőtlenítem.Ugyanezen művelet sütőben vagy mikróban is elvégezhető .
A barackokat megmosom,a hibás részeket kivágom,kettéveszem és kiemelem a magjukat.Egy nagyobb lábosba rakom  a cukorral és a dzsemfixxel együtt.Nagy lángon folyamatos keverés mellett felforralom.Két-három percig rotyogtatva forralom,majd leveszem a tűzről.Botmixerrel(melynek késes felét szintén a mosogatógépben fertőtlenítem)összeaprítom.Mi úgy szeretjük,ha maradnak benne darabos részek is,úgyhogy nem pépesítem egyneműre.A még meleg üvegeket peremig töltöm,rácsavarom a kupakokat és tíz percre fejre állítom őket.
Több éve így készítem,ajándékba is adtam már,és senkinek nem tűnt fel,hogy héjjas barackból készült,nem is érezni benne igazán.Volt,hogy kissé hígabbra,vagy sűrűbbre sikerült,de mindig kenyérre,süteményekbe kenhető ,jó állagú lekvár lett a végeredmény.Amire mindig figyelek,hogy ne legyen nagyon lottyadt a barack(amit lekvárnak ajánlgatnak)de szép érett szemek legyenek.



2014. július 8., kedd

Kezdődhet a nyár

Kezdődhet a nyár


Nagyon sűrű hetek vannak mögöttem,mind lelkileg,mind fizikailag jól kiszívott.Főzni is csak ritkán volt időm,energiám.Eleinte még készült valami gyors ebéd,s olykor a fagyasztóból szedegedtem ki a bolognai ragut,fagyasztott fasírtgolyókat.Közben elfogyott a tavalyról megmaradt néhány üveg lecsó,végül már csak a menü házhozszállítás maradt,ha főtt ebédet akartunk.Mostanra aztán visszaállt a régi kerékvágás,átlag heti három nap munkám van.Ezekre tudok előre készülni főzés szemponjából,főleg mert hatalmas "segítségem" is van,mivel a kislányt csak azokon a napokon visszük oviba,ha dolgozom.Úgyhogy újra sokat vagyunk kettesben mint a régi szép időkben.

A nyaralás idén kimarad,több okból is.Bár  télen lefoglaltam a szokott helyünket,de a munkáink miatt a megszokott június vége helyett júliusra.S ahogy közelgett az idő egyre jobban éreztük,hogy semmi kedvünk a főszezonban menni.Ráadásul anyagilag sem nagyon engedhetjük meg magunknak idén a hosszúra nyúló kiruccanást,és annyit ültünk az utóbbi hónapokban autóban,hogy maga az utazás sem igazán kedvünkre való most.Ezért még időben visszamondtuk,s szerencsére a háziak is megértőek voltak,mivel régóta járunk hozzájuk.

Úgyhogy idén itthon nyaralunk,és jól is esik a nyugalom,a megszokott kényelem,a gyönyörűen zöldellő kert látványa.Igaz azért képzeletben gyakran utazom...
A fárasztó napokon is a kert kincsei adtak igazi megnyugvást.A házat telerakrtam illatozó levendulacsokrokkal,és esténként a hatalmasra nőtt citromfűbokor leveleiből készítettem magunknak nyugtató teát.

 
 
 
 
Recept gyanánt pedig szeretném megosztani veletek a kislányok szupertitkos levesreceptjét,melynek névadója és értelmi szerzője az én kicsi konyhatündérem.S mivel szinte minden nap készül ilyen és ehhez hasonló "étel",így biztos vagyok benne,hogy az utóbbi hónapban nem én főztem a legtöbbször a családban.

Lagúnaleves

Végy egy kislapát homokot,szórd anyádék hússütő tárcsájára.Hozz a keri kútból friss vizet-közben,ha kimelegedtél a a nagy főzöcskében magadat,vagy egymást is jól bevizezhetitek-öntsd a homokra,majd a virágok közül kiszedett díszásóval kevergesd.Ízesítsd apróra tépkedett fügefa-,eper-és zsályalevéllel,vagy bármi a kertben fellelhető növénnyel.
Ennek a nyári kánikulalevesnek  igazán gyerekjáték az elkészítése:))



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.