2014. október 23., csütörtök

Vaddisznóragu dödöllével

Jóvilág rossz időben


Tegnap reggel hálát adtam,hogy van tető a fejünk felett.Mert éjjel teljesen biztos voltam abban,hogy le fogja fújni a szél.Pedig este még megnyugtatóan vitt álomba a halkan kopogó eső hangja.
Rövidek és sajnos egyre gyakrabban sötétek a nappalok.Azt hiszem eljött az idő,mikor jólesnek a tartalmasabb étkek,és esténként a gyertyák pislákoló lángjai.

Vaddisznóragu dödöllével

Nem nyertünk a lottón és vadász barátaink sincsenek,sajnos.Ausztriában vettem a rövid szavatossága miatt féláron két darab vaddisznócombot.S mivel nem előhűtött,így be tudtam tenni a fagyasztóba,mert akkor nem lett volna időm megfőzni.Ma viszont volt:)



Hozzávalók(2 főre):

35-40 dkg vaddisznócomb
1 fej vöröshagyma
2 dl vörösbor
10 dkg friss vagy fagyasztott erdei gomba
sertészsír
só,bors,

0,5 kg burgonya
liszt,só
1 fej vöröshagyma

A vöröshagymát apróra vágom,elkezdem sertészsíron dinsztelni.Közben a vadhúst is felkockázom s ráteszem a hagymára.Kevergetve néhány percig pirítom,majd felöntöm a borral.Kiforralom belőle az alkoholt,beleteszem a feldarabolt gombát,sózom,dobok bele néhány borókabogyót  és lassú tűzre teszem,ahol lefedve a hús puhulásáig párolom.
A dödölléhez a burgonyát tisztítva,felkockázva annyi sós víze teszem,ami épphogy ellepi.Kissé megsózom,és addig főzöm,míg a víz nagy része elpárolog,és a burgonya kissé szétfő.Ekkor szétnyomkodom a burgonyát és annyi lisztet keverek bele amennyit felvesz,ez kb.10 dkg.A hagymát egy serpenyőben zsíron megpirítom,kiszedem és ugyanebbe az edénybe kanállal beleszaggatom a burgonyás tésztát.Sűrűn átkeverve sütöm,pirítom készre.Az előzőleg megpirított hagymával elkeverem és a vaddisznóraguval tálalom.

2014. október 13., hétfő

Amire gondolunk...

Amire gondolunk...


Mikor a szívem alatt hordtam a kislányunkat,egy barátunk azt mondta,hogy képzeljem el magamban milyen nemű,természetű,küllemű babára vágynék.Külön kiemelte,hogy az én göndör hajamat feltétlen kívánjam neki is.Azt,hogy kislányom lesz,már az első pillanattól éreztem,tudtam.Aztán később sokat gondoltam rá,hogy mi az amit szívesen adnék magamból s mi az amit nem kívánnék neki.Ugyanígy a férjem tulajdonságait is számba vettem.És nagyon szerettem volna,ha szsületésekor süt a Nap.Mert akkor mindent györdülékenyebbnek,könnyedebbnek érzek ha szép az idő.És abban reménykedtem,hogy aki egy ilyen napon születik,annak az élete is vidám,színes és mosolygós lesz.Nos,összességében azt hiszem minden kívánságom teljesült.Ugyan a kék szemem nem örökölte,de ahogy rámnéz a szép,nagy barna szemeivel,tudom,hogy neki ez áll jól.
Természetre pedig pont olyan amilyennek elképzeltem.Nyugodt,kiegyensúlyozott,harmonikus személyiség.Nagyon boldog,vidám,ő is szereti és élvezi az életet,akárcsak én.Jól kommunikál és könnyen beilleszkedik bármilyen közösségbe.S aminek külön örülök,s nagyon vágytam is,hogy így legyen az a bátorsága.Én kislánynak elég nyuszi voltam,mindentől féltem.S sokszor még felnőttként is.Aztán mikor már a pocakomban volt,valahogy nekem is erőt adott,és azóta én is bátrabbá váltam.
A tegnapi napra szép időre,jó hangulatra,kellemes ünneplésre számítottam.Bár többször elpityeregtem magam,de ezek örömkönnyek voltak.Az ebéd,a torta,az ünneplés is jól sikerült,úgyhogy megint bebizonyosodott számomra a gondolatok hihetetlen ereje.

Tavaly mindenkinek nagyon ízlett a bűnbeejtően finom csokoládékrémes torta,ezért idén is ezzel készültem.Azzal a különbséggel,hogy a mostani díszítést a cirkusz,és az az elefánt ihlette,melynek nemrég felülhetett a hátára az ünnepelt.És eggyel több gyertya került rá.Hiába,a gyerekek is öregszenek:))

2014. október 12., vasárnap

Negyedik

Negyedik

Ma van egy kicsi lány születésnapja.És egy anyukáé.Négy éve egyszerre születtünk   azon a csodás,napsütéses őszi reggelen.Épp úgy,ahogy elképzeltem,ahogy kívántam.De,hogy ez ennyi örömöt,szeretetet ad,ennyi boldogságkönnyet csal az arcomra azt álmodni sem mertem.
Négy éve minden nap hálás vagyok a sorsnak,hogy megadta nekem,nekünk ezt a tüneményes kislányt.
Attól a naptól kezdve annyira más az életem,mintha nem az előző folytatása lenne,hanem egy teljesen új,másik életet kezdtem volna.Úgyhogy mindkettőnk születését ünnepeljük,immár negyedszer.És azt szeretném,hogy ez sokáig,nagyon sokáig így legyen.


4 éve már:))

2014. október 10., péntek

Csokis banán

Már

Négyéves nagylány lesz nemsokára.Egyre önállóbb,egyedül öltözik,hosszasan válogat a ruhák közt.Saját,és igen határozott akarata van ezen a téren.Tágul a kis világa,egyre messzebb engedjük a háztól,mikor játszanak,és egyre hosszabb kirándulásokra indulnak az ovisokkal.
Már nemcsak velünk ünnepli a születésnapját.Ma,először az óvodában köszöntötték.A családi ünnep pontosan a születésének negyedik évfordulóján,vasárnap kerül megrendezésre.

Csokis banán

Egyszerű édesség,amit közösen készítettünk az ovis pajtások megvendégelésére.



Hozzávalók:


6-8 nem túl érett banán
1 cs piskótatallér
20-25 dkg étcsokoládé
szórócukor
műanyag pálcika

A kekszet napokkal előtte ki kell bontani,hogy megszívja magát,és ne törjön,mikor belenyomjuk a pálcikát.
A banánokat kb.2 cm-es nagyságúra karikáztuk.A műanyag pálcikákra egy psikótatallért,majd egy darabka banánt szúrtunk.Mikor elkészültek vízgőz felett csoki olvasztottunk és egyenként megmártottuk benne a banánnyársakat.Végül szórócukorral díszítettük.
A nagy sikerre való tekintettel szívből ajánlom gyerekzsúrokra,bár nemcsak a kicsiknek ízlik.

2014. október 5., vasárnap

Burgonyás pogácsa

Munka után

Idén kicsit megkésve,a napokban jött meg a téli tüzelőnk.Tegnap délután betalicskáztuk,elraktuk.Sokat dolgoztunk vele,szerencsére segítségben most sem volt hiány.A kisasszony az üres,majd visszfuvarban a fával teli talicska tetejéről ellenőrizte a munkavédelmi előírások és a fuvarszervezés pontos betartását.

Burgonyás pogácsa

Még mielőtt nekikezdtünk megfőztem és összetörtem a burgonyát,így dolgunk végeztével gyorsan elkésztettem.Csúszott is a szénhidrátbomba a nagy munka után.



Hozzávalók:

1 kg burgona
1 tojás
1 evőkanál sertészsír
3 teáskanál só
liszt,kb.20-30 dkg
olaj a sütéshez

mártogatósnak:fokhagymás vagy snidlinges tejföl

A burgonyát tisztítom,felkockázom és sós vízben puhára főzöm.Lecsepegtetem,majd áttöröm.Belekeverem a zsíradékot és a sót majd hagyom kihűlni.Ezután belekeverem a tojást és annyi liszttel,amennyit felvesz lágy tésztává gyúrom.A liszt mennyiségét egyrészt sosem mérem,másrészt teljesen a burgonyától függ,hogy mennyi szükséges.Újjnyi vastagra nyújtom,pogácsaszaggatóval kis köröket rajzolok a tetejére,majd kiszaggatom.Magasabb falú,nagyméretű serpenyőbe kevés olajat öntök,és annyi pogácsát teszek bele,hogy szellősen elférjenek.Néhány perc után átfordítom és még bő egy percig sütöm a másik oldalukat is.Itatóspapírra szedem,a serpenyőbe pótlom a felszívott zsíradékot és újabb adag pogácsát teszek bele.
A tejfölbe reszelt fokhagymát vagy apróra vágott snidlinget/újhagymaszárat és kevés sót keverek,és ezzel kínálom a kisült pogácsákat.

2014. október 3., péntek

Lazacos,cukkinis tészta

Visszatérni a mindennapokba

Az történt,hogy egész egyszerűen nem voltam hajlandó foglalkozni a jövővel.Vagyis mielőtt elmentünk pihenni nem vásároltam be,és nem is gondoltam,írtam össze mit fogok főzni ha hazajövünk.Pedig tudtam,hogy visszaérkezésünk után rengeteg felhalmozódott teendő fog várni,így bevásárlásra nem lesz idő.Így aztán abból főztem,amit találtam a hűtőben,kertben.

Lazacos,cukkinis tészta

Volt egy csomag füstölt,olajban eltett lazac a hűtőben,két aprócska cukkini,és szépen zöldellő bazsalikom a kertben.Fokhagyma,olívaolaj,száraztészta meg mindig van itthon.

 

Úgyhogy:forró,sós vízben kifőztem két adagnyi csavart tésztát.A cukkiniket felkarikáztam és olívaolajon átsütöttem.Belereszeltem egy gerezd fokhagymát,hozzátettem a felkockázott lazacot,sóztam,borsoztam és beleszórtam az apróra vágott bazsalikomot.A leszűrt tésztával összeforgattam.Tálaláskor kevés parmezánt szórtam rá.

2014. október 2., csütörtök

Emlékek

Emlékek

Kavicsok,faágak,gesztenyék.Tele lett velük a retikülöm,mire hazaértünk.
Sok halasztás után végre sikerült kifognunk pár esőmentes napot,és valóra váltani a kicsi lány vágyait fürdésről,hajózásról,kisvonatozásról.
Az égiek nemcsak az időjárásban voltak végre kegyesek hozzánk.A sápadt,cirógató napsugár mindvégig kedves társunk,kísérőnk volt.S szinte a csodával határos módon bukkantam egy kedvünkre való,megfizethető szállásra.Balatoni napfelkeltével,beltéri medencével,saját,szobai szaunával,és kedves,meghitt légkörrel.Ahol a személytelen s számomra elrettentő svédasztalos vacsorától is megkíméltek,ugyanis szépen megkomponált tányérokon hozták elénk a négyfogásos vacsorát.
Néhány nap volt csupán,de mindnyájunknak teljesült a kívánsága.A szép környezet,a csodás idő és egy négyéves lendülete hamar kiszakítja az embert a mindennapokból és csak a pillanatot,az együttlét örömét és a szépséges természetet látja.
Négy éve ilyentájt is eltöltöttünk pár napot a Balatonon,igaz akkor családunk harmadik tagja még odabent mozgolódott.Majd ezt követően pár hétre megszületett.S bár a Balaton minden évszakban gyönyörű,elbűvölő szerelem,ezen szép emlékek okán az én szívemnek ősszel a legkedvesebb.





 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.