2014. december 19., péntek

Ánizsos keksz

Már csak a hó hiányzik

Elkészültem.Reggel erre nem fogadtam volna,de minden elrendezve,megsütve,becsomagolva,előkészítve.A következő három nap dolgozunk,aztán nálunk már 23-tól ünnep lesz.Sehova nem kell már szaladgálni.Messze elkerülünk minden üzletet,de még a várost is.Együtt leszünk,ráérősen reggelizünk,beszélgetünk,játszunk és stresszmentesen főzök.Mert nekem csak így igazi a karácsony.

Ánizsos keksz

Ezeket a finom kis teakekszeket még korábban sütöttük.Ma zserbó ,kis mákos tekercsek ,és sajtos rúd készült.Ezek a sütik mind jól bírják a hosszabb tárolást,ha megérik egyáltalán az ünnepet.24-én még készítek csokimousset,meglehet tortaként.Aznap mi megyünk vendégségbe oda viszem,én pedig 25-én készülök ünnepi ebéddel.




Hozzávalók:

35 dkg finomliszt
25 dkg cukor
10 dkg vaj
4 egész tojás
csipet só
2 kávéskanál szódabikarbóna

teejére ánizsmag

A puha vajat habosra keverem a cukorral, és a tojásokkal.Ezután belemérem a többi hozzávalót.A sütőt előmelegítem 180°c-ra.Sütőpapírral bélelt tepsikre-helyet hagyva a terüléshez-teáskanállal kis halmokat teszek a sűrű tésztából.Megszórom az ánizsmaggal és 10-12 perc alatt világos színűre sütöm.Én egy részükre nem ánizst szórtam,hanem aszalt vörösáfonyát tettem rájuk,mivel az ánizs egy elég megosztó fűszerféle.

Nagy szeretettel kívánok kedves mindnyájatoknak örömeli készülődést,boldog meghitt ünnepeket!

2014. december 11., csütörtök

Lekváros linzervirág

Együtt készülni

Így decemberben éppúgy sűrűsödnek a munkáink,ahogy rövidülnek a nappalok.Valahogy mégis azt veszem az ilyen időszakokban észre,hogy minnél inkább be kell osztanom az időmet,annál jobban tudok vele gazdálkodni.
Vasárnap ketten voltunk csak a kisasszonnyal és a szakadó eső egész nap a lakásban marasztalt bennünket.Begyúrtam két adag linzertésztát, és amíg a hűtőben pihent kikevertünk egy tésztát amiből ánizsos kekszek lettek.Aztán a linzertésztát is kiszaggattuk.
Készültek a lentebb látható lekváros linzerek.Ezenkívül szaggattunk kisebb csillag,harang,holdacska,házikó formákat,melyekre,mikor kisültek és kihűltek olvasztott étcsokoládét csurgattam(mint ezeken a kekszeken).S mivel maradt két tojásfehérje, kiszaggatunk még kb 40 db egycentis kis köröket.Ezeket is megsütöttük.A fehérjét kemény habbá vertük,közben 15 dkg cukrot adagolva hozzá.Végül úgy 8 dkg-nyi diót kevertünk bele és a kisült kis korongokra halmoztuk.150°c-os sütőben 20-25 perc alatt kiszárítottuk a habsipkákat.
Estére megteltek a süteményes dobozok,és a kétféle tésztából igazán változatos kis kekszek születtek.

Lekváros linzervirág

Régi,jól ismert kis süti.Dobozban sokáig eláll,így jó előre megsüthető.És ha már hozzákezdünk a begyúrt linzertésztából másféle kekszeket is érdemes készíteni,mint ahogy mi is tettük.



Hozzávalók:

40 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
teáskanál vaníliás cukor
csipet só
1 tojássárgája

A liszttel elmorzsolom a hideg vajat,majd a többi hozzávalóval együtt,gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom.Folpackba csomagolva egy órát hűtőben pihentetem.Ezután kisodrom és fele-fele arányban telt és lyukas közepű formákat szaggatok belőle.Előmelegített sütőben 170°C-on 8-10 perc alatt világos színűre sütöm.Hűlés után különböző házi lekvárokkal megkenve ősszergasztok egy-egy virágot és díszítésképp kevés porcukorral megszórom.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.