2012. január 26., csütörtök

Sokáig finom sajtos rúd

Három tányér

Ébredés után az első gondolatunk egy kávé.Én nemcsak az ízét,az élénkítő hatását,de az illatát is imádom.Belengi a konyhát,hírül adva egy új nap kezdetét.
Viszont enni csak később szoktunk.Most pedig főképp,mert ki nem hagynánk,hogy a kislánnyal együtt reggelizzünk,mikor minden itthon vagyunk.Csakhogy ő általában másfél-két órával később kel mint mi.Ezért mindig van fémdobozban némi,főként sós sütemény,amiből egyet-egyet megeszünk a kávé mellé,így nem koválygunk az éhségtől a kora reggeli órákban.
Aztán megterítek:két nagy és egy kistányéron ugyanazok a finom falatok. Majd hárman kényelmesen megreggelizünk.Így indul jól a nap...

Sajtos rúd

Sokféle sajtos sütemény van,én is többfélét szoktam készíteni.Van amelyik frissen nagyon finom,van ami kissé ropogós és ettől olyan jó.Ezt azért szeretjük mert omlós,nagyon sajtos és sokáig megőrzi finom állagát.És nemcsak mi csipegetjük,a kislány is szívesen elmajszol egy-egy rudacskát a délutáni alma után.



Hozzávalók:

30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
20 dkg reszelt sajt
2 tojássárgája
2 teáskanál só
fél csomag sütőpor
1-2 evőkanál tejföl

tetejére:kb.10 dkg sajt,köménymag,1 tojás a kenéshez

A lisztet elmorzsolom a szobahőmérsékletű vajjal majd a többi hozzávalóval tésztává gyúrom.Folpackba csomagolva néhány órára(vagy akár egy-két napra,ha előre szeretnék dolgozni) hűtőbe teszem.Nyújtás előtt minimum egy órával kiveszem,mert a sok vajtól elég keményre hűl.Kézzel kicsit kilapítgatom,ettől is puhul a tészta,majd sodrófával kb.1 cm vastagra nyújtom.Lekenem egy felvert tojással,megszórom sajttal,és a felére köménymagot is szórok.Derelyevágóval felcsíkozom,sűtőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom és 180°c-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöm.Melegen rendkívül könnyen törik,így óvatosan kell a sütőlapról leszedegetni. 

2 megjegyzés:

kolozsgabi írta...

Milyen jó nektek, hogy így együtt tudtok reggelizni, nálunk már csak a vasárnapi együtt ebédek maradtak, néha az is szétmegy a "gyerekek" miatt.Régóta keresek ilyen sajtos rudat, remélem tényleg sokáig eláll, ki fogom próbálni, köszi!

Tálaló írta...

Hárman csak egyszer-kétszer,de én minden reggel megvárom a kislányt.Húsz évig dolgoztam eleget,általában futtában ettem.Most viszont élvezem ezt a mesés állapotot.Bő másfél év,és úgyis vége.Aztán elrepül az idő,és majd mi is csak ketten ülünk,és várjuk,hogy legyen a nagylányunknak ideje velünk enni.Úgyhogy nagyon megbecsülöm ezeket a reggeleket...

Azért nagy reményeket ne fűzz hozzá,hogy sokáig eláll,nálunk is gyorsan "kopik".Amúgy fémdobozban,két hét után is nagyon finom,bátran teszem vendég elé is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.