2010. június 14., hétfő

Hideg paradicsomleves

Újra itt a nyár...

Napók óta tartja magát a kánikula,s ez jól látszik az étrendünkben is.A melegítő,tartalmas ételeket felváltják a frissítő,könnyű ízek.S csábítók a kertben illatozó fűszernövénybokrok is melyek csak arra várnak,hogy tányérunkra varázsoljanak egy csipet mediterrán hangulatot.Csoda-e hát,hogy szinte minden ételünkbe kerül egy kis "napfény"oreganó,bazsalikom,rozmaring,zsálya,kakukkfű mentha vagy citromfű formájában?
Nagy kedvencünk a paradicsomleves néhány éve a férjem javaslatára nyáriasodott s került bele zeller és vöröshagyma helyett bazsalikom,oregano és fokhagyma.Természetesen a tél közeledtével visszaöltözik a jól ismert "ruhájába".

Hideg paradicsomleves



Hozzávalók:

1 üveg minőségi paradicsomszósz(pl. mutti)
2-3 gerezd fokhagyma
kevés cukor vagy édesítő
friss oreganó,bazsalikom egy csokornyi
só,frissen őrölt fehérbors
olívaolaj
kevés tejszín
frissen reszelt parmezan,esetleg fenyőmag


Kevés olívaolajon megfuttatom a zúzott fokhagymát,ráöntöm a paradicsomszószt,szórok bele kb. egy mokkáskanál sót,ugyanennyi cukrot és néhány tekerésnyi fehérborsot.Mikor felforrt beleteszem az apróra vágott fűszernövényeket és a tejszínt,majd leveszem a tűzről.Előző  nap szoktam elkészíteni,majd jól behűtöm,s ha áll az ízek is jobban összeérnek.Tálaláskor száraz serpenyőben pírított fenyőmaggal,vagy frissen reszelt parmezannal szórom meg.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.