2010. június 16., szerda

Epres túrógombóc

Páratlan páros


18 évesen készítettem először túrógombócot Pelle Józsefné Nagy szakácskönyvéből.Mivel korábban a mi családunkban nem volt ismert,így nagy sikert arattam vele.S azóta is...Végtelenül egyszerű elkészíteni s mennyeien finom.Egy ideje így nyár elején teszek a gombócok közepébe egy-egy szem epret.Hiszen a túró és az eper találkozása páratlan ízélmény.

Epres túrógombóc


Hozzávalók:
75 dkg finom tehéntúró(pl.nádudvari)
14 dkg búzadara
4 egész tojás
csipet só
kevés olaj
15 dkg zsemlemorzsa
közepébe:apró szemű eper
porcukor


A túrót villával összenyomkodom,beleütöm a tojásokat,beleteszem a búzadarát,egy csipet sót és fakanállal alaposan összekeverem.Legalább egy órát állni hagyom.Közben a zselemorzsát olajban aranybarnára pírítom.A túróból vizes kézzel kiveszek egy adagot,egyik tenyeremben ellapítom beleteszek egy szem epret és szép kerek gombócot formázok belőle.Mikor kész az összes, lobogó,enyhén sós vízbe rakom  őket.Akkor főttek meg,ha feljönnek a víz tetejére.Lecsepegtetem és beleforgatom a pirított zsemlemorzsába.Tálaláskor porcukorral megszórom.Én még tejfölt is csurgatok rá,ugyanúgy mint az eper nélküli változatra.Finom,tavaszi zöldségleves méltó kísérője.

2 megjegyzés:

Pocak Panna írta...

Én is rendszeresen készítek túrógombócot, én is ki fogom próbálni eperrel, nagyszerű ötlet! És szép fotó!

Tálaló írta...

Köszi Panna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.