18 évesen készítettem először túrógombócot Pelle Józsefné Nagy szakácskönyvéből.Mivel korábban a mi családunkban nem volt ismert,így nagy sikert arattam vele.S azóta is...Végtelenül egyszerű elkészíteni s mennyeien finom.Egy ideje így nyár elején teszek a gombócok közepébe egy-egy szem epret.Hiszen a túró és az eper találkozása páratlan ízélmény.
Epres túrógombóc
Hozzávalók:
75 dkg finom tehéntúró(pl.nádudvari)
14 dkg búzadara
4 egész tojás
csipet só
kevés olaj
15 dkg zsemlemorzsa
közepébe:apró szemű eper
porcukor
A túrót villával összenyomkodom,beleütöm a tojásokat,beleteszem a búzadarát,egy csipet sót és fakanállal alaposan összekeverem.Legalább egy órát állni hagyom.Közben a zselemorzsát olajban aranybarnára pírítom.A túróból vizes kézzel kiveszek egy adagot,egyik tenyeremben ellapítom beleteszek egy szem epret és szép kerek gombócot formázok belőle.Mikor kész az összes, lobogó,enyhén sós vízbe rakom őket.Akkor főttek meg,ha feljönnek a víz tetejére.Lecsepegtetem és beleforgatom a pirított zsemlemorzsába.Tálaláskor porcukorral megszórom.Én még tejfölt is csurgatok rá,ugyanúgy mint az eper nélküli változatra.Finom,tavaszi zöldségleves méltó kísérője.
2 megjegyzés:
Én is rendszeresen készítek túrógombócot, én is ki fogom próbálni eperrel, nagyszerű ötlet! És szép fotó!
Köszi Panna!
Megjegyzés küldése