Mikor egész nap sötétségbe burkolódzik a táj,mikor végig kopog az eső az ablakon,akkor a legjobb egy sűrű forró leves és egy kényeztető,édes finomság.
Smarni,vagyis császármorzsa
Nekem ebből az itthoni,a nagyiféle jobban ízlik,mint az osztrákok változata.Utóbbiban nincs búzadara,pedig attól olyan finom,morzsás a miénk.Bár ettem Ausztriában almával,őrölt mandulával megbolondítva,melyekkel határozottan jobb volt,mint az alapváltozat,a véleményem akkor sem változik.Nekem így az igazi.
25 dkg fehér búzaliszt
25 dkg búzadara
4 tojás
kb.4-5 dl tej
teáskanálnyi vaníliás cukor
10 dkg cukor
csipet só
reszelt citromhéj
1 dl étolaj+a sütéshez
porcukor,levár,kompót a tálaláshoz
A tojást kikeverem a cukorral,majd csomómentesre kevergetve több részletben adom váltakozva hozzá a lisztet,darát és a 4 dl tejet.Hozzákeverem még a sót,citromhéjat és az olajat.Egy órányit állni hagyom,hogy a dara duzzadjon.Ha nagyon besűrűsödne kevés tejjel hígítom.Nagy serpenyőbe annyi olajat öntök,hogy vékonyan befedje az alját,felforrósítom és beleöntöm a tésztát.Mikor már szilárdul az alja átkeverem és a fakanállal elvagdosom a nagyobb darabokat.Eztán gyakran kevergetve sütöm,pirítom,hogy szép,itt-ott sötét színűre,ropogósra süljön.Azon melegében porcukorral meghintve tálalom lekvár vagy kompót kíséretében.
4 megjegyzés:
probáltad már kölessel? recept nálam. :)
Hát ez remekül néz ki, gyümölccsel még nem is ettem, ki kéne próbálni!
N.D.,nem,de mekkora ötlet,köszi:)))
Gabi,én általában mindkettőt eszek mellé,mert sosem tudok dönteni.Kompótból jöhet meggy,őszibarack,szilva...bármi:))
Nagyon jó lett! Igazi gyerekkori ízek!
Megjegyzés küldése