Karácsony tájékán mindig megjelennek statisztikák kis hazánk lakóinak átlag halfogyasztásáról.Ami jócskán alulmarad más, főleg tengerrel rendelkező országok átlagától(a magyar 4 kg míg a világátlag 13 kg körüli!!!).S ez a kevés is javarészt az évvégi ünnepekkor kerül az asztalokra.Pedig manapság hazai és tengeri halakból is bő választékot találunk.Kapható szálkamentes vagy filézett hal,s némely fajtának olcsóbb kilója mint a sertéscomb.
Barátságunk eme halfélével úgy kezdődött,hogy a halboltban ajánlotta a bácsi,hogy kapott kisebb hekktörzseket.Vettem párat, beírdaltam és a haltepertőnél bevált módon készíttem,vagyis sóztam,zúzott fokhagymával bedörzsöltem.Majd néhány órára a hűtőben pihentettem.Ezután lisztbe elkevertem kevés pirospaprikát és zsemlemorzsát,majd ebbe forgattam a haltörzseket.Végül bő,forró olajban kisütöttem őket.
Azóta is gyakran készítem,van valami nyáridéző hangulata,még így a tél derekán is.Csak sokkal finomabb mint a strandon kapható társai.S ki tudja?Ha egyre többen fogyasztunk gyakrabban halat,talán az országátlag is javul valamicskét(az egészségünkről nem is beszélve).
4 megjegyzés:
Igen így kell ezt csinálni!
Köszi Dió Bisztró!Csak azt sajnálom,hogy nem jöttem rá előbb.Mert így tényleg finom.
Pangasius? Gratulálok..
Kösz,bár már nem veszek.
Nemcsak mert olvava róla ezt-azt elment tőle a kedvünk,hanem mert nagyon finom tőkehalat tudok venni Ausztriában.
A bejegyzés óta eltelt idő alatt sikerült azt is megoldani,hogy a hazai halféléket frissen fogva kapjuk.
Megjegyzés küldése