Évszakok határán
Ráérősen ballagunk kifelé a nyárból.Gyönyörű ajándék minden nap.Igyekszünk is minden napsütéses órát kihasználni.S,hogy minnél kevesebb időt kelljen a konyhában töltenem olyan ételekben gondolkodom,melyek szinte maguktól készülnek el.
Bolognai ragu
Ez az a verzió,amely függőséget okoz.Régen darált sertés-és marhahúsból készítettem.Szerettük úgy is.De mióta először megkóstoltuk így elkészítve,azóta már meg sem ennénk másképp.
A leírt mennyiség a háromszorosa annak amit mi megeszünk egy étkezésre.Ezért a többletet lefagyasztom.Néhány falatnyi adagot a kislánynak,melyet akkor vetek be mikor olyan ebédünk van amit ő nem enne,vagy nem ehetne meg.A többit pedig kétfelé.És ha nincs időm vagy kedvem főzni,akkor előveszem.
Amúgy simán el tudom képzelni bulikajának is.Összekészítve betolni a sütőbe,aztán spagettit főzni mellé,ha eléhezik a társaság.Majd bezsebelni a dicséreteket.
Hozzávalók(6-8 adag):
1 kg marhacomb
3 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
maroknyi apróra vágott,húsos füstölt szalonna
1 üveg jóféle passzírozott paradicsom(pl.mutti)
evőkanálnyi szárított oregano
olívaolaj,só,bors,
bazsalikom
nagy maroknyi frissen reszelt parmezán+kevés a tetejére
Edényben olajat hevítek,beledobom a felkockázott szalonnát és vöröshagymát.Néhány perc múlva a kockára vágott marhahúst is beleteszem,majd együtt pirítom őket további pár percig.Végül a félbevágott fokhagymagerezdek és a felkockázott sárgarépa is belekerül.Sózom,frissen őrölt borssal és az oreganoval ízesítem és beleöntöm a paradicsomot.Lefedve sütőbe teszem,és 180°c-on 2-2,5 órát sütöm.Ennyi idő alatt a hús és a répa is teljesen megpuhul.Persze egyszer-kétszer ránézek,s ilyenkor,ha szükséges sózom még.Kiveszem és nagyobb villával kissé összenyomkodom.Elkeverem benne a parmezánt és kevés apróra vágott friss bazsalikomot.Tálaláskor a kifőtt spagettire kanalazok a raguból és parmezánnal megszórom.
Amíg nem volt ez a nagy öntöttvas edényem,addig magasabb falú serpenyőben pirítottam elő a hozzávalókat,majd fedeles kerámia sütőtálban tettem a sütőbe.Úgy a főzési idő kissé hosszabb volt.
S hogy mitől finomabb?Egyrészt a hosszú főzési idő alatt az ízek valami fantasztikus eggyé állnak össze.Másrészt az állaga:a szálkáira szétesett hús összehasonlíthatatlanul jobb a darált húsos változatnál.
2012. szeptember 11., kedd
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.
7 megjegyzés:
Uramatyám, micsoda finomság, a gyerekeim is odavannak ezért az ételért! Kissé macerás, de gondolom, megéri!
Mindenképp:))
De egyáltalán nem macerás,még arra sem kell figyelni,hogy szépen kockázzam a húst,mert úgyis szétfő.És a darabolások után már teljesen "egyedül" készül el:))
Na ezt én is kipróbálom legközelebb! :)
Egyébként pl. a kolozsvári rakott káposztába én sem darált húst teszek, hanem nagyon apróra kockázom a húst. Sokkal finomabb az is úgy.
A bolognait viszont eddig darált hússal készítettem, viszont a tejes trükkel. Az is jó, mert szaftos marad a hús, nem lesz száraz és fog alatt csikorgós. :)
Megnéztem nálad,hát úgy sem lehet rossz:))
Én is gondoltam a borra,mert a marhahús nagyon szereti,de még sosem tettem bele.Na majd legközelebb...És igazad van,az én szószom is megérdemelt volna egy házi szélesmetéltet.
Nekem valahogy a szétfőtt,szétnyomkodott hús jobban ízlik,mint a darált.A hortobágyi palacsintát is maradék v.lefagyasztott pörköltből szeretem igazán.
:) Ugye? Egyébként tényleg isteni úgy is.
Én is abból szeretem. És valóban jobb, a darált hús sokszor nagyon száraz és íztelen tud lenni.
Tetszik a recept, de remélem nem haragszol meg, ha azt írom, hogy először a tányérkádon időztem el, mert annyira tetszik. :)
Meg sem mondom mennyiért vettem,mert úgysem hinnéd el:))
Bő két évtized alatt rengeteg tányér,konyhai tárgy gyűlt össze,s emiatt ha valami megtetszik,már csak kettőt veszek belőle.
Ennek a tányérnak a társaiért pár nap múlva visszamentem,de már elvitték.Pedig két presszókávé árából azok is az enyémek lehettek volna.
Megjegyzés küldése