Szívesen kísérletezek új ételekkel,ízekkel.De az ünnepi asztalra nem mernék olyat tervezni,amiről nem tudom biztosan,hogy megállná a helyét.
Ezért próbáltam ki ezt a köretet.Amiért nagyon tetszik,az az,hogy össze lehet rakni aztán elvan a sütőben,nem frissen kell vele bajlódni.A másik köretnek félbevágott,kacsazsíros,fűszeres,burgonyát sütök,szintén a sütőben.A kacsacombok,mellek az elősütés után ugyancsak a sütőre lesznek bízva.A narancsos párolt káposzta és a vörösáfonya szósz pedig előző nap elkészíthető.Csakúgy mint az isteni kacsahúsleves.
Szóval míg az ételek irulnak-pirulnak én kényelmesen megterítek,felöltözöm,és nem fáradtan,lestrapálva fogok az ünnepi asztalhoz ülni.
Burgonypüré-torta
Jamie Oliver sütött hasonlót zöldspárgával.Úgy is el fogom készíteni szezonjában.De karácsonyra adta magát a kelbimbó,ráadásul szintén zöld,és friss íz.És nem utolsósorban mutatós,ahogy ott csücsülnek a krémes burganyapüré tetején.
Hozzávalók(4 főre):
0,8-1 kg burgonya
10 dkg sajt lereszelve
2 dl tejszín
12 dkg vaj
réteslap,4-5 rétegben
25-30 dkg kelbimbó
só,bors,fokhagyma
A burgonyát megpucolom,felkockázom és sós vízben puhára főzöm.Félidőben beledobok egy-két gerezd megtisztított fokhagymát.Ha megpuhult lecsepegtetem és a fokhagymával együtt összenyomkodom.Beleteszek úgy 5 dkg-nyi vajat,a tejszínt,a reszelt sajtot,sót,borsot és jól összekeverem.A kelbimbókat sós,kissé szódabikarbónás forrásban lévő vízbe dobom 4-5 percre,majd lecsepegtetem.A többi vajat kissé felolvasztom.Tűzálló tálba rakom a réteslapokat,minden lapot vajjal megkenve.Majd a réteslapok ölelésébe kanalazom a burgonyapürét.Tetejére rakosgatom a kelbimbókat,és a maradék vajat rálocsolom.
Legközelebb nem hajtom ki ennyire a réteslapokat.Mert úgy talán mutatósabb lesz.Viszont kellenek,mert nekik köszönhető,hogy pár perc pihentetés után szépen lehet kivenni a tálból a tortakockákat.
Most "dobverőket"sütöttem hozzá,de önmagában,főételként is megállja a helyét.
2 megjegyzés:
Nagyon tetszik, a kelbimbó az egyik kedvencem, de csak én és a párom szeretjük. Biztosan krácsonykor is készítek, láttam valahol egy receptet, fűszeres hagymás tejszínben volt sütve, azt hiszem kipróbálom. Tényleg önálló ételként is remek lehet, mondjuk nálunk a fiúk ilyenkor csodálkozó szemekkel kérdezik, hús nincs?:)
Szerintem a férjemmel sem nagyon tudnám megetetni hús nélkül,de én most is csak magában ettem.Jó,ő a kelbimbót is csak azért eszi meg mert tudja,hogy egészséges.
Nagyon jól hangzik az a recept,remélem felteszed,ha sikerül.Én csak sült baconnal és juhtúróval megszórva szoktam készíteni.De csak simán párolva is megeszem,mert nagyon szeretem.
Megjegyzés küldése