Nyitnikék,nyitnikék
Az első tavaszi napsugarakkal én is új erőre kapok.Már reggelente bemosolyognak az ablakon,s bár odakinnt még hideg van,örömmel szellőztetem néhány pillanatig a lakást.Mert már van valami a levegőben...
Aztán délutánonként kihasználom az időt míg a kislány alszik.Apránként rendbe teszem a kertet,udvart.Igaz ugyan,hogy vele is sokat vagyunk kint,de mellette nincs igazán lehetőség rakodni,eltakarítani a tél nyomait,ágyásokat előkészíteni.S az az egy-másfél óra,amit nyugalomban dolgozgatok a délutáni napsütésben,az igazi kikapcsolódás.Jóleső,örömteli fáradság.
Tojásos nokedli,brokkolirózsákkal
Egyszerű,gyors és fenségesen finom étel a tojásos nokedli.A tavaszi,első fejes saláta legméltóbb társa szerintem.Csakhogy még nincs saláta szezon,ezért brokkolit pároltam mellé.S az én kicsi lánykám az elétett adagját jóízűen mind megette.Az anyukája nagy örömére.
Hozzávalók:
2+4 egész tojás
40 dkg finomliszt
só,olaj
néhány brokkolirózsa
Két tojást kissé felverek,beleteszek egy teáskanál sót,majd a liszt felével csomómentesre keverem.Ezután kb.fél dl vízzel hígítom,és ezután a liszt másik felét is hozzátéve simára keverem.Galuskaszaggatóval,bő,forrásban lévő vízbe szaggatom,általában több részletben.Mikor feljönnek a víz tetejére szűrőkanállal kiszedem őket.
A 4 tojást kevés sóval felverem és olajozott serpenyőben lágyra sütöm.Ezután összekeverem a kifőtt nokedlivel.
A brokkolit sós,forró vízbe rakom,s néhány percig főzöm,párolom.Csak annyira,hogy a virágok egybe maradjanak.
2012. március 6., kedd
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.
9 megjegyzés:
Jé, a tojásos nokit teljesen másképp készítjük. :) Én a nokedlire öntöm rá a nyers tojást.
De irigyellek a kiskertért. Én is szívesen gyomlálgatnék, ültetnék benne ha lenne.
:)),szerintem úgy is imádnám.
Tényleg kicsi,4 db néhány négyzetméteres "parcella".De dolgozom egy ötödiken.Mert a fű nem nekem való.Több vele a gond mint egy veteményessel.És hát megenni sem nagyon szoktuk:))Bezzeg a frissen szedett paradicsomot,málnát,epret...
Amúgy nekem is nagy álmom teljesült,mikor ide költöztünk mert sok éven át társasházban laktunk.Bár ott a hatalmas,napos erkélyen is futott a bab,érett a paradicsom.
De jók az ilyen egyszerű, finom ételek!
Egyetértek:))
A hagyományos,egyszerű ételeknek nincs párjuk.
Ne is mondd... Ki tud akasztani ez a mostani kert-módi. Szép ződ gyep. Ja. :)) Én a buja, mindenféle gyümölcsöt és zöldséget és virágokat és fákat növelő, pompázatos paradicsomi kerteknek vagyok híve. Kis lugasokkal, titkos kis zugokkal, kis szentéllyel a kert tündéreinek és egyéb lényeinek, kispaddal, ahol olvasni lehet és ha mége gy csobogó is van a kertben, az már maga a csoda. Kis kirbegurba lekövezett utacskák... Ó, elképzelni nagyon tudom. :)
És azoknak a szép zöld gyepeknek már csak a trágyázása is egy vagyonba kerül.Olcsóbban jönne ki,ha veteményesnek használnák és felvennének egy bácsit kapálgatni...
A környékünkön is vannak ilyen "ápolt"udvarok.A gyerek se mehet a fűre,mert legyúrja!
Az én gyerekkorom gyümölcsfák árnyékában,sok zöldséget termő udvarokban telt.Nagyszülőknél és otthon.Imádtam a frissen szedett borsót,meg a bokorról,fáról frissen "lelegelt"gyümölcsöt.Most ebből kaptam vissza egy keveset.
Amúgy én is a buja,kis lugasokkal,pici ösvényekkel tarkított kerteket szeretem.
Most épp a borostyán alól kukucskálnak ki a tavasz első virágai:))
És emlékszel,volt egy olyan bejegyzésed,hogy:a kapálás elhozza a világbékét.Van benne valami...
:)) Én is ilyen kertekre emlékszem. :)
Nemrég készítettem én is tojásos nokedlit, igaz, brokkoli menteset :) Nyersen ütöm a tojásokat a nokedlire, mint duende.
Érdekes,hogy én idáig nem is hallottam így elkészíteni,ahogy ti írjátok.
Legközelebb kipróbálom eképp.
Megjegyzés küldése