Álmodom.Mama adagolja a teánkat,míg mi reggelihez üljük körbe az asztalt az unokatestvéreimmel.Közben azon tanakodunk mit játszunk a góréban.A ruháink frissen mosva,ropogósra vasalva várják a szék karfáján,hogy ma is nagy kalandokra induljunk bennük.
Álmodom.Mert hihetetlennek tűnik,hogy kakaskukorékolás ébreszt,és az az összetéveszthetetlen föld és fű illat.Percekig kell gondolkodnom,hogy hol is vagyok időben és térben.Aztán tisztul a kép,és rájövök,nem álom:a kakas tényleg kukorékol,valószínű,hogy ő ébresztett a korai órán.A spalettákon át beszűrődik a fény és a résnyire nyitott ablakon át friss levegő tölti meg a szobát.
Nagyon szeretek falun.Itt komótosabb az idő,nyugodtabb a pihenés.A házunk előtt lovaskocsi,traktor döcög el,az utca közepén egy fához kötve két kecske legelészik napközben.A sarki tisztásra meg olykor birkákat hajtanak ki.Érződik a levegőben a haszonállatok szaga,de én kifejezetten szeretem,főleg a szarvasmarhák illatát.A kiskertek gondozottak,szépen párhuzamosan futnak a veteményes sorok.És mindenki mosolyogva köszön.Más világ.Élhetőbb,barátságosabb,szerethetőbb.
Egy hetet töltöttünk a Szegedi melletti házikónkban.Ugyan munka is akadt bőven,de így is jutott idő borfesztiválozni,barátokkal lenni,a kislánnyal tyúkokat,kecskéket,kis sünt nézni,rengeteget játszani,mesélni,énekelni.Kora reggeleken nagyokat gyalogoltam a faluban,beláttam udvarokra ahol,már javában folyt az élet.Azt hiszem mindhárman nagyon sok élménnyel gazdagodva vágunk bele a mindennapokba.
Epres linzertortácska
Szegeden járva kihagyhatatlan program a piacozás,ahol most is három kosarat sikerült televásárolnom.De nem aggódok,elfogy.
Gyönyörű epret kaptam,úgyhogy hirtelen felindulásból vettem belőle és a kisasszony délutáni sziesztáját kihasználva eltettem öt üveg eperdzsemet.S mivel még maradt gyümölcs a boszorkányos cseresznyetortareceptjét és az ottani konyha lehetőségeit alapul véve készítettem néhány epres tortácskát.
A babáért köszönet kis gazdájának,hogy kölcsönadta:) |
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
7 dkg porcukor
12,5 dkg vaj
2 tojássárgája
csipet só
töltelék:kb.1 kg eper,2 tojásfehérje habbá verve,ízlés szerint porcukor
A lisztet elmorzsolom a vajjal,majd a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrom.Hűtőben pihentetem legalább egy órát.Az epret felvágom,szeletelem,a fehérjét kevés cukorral habbá verem.A tésztát hat egyenlő golyóvá formázom,a piteformákba illő nagyságúra nyújtom őket és kibélelem velük a formákat.Középmeleg sütőben kb.20 perc alatt megsütöm a tésztákat,majd a tejszínnel összeforgatott eperdarabokkal megtöltöm és visszatolom a sütőbe újabb 5-6 percre.Picit hűlni hagyom és óvatosan kiveszem őket a formákból.
5 megjegyzés:
Bár én csak egy rövidke napra cseppentem vidéki környezetbe, mégis pontosan ugyanazt éreztem, amit leírtál - nagyon kedvemre való volt. :) A tortácskák nagyon helyesek és biztosan nagyon finomak is voltak. :)
Bizony jó is nagymamánál falun, ugyanazt érzem ott, mint te:) Aranyosak a kis tortácskák :)
Köszönöm lányok:))Gyorsan elfogyott,úgyhogy finom is lehetett mindenkinek:)
Irigyellek, nálunk már nincs falusi közeg, sem rokon, sajna!! Jó, hogy van egy kis házatok, ahol a Picur is megismerkedhet még ezzel a hangulattal. Finom kis tortát készítettél! Gondolom, azonnal el is fogyott! Szép napot!
Jó bizony,főleg mert egyetlen nagyszülője van csak,az pedig itt él mellettünk.Úgyhogy neki ez a ház és az ottani szomszédok jelentik azt amit nekem annak idején a nagyszülőknél töltött szünidők.
Köszönöm,nem maradt egy morzsa sem belőle:))
Megjegyzés küldése