Fűtött,illatos konyha
Két napig lógtak a szárítón a ruhák.Napközben kiemeltük a teraszra,éjjelre behúztuk.Közben már újra megtelt a szennyestartó.Úgyhogy tegnap befűtöttünk a cserépkályhában.Szeptember 2-án.Ugye nem lesz ilyen az egész ősz?Elég volt az esőből.
Tejfölös lepény lilahagymásan
Jól variálható,a rendelkezésre álló alapanyagok figyelembevételével nálunk szinte mindig máshogy készül.
A lilahagyma nagy kedvenc,akár tonhallal gazdagítva,akár baconnal,vagy szárított sonkával.Hagyma helyett nagyon finom és dekoratív vékonyra vágott kápia -vagy más színes paprikával.De szinte bármit rászórhatunk amihez kedvünk van,vagy a hűtőben találunk:gomba,kolbászszeletek,paradicsomkarikák...a sor végtelen.
Hozzávalók:
tészta:
30 dkg finomliszt
4 dkg szárított élesztő
csipet cukor
2 mokkáskanál só
evőkanálnyi olívaolaj
1,5-2 dl langyos víz
tetejére:
2-3 dl tejföl
reszelt sajt
só,bors
néhány szelet baconszalonna
friss vagy szárított kakukkfű
Reggel a tészta hozzávalóit tálba mérem és kanállal elkeverem.A vizet részletekben adva hozzá,hogy nokedlinél sűrűbb állagú tésztát kapjak.Letakarva szobahőmérsékleten hagyom délig(vagy akár estig).
Ebéd előtt a sütőt előmelegítem 230 °c-ra.A tejfölben elkeverem a reszelt sajtot,enyén sózom,borsozom.A lilahagymát vékonyra karikázom a szalonnát felcsíkozom.A megkelt tésztát sütőpapíron vékonyra nyújtom,ráemelem a sütőlemezre.Megkenem a sajtos tejföllel,megszórom a hagymával,baconnal és kevés kakukkfűvel.A felmelegített sütőbe tolom és 15-20 perc alatt megsütöm.
2014. szeptember 3., szerda
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.
4 megjegyzés:
Nehezen szokom én is a szeptembert! Ez a sok eső is...most meleg van, de a levegő tiszta pára, és olyan nemsokára elered az eső érzés, van a levegőben.
Cserépkályhánk lenne, én is begyújtanék este. :-)
Nehéz is...ez a rengeteg eső szörnyű.
Imádom, szeretek mindent amiben hagyma és kenyér (tiltott) van, remekül néz ki, így ebéd előtt (saláta) el is cseppen a nyálam.
Köszi Gabi,hogy így is látogatsz:)Mert nem lehet könnyű úgy nézegetni ételeket,hogy magad nem eszed.
Egyáltalán nem esztek már kenyérfélét?Én nem tudom megállni,de annyit elértem itthon,hogy fehérkenyér soha nincs,csak rozsos,meg korpás zsemle.Ebben a lepényben is van zabpehelyliszt,(már eleve vegyesen öntöm a lisztesdobozba),így legalább valami hasznosat is kap a szervezetünk.
Megjegyzés küldése