2011. január 14., péntek

A hekk új ruhája

A hekk új ruhája

Karácsony tájékán mindig megjelennek statisztikák kis hazánk lakóinak átlag halfogyasztásáról.Ami jócskán alulmarad más, főleg tengerrel rendelkező országok átlagától(a magyar 4 kg míg a világátlag 13 kg körüli!!!).S ez a kevés is javarészt az évvégi ünnepekkor kerül az asztalokra.Pedig manapság hazai és tengeri halakból is bő választékot találunk.Kapható szálkamentes vagy filézett hal,s némely fajtának olcsóbb kilója mint a sertéscomb.



Nálunk hetente legalább egyszer kerül hal az asztalra.Lazac ritkábban,de harcsa,ponty,busa,süllő,pisztráng,pangasius elég gyakran.S újabban hekk.Férjem sokáig hallani sem akart róla.Az ő emlékei,hogy ízetlen,vastag bundájú,olajtól ázott halféle.Nekem pedig régi szép emlékű balatoni nyarakat juttat eszembe.A strandolás elképzelhetetlen volt nélküle.S kislányként én azt hittem,hogy a Balatonból fogják ki.Naív gyerekként egyértelmű volt,hogy ha ott árulják akkor ottani.Azóta tudom,hogy tengeri hal,azt viszont nem,hogy miért került a balatoni strandbüfék étlapjainak dobogós helyre.Csak sejtem:az egyik legolcsóbb halfajta(jelenleg 1080 ft-ért veszem kilóját)s szinte teljesen szálkamentes.Azt viszont ma sem tudom,hogy sikerült az élelmesebb(vagy inkább szemtelenebb???)büféseknek olyan vastag bundát adni azokra szegény halakra a nyári kánikulában.
Barátságunk eme halfélével úgy kezdődött,hogy a halboltban ajánlotta a bácsi,hogy kapott kisebb hekktörzseket.Vettem párat, beírdaltam és a haltepertőnél bevált módon készíttem,vagyis sóztam,zúzott fokhagymával bedörzsöltem.Majd néhány órára a hűtőben pihentettem.Ezután lisztbe elkevertem kevés pirospaprikát és zsemlemorzsát,majd ebbe forgattam a haltörzseket.Végül bő,forró olajban kisütöttem őket.
Azóta is gyakran készítem,van valami nyáridéző hangulata,még így a tél derekán is.Csak sokkal finomabb mint a strandon kapható társai.S ki tudja?Ha egyre többen fogyasztunk gyakrabban halat,talán az országátlag is javul valamicskét(az egészségünkről nem is beszélve).

4 megjegyzés:

Dió Bisztró írta...

Igen így kell ezt csinálni!

Tálaló írta...

Köszi Dió Bisztró!Csak azt sajnálom,hogy nem jöttem rá előbb.Mert így tényleg finom.

Névtelen írta...

Pangasius? Gratulálok..

Tálaló írta...

Kösz,bár már nem veszek.
Nemcsak mert olvava róla ezt-azt elment tőle a kedvünk,hanem mert nagyon finom tőkehalat tudok venni Ausztriában.
A bejegyzés óta eltelt idő alatt sikerült azt is megoldani,hogy a hazai halféléket frissen fogva kapjuk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.