2014. április 29., kedd

Paradicsomos káposzta sült hússal

Utazás a múltba

Régi tavaszok,nyarak emléke sejlik fel.Mikor ugyanígy leszakadt az ég,aztán fél óra múlva szikrázó napsütésben,az esőillatú,párás levegőben ugráltunk a pocsolyákban.Mikor szivárványt vadásztunk az égen.Mikor a kinyílt gyermekláncfű pihéit fújtuk.Mikor hatalmasakat szippantottunk az illatos,friss tavaszi levegőből,s élveztük a lágy szellő simogatását.

Újra észrevenni,megélni ezeket egy kis ember rácsodálkozása segítségével.Újra visszakapni valamit a gyerekkorból.
Záporok után vakító napsütés,harsogó zöld színek,bódító levegő.Szeszélyes,gyönyörű,illatos tavasz.Mindig öröm a veled való találkozás.

Paradicsomos káposzta sült hússal

Gyerekkorom kedvence,amit nagyon rég nem ettem,mivel magamra maradtam a rajongásommal.Pedig  még szegényes a piaci kínálat,így ilyentájt is jó választás egy tartalmas ebédnek.A finnyáskodó férjemnek a sülthúst a hagymás zsírjával elkevert főtt burgonyával tálaltam.




Hozzávaló(2 adag):

egy kicsi fej édeskáposzta
egy kis fej vöröshagyma
kb.fél liter paradicsomlé
olaj,liszt
pirospaprika,só,cukor,őrölt köménymag

A hagymát apróra kockázom,a káposztát vékonyra csíkozom.Lábosba teszem őket,sózom,cukrozom,kevés köménymaggal ízesítem majd fedő alatt,kis lángon puhulásáig párolom,majd felöntöm a paradicsomlével.Kevés olajból és lisztből rántást készítek,megszórom  pirospaprikával,majd mikor kissé kihűlt hozzákeverek a főzelék levéből,s így keverem bele a többi főzelékbe a rántást.Összefőzöm,s ha kell utánaízesítek.

A sült húshoz sertéscombot veszek,sózom,borssal s őrölt köménnyel megszórom,kevés sertészsírt teszek alá és mellédobok egy nagyobb darabokra vágott vöröshagymát.Lefedve betolom a 150°c-os sütőbe,a hús méretétől függően 2-3 órára,míg omlósra nem sül.
Általában annyi sültet készítek,hogy maradjon ehhez a finom hússalátához.

2 megjegyzés:

Hankka írta...

Imádom a paradicsomos káposztát, annyira finom! :) Akár még feltét nélkül is jöhet, bár a sült husid is nagyon csábító! :)

Tálaló írta...

Szerintem is isteni:))
Legközelebb szívesen küldök,mert szerintem főzelékből lehetetlen kis adagot készíteni(legalábbis én nem tudok)úgyhogy egyedül napokig eszem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.