2014. április 7., hétfő

Egyszerű,kakaós kevert sütemény

 Gyerekkor a javából

Épp csak hazaérnek az óvodából,és már mennek is a dolgukra.Zsákutcában lakunk,mely egy méretes zöldterületbe torkollik.Itt bandáznak a kiscsajok,legalább négyen,de ha minden kislány kint van,akkor kilencen is összejönnek.Közben vándorolnak,hol az egyik udvarban játszanak,hol a másikban.
Mikor kiköltöztünk a szívemnek kedves környékről a Mosoni-Duna által körülölelt lakóparkba,nem hittem,hogy egyszer ennyire fogok örülni,hogy itt lakhatunk.De azt látom,hogy a kicsi lánynak itt épp olyan mesés gyerekkora lehet,mint egykor nekünk a mamánál nyaranta.Kint a város peremén,sok korabeli gyerek közt,naphosszat a jó levegőn,játszanak,fára másznak,bújocskáznak,tücsköt-bogarat fognak.Csoda-e hát,hogy ennyi játék mellett sok energiára van szükségük?

Egyszerű,kakaós kevert sütemény

Mikor épp a mi udvarunkon száguldanak át,leültetem őket pár percre és viszek ki gyümölcsöt,vagy valami sütit és innivalót.Ad ki a többi anyuka is elemózsiát,de simán lecsúszik minden,és nap végén még a vacsorát sem kell tukmálni.
Ez a sütemény a a finom,kevert meggyes mellett a másik amit semmi munkával,itthon mindig fellelhető alapanyagokból bármikor összedobok.


Hozzávalók:

25 dkg fehérliszt
25 dkg kristálycukor
5 dkg vaj
1 egész tojás
4 dkg kakaópor(cukrozatlan)
2,5 dl tej
1 cs sütőpor
csipet só

opcionális:nagy maroknyi meggy,vagy apróra kockázott alma

A szobahőmérsékletű vajat és a tojást habosra kavarom a cukorral.Ezután több részletben,felváltva keverem bele a tejet és a sütőporral,kakaóval elvegyített lisztet.A recept ugyan nem írja,de én mindig teszek bele valami gyümölcsöt:lecsepegtetett meggykonzerv,vagy felkockázott alma igazán jót tesz neki.Középnagy,vajazott,lisztezett tepsibe öntöm,és 170°c-os sütőben 35-40 perc alatt megsütöm.Mielőtt kivenném tűpróbát végzek.
A régi recepteskönyv szerint melegen felkockázva vaníliás porcukorba kellene forgatni,de szerintem ez felesleges,így is elég édes.A tetejére is csak díszítésképp került porcukor.

4 megjegyzés:

Anikó írta...

Én is ezt sütöttem szombatra. Csak nálunk mindig úgy volt, hogy kettévágtuk, és baracklekvárral megkentük. Most is így csináltam.

Jó lehet a gyerekeknek nálatok.:-))

Tálaló írta...

Köszi,legközelebb így készítem,úgyis van még bőven baracklekvár:)))

Jó ám...És nekünk is,mert ugyan sokszor rájuk nézünk,de nincs szekírozás,hiszti.
És imádom,ahogy szaladnak ide-oda,szerepjátékokat játszanak,csivitelnek,zsongnak.
Épp mint mi azokon a mesés nyarakon a mamánál.

Beastie írta...

a szép vörös színről egyből a cékla ugrott be :)

Tálaló írta...

Akár az is lehetne:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.