2011. november 28., hétfő

Szarvas-steak vörösáfonya mártással

Készülődés

Az elmúlt héten végére értem ablakpucolásnak,nagytakarításnak,lakásdíszítésnek.Magam is meglepődtem milyen gyorsan haladtam.Ez többek között annak is köszönhető,hogy a pici lány is besegített:a szokottnál is tündéribb volt,és délutánonként 3-3,5 órákat aludt.
Így a következő hetekben ráérősen tudok szaloncukrot készíteni,sütögetni. S a finom illatok és a gyertyák fénye mellett lassan a lelkünk is díszbe öltözik az év legcsodásabb ünnepére.




Szarvas-steak vörösáfonya mártással


Ausztriai bevásárlás során akadt meg a szemem egy tálca, rövid szavatossága miatt alaposan leértékelt szarvashúson.Hirtelen ötlettől vezérelve landolt a kosaramban.Aztán itthon egyfolytában azon járt az eszem,mit is fogok csinálni a három gyönyörű,steaknak való hússal.Mert eddig csak pörköltnek való vad-és marhahússal volt dolgom.
A családi kupaktanácsba bevontuk a húgom,mivel ő gyakran készít steaket marhahúsból.S arra jutottunk,hogy keresztben még ketté kellene vágni a szeleteket,mert elég vastagok.Ezenkívül megszavaztunk neki egy pácot frissen őrölt bors,szétnyomkodott borókabogyó és olaj ölelésében.
Én áfonyás,a férjem vadgombás szósszal képzelte el.A krokettről,ami éttermekben gyakran körete a vadételeknek teljes egyetértésben mondtunk le a pirított gombócok  javára.





A végeredmény pedig:először is készítettem egy vörösáfonyás szószt.Egy kis fej vöröshagymát és egy szelet kenyérszalonnát apróra vágtam és együtt megpirítottam őket.Felöntöttem kb.1,5 dl vörösborral és jól kiforraltam.Tettem bele borókabogyót,kevés sót,frissen őrölt borsot és egy teáskanál barna cukrot.Majd felöntöttem 1,5 dl marhahúslével.10 percig kis lángon főztem és átszűrtem.Ezután hozzátettem 10 dkg szárított vörösáfonyát és lassú tűzön főztem még fél órát.A végére egy sűrű mártást kaptam.
A gombócokhoz 4 közepes burgonyát felkozkázva,sós vízben megfőztem,áttörtem és belekevertem egy evőkanál zsírt.Majd mikor kihűlt belekevertem egy tojást és annyi lisztet,hogy jól formázható,lágy tésztát kapjak.Kis gombócokat formáztam és serpenyőben kevés olajon rázogatva megsütöttem őket.
Vasserpenyőben kevés olajat hevítettem és a húsokat a tűzforró serpenyőben mindkét oldalukon 2-2 percig sütöttem.Közben megszórtam sóval.Mivel vékony szeletek voltak ennyi idő alatt átsültek,de a közepük gyönyörű rózsaszín maradt.
A férjemnek ugyan sütöttem mellé egy maréknyi vadgombát,de ő is elismerte,hogy a vörösáfonya mártás kellett a tökéletes ízélményhez.


A tapasztalatom és amivel okosabb lettem:ha jó minőségű a hús és nagyon forró a serpenyő akkor a végeredmény egy omlós,igazán finom steak lesz.
Vastagabb szelet húst 3-4 percig kellene sütni oldalanként,hogy ne legyen véres.Sózni csak közvetlen a sütés elött vagy sütés közben lehet és semmiképp sem szabad villával megszúrni a húst.
Az áfonyamártás pedig annyira jól sikerült,hogy kacsa,vagy pulykasült mellé is kitűnő kíséret lehet az ünnepi asztalon.






10 megjegyzés:

duende írta...

Fantasztikus étel! :) A vörösáfonyaszószodat vittem, megcsinálom marhahusihoz, az van itthon éppen. Férjemuram szereti az ilyesféle finomságokat. :)

Tálaló írta...

Én is a férjem kedvéért vállaltam be ezt az ételt,pedig tartottam tőle,hogy sikerül-e szaftosra,omlósra megsütnöm a húst.
A szósztól pedig ő idegenkedett,mindaddig amíg meg nem kóstolta.Úgyhogy karácsonykor is lesz a kacsa mellé.
Remélem Neked is sikerül megbabonázni vele a férjed:)))

Vicuska írta...

Ezt kiválóan megoldottad!!!! Igazi ínyenc ételt tálaltál :) A burgonyagombócot imádom, csak én még élesztőt is teszek hozzá. isteni lehet a szósz is! Ígértek Karácsonyra szarvashúst, a családi kupaktanács elé tárom a fenséges lehetőséget! :)

duende írta...

Tálaló: biztosan, mert fantasztikus finom így látatlanban is! :) A husit lassan párolom majd hozzá, mert Magyarországon nem lehet érlelt marhahúst kapni, és az a tapasztalatom, hogy lehetetlen porhanyósra-puhára sütni steak-ként. Muszáj párolni.

Tálaló írta...

Vicuska,köszönöm:)))
Kár is lett volna azért a nemes húsért,ha nem sikerül.
Hogy készíted élesztősen a tésztát,hagyod pihenni,kelni?Én még így nem hallottam,de kipróbálnám.

Duende!
Én nem vagyok járatos steaknak való húsok terén,mert most sütöttem először.Viszont a húgomtól tudom,hogy nem is érdemes a nálunk kapható húsokkal próbálkozni.A férjének gyakran süt,de csak kinnt mer húst venni hozzá.Mert ott csomagolva,tálcán vannak,feliratozva,hogy minek való,melyik gazdaságból származik.És mégcsak nem is drágább mint idehaza.
Mindettől mi miért vagyunk fényévekre?

duende írta...

Ez egy jó kérdés. Magyarország, akinek az adottságai Franciaországéval vetekednek, meg Olaszországéval és sehol sem vagyunk ma műár sem a mezőgazdaság terén sem az élelmiszer terén. Szomorú.

Tálaló írta...

Szerintem is.Főleg mert állandóan a mezőgazdaság megsegítéséről handabandáznak.
Múltkor láttam egy riportot,ami szerint:ha nálunk termálvízzel fűtik a melegházakat a vizet vissza kell szivattyúzni,ami rengeteg plusz költség.Rajtunk kívül csak Németországban van ilyen törvény.Gázzal fűteni pedig épp kétszer annyiba kerül mint Hollandiában.Na így legyünk versenyképesek.
Minnél kevésbe tudjuk megtermelni a saját szükségketeinket,annál kiszolgáltatottabbak leszünk...

Vicuska írta...

VADNYÚLPECSENYE UNIVERZÁLIS KRUMPLIFÁNK KÖRETTEL- VADASHOZ, GOMBAPAPRIKÁSHOZ ÉS LEKVÁRRAL- itt a leírása az én élesztős burgonyafánkomnak :)

Unknown írta...

Az áfonya szószod eszméletlen!!! Én köretnek inkább csináltam házilag hercegnő burgonyát, zellerpürét és pirított rókagombát.. nagyon sikeres volt a családnál!! Millió köszönet!!!

Tálaló írta...

Örülök,hogy elkészítetted s,hogy mindenkinek ízlett:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.