2011. november 9., szerda

Szegedi sült hal

Új szelek

Az egyik külföldi tulajdonú,nagy áruházlánc büszkén hirdeti,hogy magyar élelmiszereket(is)árul.Nocsak,nocsak.És eddig mit lehetett kapni náluk?Természetesen külföldi szemetet.Mert általában olcsó,de annál rosszabb minőségű import hús-és zöldség-gyümölcsfélék sorakoztak a polcain.Amit tőlünk nyugatabbra ki sem raktak volna az üzletekbe.Akkor most mi történt,megszállta volna őket a kisangyal?Nem hinném.Inkább az lehet,hogy így akarnak vásárlót fogni.(Ha nem látom el sem hiszem:néhány éve,két hónappal korábban Kínában!!! útnak indított csirkehússzállítmányt akartak behozni az országba.És órákig tudnám sorolni az ettől kevésbé durva,mégis meghökkentő történeteket arról,hogy mivel etetik a kevésbé körültekintő vásárlót.)
Köszönöm,mi eddig is magyar hagymát,répát,és magyar csirkét ettünk.Egyrészt vannak olyan élelmiszerláncok,akik eddig is megoldották,hogy hazai áru is legyen a polcaikon.Bár nekik ez a természetes,s nem is hangoztatják.Másrészt elég jó"beszállítói kapcsolatokkal"rendelkezünk.Vagyis háznál vesszük a csirkét,tojást,disznóságot,füstöltárut,pirospaprikát.Piacon,megbízható,helyi árustól pedig zöldséget,gyümölcsöt.Férjem alkalmanként hoz  kacsa-és birkahúst,erdei gombát.Megnyugtató,hogy tudom melyik udvarból,kertből való az ami a tányérunkra kerül.S,hogy a termelője maga is ezt eszi.S az sem utolsó szempont,hogy így kevesebből jövünk ki,mintha boltban vásárolnánk.
Egyetlen kakukktojás volt eddig:a hal.Azt a halboltban szoktam beszerezni.Csakhogy egyszer észrevettük a harcsafilén,hogy nem olyan,mint amit megszoktunk.Kiderült,hogy Oroszországból jött.Azóta sem vettem harcsát.
Nemrég viszont összefutottam egy volt kollegámmal,aki nagy horgász,de nem eszik halat.Üzletet kötöttünk.S bár tudtam,mégis meglepődtem,mennyivel finomabb a folyami hal,mint a tenyésztett.


Szegedi sült hal

Dunai halból készült,Tisza-parti recept alapján.



A megtisztított és kifilézett halat vékonyan beírdalom,sózom és kevés zúzott fokhagymát dörzsölök szét rajta.Kicsit állni hagyom.Majd lisztbe kevés pirospaprikát és zsemlemorzsát keverek,és megforgatom benne a halszeleteket.Forró olajban néhány perc alatt megsütöm,közben egyszer átfordítva őket.Papírtörlőre szedem és tetejükre fokhagymát nyomok.Sült krumpli vagy/és paradicsomsaláta a méltó kísérői.

8 megjegyzés:

duende írta...

Hú de guszta... A húsról nem nehéz lemondanom, de a hal... a halat nagyon szeretem. Isteni lehetett!

Tálaló írta...

Én is nagyon szeretem a halat,s így egyszerűen elkészítve is fenséges.

Petra írta...

A halat én is imádom, és így nagyon finom lehet. :)

Tálaló írta...

Kedves Petra!
Ha alkalmad adódik egyszer próbáld ki,nem fogod megbánni:)))

kolozsgabi írta...

Szeretok Hozzád járni, mert sok-sok halat és finomságot készítesz. Személy szerint útálom a halat - bár mostanában kezd a jég megtörni nálam - de Életemprája imádja, halból áll ki nálunk a világ. A te receptjeiddel frissítem a heti hal sütés-főzéseket. A halfasítod már aratott. Igazán irigyellek a háztáji dolgokért! Hihetetlen, de itt Pesten nehezen lehet ilyemihez hozzájutni, sokat kis kellene utána járni. Járunk piacra, a halat onnan vesszük, de az ott vett házi csirkével már befürödtem (inkább tyúk volt, mint csirke (ez az én tapasztalatlanságomat is mutatja, hogy nem jöttem rá ránézésre). Én is szívesen vásárolnék háztól, a szomszédtól, mivel így tényleg tudod, mi kerül a tányérra. A recept remek, a liba sütés után ezt kapja Életempárja.(Még soha nem kevertem össze a lisztet a prézlivel, ezt is ki kell próbálni egyszer, vagy többszöris).

Tálaló írta...

Köszönöm Gabi!
Mi sok halat eszünk,szép is lenne,ha nem szeretnénk:én szigetközi vagyok,a férjem pedig szegedi.
Sok ételből azért tudunk csak háztájihoz jutni,mert a férjem sokfelé jár,sok embert ismer.
Még a mi kisvárosunkban is árulnak a kiskerti zöldségek mellett importot,gondolom a fővárosban még rosszabb a helyzet.
Egyébként a haltepertő is hasonlóan készül:zsemlemorzsa,liszt,pirospaprika a panír.Én is csak azóta készítem így mióta a férjem ismerem,és ettem Szegeden.És mondhatom,hogy nagyon-nagyon finom.

kolozsgabi írta...

Igen, haltepertőt is evett már Életempárje, mivel Szeged lassan a második otthonunk. Minden nyáron többször lent járunk a Szabadtéri előadásokra és a Halfesztiválra (hát mire mennénk??) szoktunk menni, az Újpart kempingben már nagyon jól ismernek bennünket, lassan 6 éve már. Volt, hogy a társaság végigette (minden nap mást) a halas ételeket az étlapról, ott a Tisza-parti étteremben.

Tálaló írta...

Hát,igen.Szeged igazi kánaán a halat kedvelőknek:)))
S amúgy sem nehéz szeretni azt a várost.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.