2012. május 23., szerda

Reteksaláta

Minigazdaság

Erősen él bennem az érzés,mikor gyerekként a frissen leszedett zöldséget,gyümölcsöt dézsmáltuk.Borsólevest csak akkor tudott az Anyu főzni,ha ránkpirított,hogy hagyjunk a bokron néhány hüvelyt.A  földből frissen kihúzott sárgarépát lemostuk ugyan a kerti csapnál,de a többi zöldséggel,gyümölccsel nem bíbelődtünk.
Hiába veszek a piacon kistermelőktől származó,előző nap leszedett árukat,az ízük soha nem lesz olyan mint a tőről levett paradicsomnak,a bokorról egyenesen a számban landoló málnának.
Ezért sóvárogtam annyit kert után.Most érik az eper,és a kislánnyal minden nap terepszemlézünk.Ujjongva mutatja a pirosodó szemeket,amiket aztán ott helyben el is majszol.Málna is lesz,bár nem annyi mint gyerekkoromban.Akkor nem győztük enni,és még szörpnek is jutott.Van kevés borsó is,az minden évben nyersen kerül"felhasználásra".
Ami esetleg megéri,hogy a konyhába jusson,az tavassszal a retek,újhagyma,néhány fejessaláta.Majd később az uborka,paprika,paradicsom(mert abból sokat ültetek,földbe,dézsába,de még kavicságyban is nő az előző évben elhullott magokból).A fiatal meggy-és őszibarackfa,a füge-,egres és ribizlibokor szerintem idén is a legkedveltebb zarándokheklyünk lesz uzsonnaidőben.
A néhány abrosznyi minigazdaságunk igazi kánaán.

Reteksaláta



Évek óta Piszke receptje alapján készül néhányszor,mikor szezonja van a reteknek,újhagymának.Húsok mellé vagy csak úgy magában valami finom kenyérfélével.

Hozzávalók:


piros retek kb.10 db
újhagyma 6-8 szál
10 dkg natúr krémsajt
2 dl tejföl
só,bors

A retket félbe,majd karikákra vágom.Az újhagymát szintén felkarikázom.Itt szólnék,hogy aki a hagyma zöldjét eldobja azt esküszöm megharapom!Rántottába,levesekbe,vagy zsíros/vajas kenyérre vágva finom,egészséges vitaminforrás.
Szóval,a zöldségeket megsózom,majd hűtőbe teszem egy napra.Eztán lecsepegtetem,a sajttal elkevert tejföllel összeforgatom,borsozom,s ha szükséges sózom.

6 megjegyzés:

duende írta...

Hú, ez isteni lehet! Ha látok még retket, kipróbálom. Egyszerű és remek. :)

Tálaló írta...

Így van,amilyen egyszerű épp annyira finom.
A szódabikarbónás zsemlédet sütöttem hozzá a minap.És bizton mondhatom,hogy jegyben járnak:))

kolozsgabi írta...

Nagyon finom lehet ez a retek saláta, és nagyon igazad van abban, amit írtál a friss ízekről. Irigyellek, hogy ezt megteheted, nálunk a második emeleten nem nagyon lehet ilyesmit (megsúgom, az ajtónk előtt van egy nagy dézsa - már kétszer kiveszett belőle a tulya - most 4 paradicsom kikarózva lengedezik benne, hátha terem valami).
Üdv. Gabi

Tálaló írta...

Mi is laktunk másodikon.Volt egy keskeny,hosszú déli fekvésű erkélyünk,ahova kiülni nemigen lehetett.Míg a szomszédokét muskátli díszítette a miénken paradicsom,csüngőeper meg fűszernövények voltak.És juliska-bab kúszott az oldalán.
A paradicsom tapasztalatom szerint nem túl igényes,még a kavicságyban is kinő az előző évben elhulott zöldségek magjaiból.Úgyhogy idén arról a négy tőről vígan szüretelhetsz,ha néha megöntözöd:))

N.D. írta...

jelentem: elkészítettem a reteksalátát. 1 fránya keserű került bele, sajna, de azért lett rálátásom, milyen lenne ha minden retek egészséges. köszi a receptet. Persze így is elfogyott. :))

Tálaló írta...

Ó,sajnálom.Én még nemigen találkoztam keserű retekkel,nagyon kifoghattad:((
Annak viszont örülök,hogy kipróbáltad:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.