2012. november 16., péntek

Olajbogyós kifli

Szeretve önmagában

Naponta-kétnaponta sütök kenyér-vagy finompékárukat.S az igazán finomak nem kívánnak maguk mellé komolyabb kísérőket.Kevés vaj,sajt esetleg olívaolaj pompás társuk.Vagy épp tejföl,mint a következő kiflinél.S semmi hiányérzetünk sincs a felvágottak,húsfélék miatt.Bár veszek olykor felvágottakat,de nagyon megnézem,hogy milyet.És ezek fogyasztását is igyekszem a minimálisra csökkenteni étkezéseinkben.

Olajbogyós kifli

Mikor megláttam Limaránál ezt a kiflit,egyből beleszerettem.Azóta elkészítettem és tudom,hogy ebből a szerelemből tartós kapcsolat lesz.Nagyon finom önmagában,vagy ahogy Limara ajánlotta tejfölbe mártogatva is.
Nem épp egyszerű és gyors az elkészítése,de egyértelműen állíthatom,hogy megéri az időt és az energiát.




Hozzávalók:

35 dkg finomliszt
60 ml meleg víz
125 ml tej
1 tojás
15 g friss élesztő
1 tk. só
25 g cukor
25 dkg hideg vaj
maroknyi apróra vágott fekete olajbogyó
szezámmag,szódabikarbóna


Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatom.A lisztet elmorzsolom a hideg vajjal.Hozzáöntöm az élesztős tejet,vizet,tojást,sót és az apróra vágott olajbogyót.Összedolgozom,csak annyira,hogy összeálljon.Úgy jó,ha nem morzsolódik szét teljesen a vaj,s látszanak benne a darabkák.
Letakarva egy-két napig hűtőben pihentetem.
Kivéve vékonyra nyújtom,s a pogácsákhoz hasonlóan hajtogatom.Ezt a műveletet pihentetés nélkül még kétszer megismétlem,majd fél órára hűtőbe teszem.Ezután vékonyra nyújtom,három csíkba vágom és háromszögeket metszek.Kiflivé tekerem őket.Teáskanálnyi szódabikarbónát elkeverek egy tál langyos vízben.A kifliket ebbe mártom,majd tálcára borított szezámmagban megforgatom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket,és előmelegített 200°c-os sütőben 15-20 perc alatt megsütöm.

4 megjegyzés:

Hankka írta...

Nagyon guszták, és igazán finomak lehetnek! :) Pont ma vettem, finom volt, de biztosan meg sem közelíti a házi készítésűt! :)

Tálaló írta...

Tényleg finom,bár én amúgy is szeretek mindent amiben olajbogyó,meg magok vannak:))

Én nem ismerem a boltit,nem is láttam még ilyet,úgyhogy nekem teljesen újdonság volt.S ez miatt összehasonlítási alapom sincs.

Gabriella írta...

Ó, nagyon finomak lehetnek. Nekem ez eddig elkerülte a figyelmemet. :)

Tálaló írta...

Nem baj,most meglettek:))

És ha szeretitek az ilyesféle pékárukat,és igazán jót akarsz magatoknak kipróbálod:))
Nekem kissé macerás az elkészítése,mert a pikk-pakk dolgokat szeretem.
Te viszont sütöttél már ettől jóval bonyolultabb dolgokat is,úgyhogy szerintem csípőből összerakod:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.