2012. november 30., péntek

Sült hurka

Téli ízek


A hideg idő beköszöntével mindig nosztalgikus hangulat lesz rajtam úrrá az emlékeimben élő disznóvágásokra gondolva.Érzem a csípős reggel páráját az arcomon,hallom a malac sikítását,akitől előző nap búcsút vettünk gyerektársaimmal.Elevenen emlékszem  kedvenc ételem,a sült vér illatára,az ebédre frissiben kisütött hús páratlan omlósságára.Az egész napos munka a felnőttek részéről is jó hangulatban telt,nekünk,aprónépnek pedig igazi nagy kalandot jelentett.
Gyerekként gyakran volt részem ebben a különleges élményben.A nagyszüleim halálával viszont megszüntek a téli disznóvágások,és az igazán finom hurka,kolbász,friss hús íze is csak emlék.Innét-onnét kapunk kóstolót,de azok nagyon ritkán vannak a mi szájunk íze szerint befűszerezve.


Sült hurka


Az az igazi,ha  sütőedényben kevés olajjal vagy zsírral meglocsolva sütjük meg.De mikor egy-egy szálat  kapunk kóstolóba,és nem túl lágy az állaguk,akkor így szoktam elkészíteni.Időben sokkal rövidebb,és én különösen szeretem,ha kissé megpirul.A sütőben sültnél is azt szeretem,ami megreped,és az edény alján kérgesre sült.




A hurkákat rézsutosan felszeletelem és csak ezután veszem le a belet róluk.Nagy serpenyőben mindkét oldalukon átsütöm.Ha jól megsül az első oldala,akkor óvatosan át lehet úgy fordítani,hogy ne essen szét.Közben egy másik serpenyő egyik felén hagymakarikákat,a másik felében pedig birsalma szeleteket sütök,párolok.A hurkákat kiszedem és a kenyérszeleteket is megsütöm a visszamaradt,kevés zsíradékon.Ezekre a pirított kenyérkékre teszem a sült hurka szeleteket,majd a májasra birsalmát,a véresre pedig sült hagymát pakolok.

6 megjegyzés:

Éva írta...

Az enyém mindig megreped, én bőrrel sütöm!:-)Már nincs az a művészet és tudás, mit be ne vetettem volna, de egy kis repedés akkor is van. Igaz, az ott kitüremkedett töltelék, ha ropogósra megsül, szerintem is az a legfinomabb.

Tálaló írta...

Én is bőrrel sütöm egyébként,és én is kipróbáltam már ezer trükköt,mégis megreped.
De ugye,hogy a legfinomabbak a ropogósra sült részei?Nem is értem minek kísérleteztem annyit,hogy egybe maradjon:))

N.D. írta...

pont múlt hétvégén volt nálunk is sült hurka. :) piacos és nem repedt szét, nagyon fincsi volt.

Tálaló írta...

Nálunk is kapható a piacon,már sütve a pecsenyésnél finom véres hurka.Néha elcsábulunk:)))

Gabriella írta...

Tényleg a ropogósra sült rész a legfinomabb... :-)
Anyukáméknál szokott lenni disznótor ilyentájt, annyira finom hurkát készítenek - tulajdonképpen egyedül csak övékét eszem meg, ezen kívül nem igazán szeretem a hurkát. De az övékét imádom!! :P

Tálaló írta...

Ó de jó nektek:))
Főleg Milánnak lehet nagy kaland:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.