2013. június 3., hétfő

Gyors eperdzsem

Nyáridéző finomság

A múlt hétvégét Szegeden töltöttük.Ilyenkor az első utunk a Mars-téri piacra visz,ahol nem tudtam ellenállni a piac kínálatából az epernek(sem) s vettem egy kosárnyit 500 ft-os kilónkénti áron.A Dunántúlon  1200 ft-ot kérnek érte.Az eperföldön csak 400 ft lenne,de sejtettem,hogy a sok eső meg a napsütés hiánya miatt nem tudunk majd szedni.A kertünkben is van néhány tő,az az uzsonnának valót szolgáltatná,de itt sem érik,pedig roskadoznak a tövek.


Gyors eperdzsem

Illékony kis gyümölcs,néhány hétig terem csak.Ugyanakkor hihetetlenül finom,zamatos és csodás színű.Úgyhogy minden évben versenyt futok az idővel,hogy eléghez hozzájussak.Mert kell üvegekbe zárni dzsemként, és a  fagyasztó mélyére rejteni epervelőként.Hogy az év minden szakában élvezhessük az igazi eper nyárköszöntő ízét.
Megbolondít mindent:süteményekbe töltve,tejjel turmixolva,vaníliafagyiba vagy joghurba keverve.Én például pici kora óta keverem a kislánynak natúr joghurtba a különböző házi lekvárokat,dzsemeket.Reggel pedig rozskenyérre kenve indítja derűvel a napot,színével,illatával,ízével.


Hozzávalók:

1,2 kg szárától megtisztított eper
30 dkg kristálycukor(vagy más,ezzel arányos édesítő)
1 cs dzsemfix super 3:1 (dr.Oetker)

Mindhármat egy lábosba mérem,majd közepes lángon felforralom.Egy,erre a célra vásárolt krumplinyomóval kicsit összenyomkodom,hogy ne maradjanak teljesen egész eperszemek benne.Sűrűn kevergetem,majd a forrástól számítva egy-két perc után lezárom alatta a gázt.
Azonnal kisebb űrtartalmú,előkészített,megtisztított és fertőtlenített(én a mosogatógépet használom,de az elmosogatott üvegeket a mikróban,vagy a sütőben is lehet fertőtleníteni) üvegebe kanalazom,majd a lezárt üvegeket  fejre állítom pár percre.Aztán már mehetnek is a hűs kamrába,vagy pincébe.
Összeségében nem idő-és költségigényű ugyanakkor magas gyümölcstartalmú,finom kenyérrevaló a végeredmény.

Én általában háromszoros mennyiséggel dolgozom,úgy lesz 10 kisebb üveg dzsem.


5 megjegyzés:

Kati írta...

Én is a héten készülök eperdzsemet főzni:) Olyan szép lett a fotód:)

Hankka írta...

Csodás színe van, mi is így szeretjük, ha kicsit darabosabb benne a gyümölcs! :) Fincsi! :)

Tálaló írta...

Köszönöm lányok:))

Bár a színéből kicsit veszít a télre,de az íze ugyanolyan marad.Igaz,ha nem tudok még pár kilót eltenni,akkor ettől nem kell tartanom,mert nem fog maradni az évvégére.

kolozsgabi írta...

Nálunk is a darabos dzsem a favorit, csak én nem cukrot szoktam rátenni, hanem a végén felöntöm mézzel. Most éppen Pünkösdön erre hoztam Erdélyből havasi mézet - csak éppen még nem volt időnk-lehetőségünk epret szedni-venni. Kicsi lány biztos örülni fog ennek a finomságnak a télen.

Tálaló írta...

Hú mézzel is finom lehet:))

Ha nem kerítek még pár kiló epret, a kislány nem eszik télen eperdzsemet...mert már most nagyon kopik:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.