2014. január 23., csütörtök

Chilis bab lepénykenyérrel

Bespájzolva

Úgy alakult az évek során,hogy az igazi nagytakarítást mindig az év elején ejtem meg.Decemberben annyi más elfoglaltság van,hogy nincs kedvem ilyeneken stresszelni magam.Általánosan meg úgyis rend van mindig.
Minap a kamra volt soron,s kiválogattam néhány,a szavatossága végéhez közeledő élelmiszert.Az egyik ilyen a vörösbabkonzerv volt.Amolyan túlélő ételként tartom,de elsősorban szárazbabból főzök,s így nem nagyon kerül sorra.

Chilis bab lepénykenyérrel

Mikor félretettem a babkonzervet,már akkor tudtam,hogy ezt az ételt készítem el belőle.A kiskenyerekkel együtt is pillanatok alatt elkészülő,laktató,téli egytálétel.



Hozzávalók(3-4adag):

30 dkg darált hús(nálam sertés,marha vegyesen)
1 doboz vörösbab konzerv
1 doboz kukorica konzerv
0,5 dl passzírozott paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só,bors,cukor
oregano,kakukkfű,csipet fahéj
chili(most szárított volt csak)
olívaolaj

a kenyérkékhez:

20 dkg fehérliszt
fél csomag szárított élesztő
teáskanál só
teáskanál cukor
2 evőkanálnyi olívaolaj
kb.2 dl langyos víz

A a grill lepényhez hasonlóan a tésztához reggel összkeverem a hozzávalókat,s letakarva szobahőmérsékleten kelesztem.Ebéd előtt kis gombócokat formázok,ellapogatom,sütőlemezre teszem és előmelegített 200°-os sütőben 12-15 perc alatt megsütöm.

A hagymát megtisztítom,apróra vágom s olajon megdinsztelem.Hozzáteszem a darált húst,az áttört fokhagymát s átkevergetve fehéredésig sütöm,majd felöntöm a passzírozott paradicsommal,sózom,cukrozom,megszórom a fűszerekkel.Negyed órán át lassú tűzön,lefedve főzöm,majd hozzákeverem a lecsepegtetett bab-és kukoricakonzervet.Felforralom,ha kell utánaízesítek s a megsült kenyérkékkel tálalom.



5 megjegyzés:

kolozsgabi írta...

Én nem rajongom ezért az ételért, de a család ifjabbik része nagyon is, főleg a Kollégista. Ő szokta készíteni, múltkor mondta, hogy csináljak neki, de tegyek bele egy marék csokit. Így aztán tettem bele egy tábla chilis csokit, komolyan mondon nagy sikere volt, Azóta többször is készítettem, mindig teszek bele egy marék csokipasztillát, vagy táblás csokit, még a páromnak is ízlik. Ez a kenyér remek választás, lehet ezt is kipróbálom!

Hankka írta...

Nálunk a gyerekek, különösen a nagyfiam kedveli ezt az ételt! :) Jó régen készítettem, köszönöm az ötletet, annál is inkább, mert valóban nagyon gyorsan elkészíthető - gondolva a sietős hétköznapokra! :)

Tálaló írta...

Gabi,lám-lám a gyerekek tanítanak főzni:)))Nem esett messze az alma a fájától:)
Hallottam már a csokiról,de valahogy idegenkedtem tőle.De így,hogy ajánlottad legközelebb kerülni fog bele.


Hankka örülök,hogy eszedbe juttatam.Van a blogon egy kolbásszal készülő toszkán babos egytálétel(oldalsávban),az is egy telitalálatos villámebéd.

Hankka írta...

Kedves Tálaló, ha elfogadod, játékra szeretnélek invitálni, nézz be hozzám légyszíves! :)

Tálaló írta...

Köszönöm,hogy rám gondoltál:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.