2014. január 14., kedd

Töltött paprika

Piros,piros,zöld,zöld

Anyja lánya,imádja a színes ételeket.Legfőképp a spenótot.Meg mindent ami paradicsomos.Vagy a kettőt együtt,mint a spenótos derelye paradicsomszószban .Így,mivel hétközben az óvodában eszik,hétvégente készül valami élettel teli színű étel.A spenótot kevésbé tudom variálni,az leginkább csak főtt burgonyával csúszik.A férjemnek meg sehogy,így neki fasírtot sütök általában a krumpli mellé.De a paradicsom lehet krumpligombóchoz szósz,egy leves,vagy mint most is,töltött paprika.S ezekben legalább egyetértés van,mert mindnyájan szeretjük.

Töltött paprika

Mikor októberben az utolsó paprikákat lehetett kapni a piacon,vettem annyit,hoyg egy kiskosárnyit egyenként elcsomagoltam selyempapírba.A hűvős pincében egészen eddig elvoltak.Az utolsó darabok már kissé ráncosodtak,de ehhez az ételhez pont jól jöttek.



Hozzávalók:

40 dkg darált hús(nálam sertés és marha felesben)
maroknyi rizs
1 egész tojás
1 közepes fej vöröshagyma
3 zöldpaprika
kis darab zeller
1 l passzírozott paradicsom
liszt,olaj
só,bors,cukor


A rizst kétszeres mennyiségű,enyhén sós vízben megfőzöm.A hagymát apróra vágom és elkeverem a langyosra hűlt rizzsel,a darált hússal,sóval,pirospaprikával,borssal.A paprikákat keresztben háromfelé vágom(nálunk csak én szeretem paprikásan,a többiek sima húsgombócot esznek,s így közel egyforma nagyságú lesz mindkét féle).Vizes kézzel megtöltöm a paprikadarabokat,majd szintén bevizezett kézzel a többi töltelékből kis gombócokat formázok.Enyhén sós,forró vízbe teszem,s ha megfőttek kiszedem őket.A főzővízbe öntöm a passzírozott paradicsomot,cukrot,sót egy darabka zellert rakok bele és lassú tűzön főzőm 20-30 percet,hogy sűrűsödjön.Közben kb.3 evőkanálnyi lisztből rántást készítek,kicsit hűlni hagyom,majd pirospaprikát szórok bele és a paradicsomléből egy kevéssel elkeverem.Hozzáöntöm a többi léhez,és összefőzöm,közben kóstolom s ha kell utánaízesítek.Ezután visszarakom a megfőtt gombócokat a szószba,s főtt burgonyával tálalom.




6 megjegyzés:

Anikó írta...

Hű de guszta megenném..:-)

Csenge nem jár oviba, mégis, napi három ilyen hisztit produkál...:-)))))

Tálaló írta...

Küldenék,de sajnos már nyoma sincs:))

Húúú,ahhoz kell csak türelem...

kolozsgabi írta...

Imádom! Mármint a töltött paprikát! A spenótot nem annyira, inkább a sóska!
...de a spenót variáláshoz ötlet - Párom imádja - egyszer hazajött, hogy evett külföldön spenótos Cordon bleu-t, csináljam meg, persze recept nem volt. Így aztán saját receptként "legyártottam", hát azt még én is megettem.A karajt megtöltöttem egy sonkás, sajtos, spenótos egyveleggel, amit előtte megfuttattam hagymán, fűszereztem és ez volt a töltelék. Próbáld ki!

Tálaló írta...

Köszi Gabi:))Én nem vagyok rántott hús rajongó,de ki fogom próbálni,így talán a férjem is megeszi:)
Érdekes,hogy én meg a sóskával vagyok haragban.És általában azt hallom,hogy ha valaki rajong az egyikért,a másikat egyáltalán nem szereti.Mintha két ellentétes focicsapat lennének:)))

Hankka írta...

Csoda guszta, ezt nálunk is mindenki szereti! :)

Tálaló írta...

Ezt szerencsére nálunk is,így megúszom,hogy kétfelé főzzek:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.