2010. március 31., szerda

Rakott zöldség

Rakott zöldség

Mikor gyerekek voltunk rengeteg főzeléket ettünk.Édesanyám kettőig dolgozott,s mindig főzött másnapra.A főzelék másnap is finom volt melegítve,s akkoriban a kisvárosi Áfész-boltban leginkább csak ilyesmi ételekhez volt alapanyag.Talán ezért(no meg,hogy finomak is voltak),de nagyon  szeretem a főzelékeket.A férjem viszont nem.A vágott-ill.fejtettbabon kívül csak a burgonyafőzeléket eszi meg,de azt is csak úgy ahogy náluk készítették.Így megesik,hogy kettőnknek kétfélét főzök.A másik lehetőség,hogy nem főzeléknek készítem el a kedvenc zöldségeim.Évek alatt sok ételt készítettem melyekkel kiváltottam a főzelékeket,s mindkettőnknek nagyon ízlenek.Ez a rakott zöldség az egyik kedvenc.

Hozzávalók:

fél fej karfiol
2-3 nagyobb sárgarépa
20 dkg zöldborsó
30 dkg darált hús(pl pulykacomb)
1 marék rizs
1 közepes fej vöröshagyma 
olívaolaj,liszt,tej
só,bors,szerecsendió

A zöldségeket darabolom,sós vízben külön-külön megfőzöm.A felaprított hagymát megdinsztelem,rárakom a húst átforgatom párszor és hozzáadom a rizst is.Vízzel felengedem,sózom,borsozom,s lefedve főzöm készre.Elkészítem a besamelt:olajból,lisztből világos rántást készítek,felengedem langyos tejjel,sózom,borsozom,szerecsendiót reszelek bele s kézi habverővel simára keverem.
Hőálló tál aljára rakom a karfiolt,utána a darálthúsos rizst,erre jön a répa majd a borsó.Végül rásimítom  a besamelt.Lefedve sütöm kb.egy órát 180°c-on.Tálaláskor tejföllel meglocsolom.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.