2011. június 9., csütörtök

Nyári zöldséges tészta

Készülődés

Elővettük a fadobozt.Aztán hetek alatt szép lassan telerakom,s közben élvezem a várakozás örömét.Nálam ez egy szertartás,amit sok éve űzök minden nyaralás elött.Ugyanis ebbe a dobozba kerülnek bele azok az élelmiszerek melyeket magunkkal viszünk az útra.
S hogy miket?Nos borsókonzervet,paradicsompürét,meggybefőttet levesnek,saját készítésű lecsót,szardellafilét,kapribogyót,szárított paradicsomot,tésztaféléket.Pici üvegekben cukrot,sót,lisztet,balzsamecetet,pirospaprikát,néhány fűszerfélét.Olívaolajat,olajbogyót kapunk a háziaktól,mediterrán fűszerek pedig vannak a teraszon.Élelmiszerbolt,zöldséges és pékség pedig 20-40 m távolságra.
Sok éve járunk ugyanoda.Apartman,közvetlen a vízparton, a Makarskai riviéra egyik apró falujában.És már nem is vágyunk máshova.Legfőképp nem valami szállodába.Mert itt csodálatos panorámában gyönyörködhetünk a teraszunkról reggeli és ebéd közben.S ezért megéri napi 20-25 percet főzőcskézni.Esténként pedig beülünk egy kedves kis konobába tengeri herkentyűket eszünk és közben borozgatunk.Az ott élők ismerősként üdvözölnek,a pincér pedig már tudja,hogy milyen bort hozzon nekünk.Csoda-e hát,ha nem sok kedvünk van háromszáz másik ember között válogatni a számunkra nem túl vonzó svédasztalról(nem mellesleg sokkal több pénzért)?
Egyébként idehaza is  hűségesek vagyunk.Szeretünk olyan helyekre visszajárni,ahol már jól éreztük magunkat,ahol ismerjük a háziakat,ahol a nyaralást nem tömegturizmusként hanem egy hangulatos,nyugodt vakációként éljük meg.
Most pedig különösen fontos,hogy tiszta,rendezett s nem túl hangos szálláshelyünk legyen a pici lány miatt. 
A következő tésztaétel egy gyors,nyári fogás.Kifejezetten jó  nyaralási ebédnek.
Itthonról pedig csak tésztát és szardellát szoktam hozzá vinni.

Nyári zöldséges tészta



Hozzávalók(2 főre):

1 kicsi,zsenge cukkini
2 közepes paradicsom(még finomabb néhány koktélparadicsommal)
2 kis gerezd fokhagyma
1 ü szardellafilé(lehet kapribogyós)
2 marék fusili tészta
friss bazsalikom,olívaolaj,só,bors

A szardellát a fokhagymát és a bazsalikomot összevágom és olívaolajban elkeverem.A tésztát forró,sós vízben kifőzöm.A cukkinit alaposan megmosom és héjjastól felkarikázom.A paradicsomot kisebb cikkekre,vagy koktélparadicsomnál félbe vágom.Mikor kifőtt a tészta leszűröm és az előkészített szardellás,bazsalikomos öntettel jól elkeverem.A zöldségeket ezután óvatosan összeforgatom vele,ha szükséges sózom(a szardella miatt csak óvatosan!)borsozom.Frissen,picit langyosan is finom,de hidegen is.Tetejére parmezánt vagy más erős sajtot reszelek,ami éppen akad.

6 megjegyzés:

duende írta...

Mi is visszajárók vagyunk. :)

Isteni tészta, de régen csináltam ilyet... Mindig hidegen szoktam tálalni tésztasalátának, pl. sok fős bulikra kiváló egy fogásnak a svédasztalra is.

Tálaló írta...

Miért nem lepődök meg:)
S úgy hiszem ti sem valami csilli-villi szálloda törzsvendégei vagytok.

Gondolom legközelebb házi tésztával készíted.Úgy biztosan sokkal finomabb.))

duende írta...

De nem ám... :)) Ki nem állhatom a csilivili szállodákat. (Párom sem, pedig tizenévig volt egy nagy szálloda igazgatója... :)) Mondjuk rólam sem tudták soha, ki a férjem, mikor kiderült, mindig elvágódtak. Azt hitték valami iparosember vagy szakmukás a párom. Mondjuk azt sem gondolták sosem hogy férjnél vagyok, szóval itt kezdődött mindig a csodálkozás. :)) Legszívesebben az egyszerű emberekkel beszélgetek és mindig maguk közül valónak hisznek. Mint hogy az is vagyok, hiszen minden ember egy gyémánt, értékes drágakő. Azóta lejjebb adtuk, most már "csak" recepciós és persze tanítóbácsi itt a fősulin meg nem tom hol.)

duende írta...

Ja, a tésztasali. Salátának azt hiszem, a jó minőségű olasz durumtészták jobbak ehhez az ételhez. Valamelyik szép, jópofa forma tökéletes hozzá. :)

Tálaló írta...

Velem kapcsolatban is mindig meglepődnek:jé férjhez mentél?Mert ha valaki 30 évesen hajadon az már vénlány is.Pedig én csak kivártam azt a pillanatot amikor az én életemben eljött az ideje.

Látod én is ezért szeretek Deszken vagy az Őrségben.Faluhelyen még sokkal barátságosabbak"egyszerűbbek"az emberek.A szó nemesebb értelmében.
Akinek látszik a kezén a munka azt tudom tisztelni igazán.

duende írta...

Egyetértünk. A falusi emberek olyan "ízesek", egyéniségek, bírom őket nagyon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.