2011. szeptember 27., kedd

Sajtos kifli

Napfényes nyárutó

Kívánni sem lehetne ettől szebb időt így szeptember végére.Igyekszem is alaposan kihasználni.Délutánonként míg alszik a kislány spalettákat festek,illatosra szárítom a napon az ágyneműt,begyűjtöm a magokat virágokról,zölsédégfélékről a tavaszi újrakezdéshez.
S amennyit csak lehet a kisasszonnyal is kinnt vagyunk.Kibicajozunk a Duna partra kacsákat etetni.Vagy a húgomtól kapott,háromkerekű,vagány kisbiciklivel tologatom.Ez utóbbit talán még inkább élvezi mint mikor én viszem.Nem is csodálom:hónapok óta tágra nyílt szemmel nézi az utcánkban a nagyobb gyerekeket ahogy kerekeznek.S most már ő is saját járgánnyal száguldozik.Nagyon büszkén ül rajta,olykor egy kézzel"kormányoz",és gyakran magyaráz is közben.Hiába már lassan egy éves nagylány. 




Sajtos kifli

Finom és laktató uzsonna.Kicsiknek,nagyoknak egyaránt.Akár másnapra iskolai tízórainak is kitűnő.És az elkészítése sem túl időigényes.Kb.fél órát kell rászánni,a kelesztésen és sütésen kívül.Ár/érték arányban pedig messze veri bolti társait.
Az pedig külön öröm,mikor a húgom gyerekei már toporognak s várják,hogy kihűljön.Majd az enyémmel együtt jóízűen nekiesnek.A pici lány simán elmajszol egy felet,nagy boldogságban,hogy egyedül eheti.Én pedig nyugodt vagyok mert tudom,hogy miből készült. 

 





Hozzávalók:

40 dkg finomliszt
8 dkg vaj
2 dkg élesztő
1 csapott evőkanál só
1 csapott evőkanál cukor
1 dl tej
1,5 dl víz
tetejére:reszelt sajt

Kenyérsütőgépben állítom össze a tésztát:beleteszem a lisztet,a langyos tejet,cukrot,élesztőt.Néhány percig állni hagyom,hogy az élesztő elkezdjen dolgozni.Majd beleteszem a sót,az apróra kockázott vajat és a vizet.A géppel kb.negyed óra alatt összedolgoztatom(természetesen hagyományosan is kidolgozható,csak így kényelmesebb,gyorsabb).Ezután kb.40 cm átmérőjű kerek lappá nyújtom és pizzavágóval(vagy éles késsel)négyfelé,majd minden negyedet még kétfelé vágok.A szélesebbik felétől kiindulva feltekerem és kiflit formázok minden szeletből.Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom s konyharuhával letakarva egy órát kelesztem.A sütő aljára egy pici tepsibe 2-3 dl vizet rakok és előmelegítem 200°c-ra .A kifliket meglocsolom kevés vizzel és megszórom sajttal.Kb.25-30 perc alatt sülnek meg.
Frissen,önmagában isteni.Másnap szendvicset szoktam belőlük készíteni.Ha nem szórom meg sajttal kajszilekvárt kenek bele.
Vagy mint most is,egyszer-egyszer kerül bele töltelék:néhány szelet sonkát kb.ugyanannyi sajttal együtt  darálóban összeaprítok.Masszává keverem egy csepp mustár és kevés tejföl segítségével.Majd ezzel töltöm meg a szeleteket mielött kiflivé sodornám őket.
   

7 megjegyzés:

Citromhab írta...

Nagyon szépek!
Az otthon készített péksütemények mindig finomabbak, nem beszélve az illatról, ami ilyenkor terjeng a házban...csak sajnos, nincs annyi időnk, nekem legalábbis, hogy mindennap süssünk.

Tálaló írta...

Köszönöm kedves Citromhab:))

Épp a napokban beszélgettük a férjemmel,hogy milyen meghitt,békebeli hangulatú ahogy belengi a házat a frissen sült kenyér/kifli illatta.
Én mostanában szívesebben sütögetek,meg azért időm is jobban van rá.
És így megúszom heti egy nagybevásárlással.Mert a többi élelmiszer jól eláll,de a kenyeret,pékárut csak frissen,max.egy naposan szeretjük.

Amúgy már kinéztem magamnak a rozsos bucidat.Sort is kerítek rá hamarosan:))

duende írta...

Nagyon édes és komoly a kisasszony azon a kerekes járgányon! :)

Nálunk is nagyon megy mindenféle friss kelt tészta. Imádjuk. Elég gyakran sütök is, mert már - ahogy sógornőm mondta a múltkor - csípőből megy.. :))
Én is szoktam néha tölteni, mindenhogyan finom!
(A héten káposztás pogit fogok sütni.)

Tálaló írta...

Kedves Duende!

Ugye milyen vagány:))

Én is teljesen rákaptam a sütögetésre mióta előkotortam a kenyérsütőt.Mert a benne készült kenyeret nem szeretem,de imádom,hogy elintézi helyettem a dagasztást.
Plusz,hiába van ezer pékség,egyszerűen nem kapok igazán finom pékárukat.Igaz mi inkább kenyeret eszünk csak,de a kislány nagyon szereti a kiflit majszolni,úgyhogy főleg miatta készül gyakrabban.

A káposztás pogidból nem tudnál hozzám varázsolni néhányat(vagy legalább feltenni róluk valami jó kis képet)?Imádom!!!

duende írta...

Nagyon! :))


Majd felteszem, mert még nincs is fenn a blogon. :)

Gabriella írta...

Édes a kislányod! Az Én 2 éves kisfiamnak is ilyen "járgánya" van. (persze most télen nem "használja")

A sajtos kifli szuper, imádom, ismerem. Szoktam is sütni, csak nekem több mennyiséggel van leírva, azt hiszem 1 kg liszttel stb., ami kell is, mert a szüleimnek mindig minden sütiből viszek kóstolóba (ill. a felét mindig viszem nekik), úgyhogy elfogy pikk-pakk hamar minden. :))

Tálaló írta...

Köszönöm kedves Gabriella!
Idén már talán tekerni is tudja:)

Ez a mennyiség nálunk is eltűnik egy délután,mivel a húgom gyerekei is nagy örömmel segítenek.Lehet,hogy nekem is növelnem kellene a mennyiséget:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.