2011. október 18., kedd

Meggyes charlotte-torta

Motiváció

Egy éve ugyanilyen szép,napsütéses idő volt.Ültem az autóban és le sem vettem a szemem arról a háromkilós kis csomagról,aki mellettem békésen szundikált.Attól a naptól új értelmet nyert minden.És attól a naptól érzem azt,hogy végtelen az erőm a kitartásom és,hogy nincs lehetetlen.És elhiszem magamról,hogy képes vagyok tortát sütni.



Meggyes charlotte-torta



Sosem gondoltam volna,hogy a marcipános Mozart-tortán kívül én más tortát is sütni fogok.Mert nem igazán szeretek ilyesmivel pepecselni.Azt azért vállalom csak be minden karácsonykor,mert a család nagy kedvence.A mostanit pedig azért mert óriási öröm volt készíteni,míg délutánonként aludt a kicsi lány.
Bevonatos formatortában nem gondolkoztam,mert tisztában vagyok a képességeimmel.Ez a torta viszont mind külsőre,mind a tölteléket illetően nagyon megtetszett.És mondhatom,igazán jó választásnak bizonyult.Egyrészt nagyon finom,másrészt különösen tetszett az ünnepeltnek ,hogy szedegethette róla a babapiskótát.S nem utolsósorban nagyon alapos és érthető leírás volt  Maricától,a Tortaimádó blog szerzőjétől  a torta elkészítésének folyamatáról.

Hozzávalók:

20 - 25 dkg babapiskóta 
2 dl habtejszín
3 evőkanál porcukor
1 csomag habfixáló
1. 5 dl bodzaszörp vagy narancslé

a piskótához:
 5 db egész tojás
 10 dkg liszt
 1o dkg kristálycukor
 késhegynyi sütőpor


a meggyes krémhez:
  30 dkg kimagozott meggy
  10 dkg cukor
  néhány csepp vanília-kivonat
  ½ mokkáskanál fahéj
  1 evőkanál étkezési keményítő
  1 dl víz

a mascarponés krémhez:
  25 dkg mascarpone
  3 evőkanál porcukor
  1 csomag vanília ízű pudingpor
  5 dl tej
  5 evőkanál cukor
  1 evőkanál zselatin
  0.5 dl víz

A piskótalapot előző nap megsütöm.
A meggyes krémhez a meggyet a cukorral,vaníliával és a fahéjjal megpárolom.A végén hozzáadom a hideg vízben simára kevert keményítőt, és további egy-két perc alatt besűrítem.Időnként megkeverve hűlni hagyom.
A pudingot a szokásos módon megfőzöm és szintén hagyom kihűlni.A mascarponét kikeverem a porcukorral, majd a hideg pudingot is belekeverem.A zselatint langyos vízben feloldom és folyamatos kevergetés mellett felforralom.Kicsit hűlni hagyom és a krémhez keverem.
A tortalap kettévágom mindkettő széléből levágok körbe egy centit.A tortatálra teszem a kapcsos tortaforma oldalát és az egyik lapot beleillesztem.A babapiskótákat egyenként belemártom a kevés vízzel elkevert bodzaszörpbe és a piskóta köré rakosgatom.Majd a lapot is meglocsolom kicsit,aztán erre kerül a meggyes krém fele,majd a mascarponés krém fele. Ráteszem a másik lapot,és újra a meggyes krém,majd a mascarponés következik.

A tejszínhabot felverem és a tetejére simítom.Másnapig hűtőben pihentetem,majd óvatosan leemelem róla a karikát és az alkalomnak megfelelően díszítem.

2 megjegyzés:

duende írta...

De édes!!! :)
Na én is hasonlóan vagyok a tortákkal meg sütikkel... :))
(Bár most péntekre kell sütnöm egy nagyoncsokis csokitortát hugicám kisfiának a szülinapjára. Majd meglássuk hogy sikerül.. )

Tálaló írta...

Duende,köszönöm:))

Az én húgomnak is van egy csokirajongó kisfia.Készítettem is neki egy egyszerű sütés nélküli tortát. Kakaós keksz alapra,jó sok csokis trüffelkrémmel,csokiszórással.Nagyon örült,mert nem tudott róla,azt hitte,hogy gyümölcsös torta lesz,abból pedig nem evett volna semmit.

Biztosan a Tiéd is sikerül,mert amit szeretettel készít az ember,abból csak jó "sülhet"ki...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.