2012. január 23., hétfő

Camembert sütve

Hófehér

A január egy csendes,lassú hónap.Sokáig nem szerettem.Az évvégi ünnepek után szürke,lehangoló és unalmas időszaknak tűnt.Aztán elkezdtünk a hegyekbe járni.És akkor minden megváltozott.Az az egy hét,napsütésben,több méteres hófalak között vidám,önfeledt kikapcsolódás volt.Elmúlt a téli depresszió,lemozogtuk az ünnepekben felszedett kilókat,és napbarnított arccal,jókedvűen,kicsattanó energiával indultunk az évnek.
A közös januári síelések a húgom kislányának érkézésével elmaradtak.S bár mi egyszer-egyszer elmentünk a férjem barátaival,de mindig csak márciusban.
Tavaly volt az első év,hogy kimaradtunk a téli örömökből.Rendhagyó módon itthon üldögéltünk és néztük a csöpp kislányunkat ahogy alszik.Csendes és nagyon boldog telünk volt.S idén sem bánom egy cseppet sem,hogy itthon vagyunk.Hisz tele a ház élettel:a kisasszony sürög-forog,segít bepakolni a mosógépet,söpröget,rakodik,rendezkedik.De a hófehér téli lepel nagyon hiányzik.És nem csak nekünk:a  karácsonyra kapott szánkó is  elárvulva szomorkodik  a szeles teraszon.

Camembert sütve

Hóesésben legalább öröm kimenni.Na de szakadó esőben???Ilyen nyirkos,fázós estéken igazán ránk fér egy kis kényezetés.Krémes,fűszeres,forró és hófehér.


Legutóbb Duendenél olvastam róla,végül  Delish általam már egyszer kipróbált receptje alapján sütöttem meg.
Személyenként egy fadobozos camembertet kicsomagolok a papírból és visszateszem a fadoboz aljába.Kis réseket vágok a tetején amibe vékony fokhagymacsíkokat és friss fűszernövényeket,mint babérlevél,rozmaring,kakukkfű szurkálok.Körberakom felszeletelt cibattával és meglocsolom kevés olívaolajjal.200°c-ra előmelegített sütőbe tolom 10 percre.Ezalatt a sajt belseje megolvad,a kenyerek pedig kicsit szikkadnak.Azonnal tálalom.A fűszernövényeket kiszedegetjük,és a kenyérrel kimártogatjuk a sajtot.

6 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Egy korábbi bjegyzéshez már írtam, hogy én is szeretem a rántott camambert. Ez viszont panír nélkül sütve van. Érdekes verzió!

Tálaló írta...

Én sosem rajongtam érte rántva.Így viszont,hogy nincs rajta a bundája nagyon ízlik.
Az elkészítése pedig különösen szerethetőbbé teszi rántott társánál:nincs munka,nincs piszkos edény.Csak a finom élvezet:))

duende írta...

Nagyon guszta! Szóval ízlett? :)

Tálaló írta...

Nagyon:))
Mikor olvastam Nálad akkor ugrott be,hogy egyszer régen én már sütöttem.De ha akkor nem írsz róla,esküszöm nem jut eszembe,pedig nagyon ízlett.
Ha legközelebb kapok leértékelve camembertet,akkor viszont azt a gránátalmásat fogom kipróbálni.Mert az is mennyei lehet:))

duende írta...

:) Tudod hogy a legfinomabb? Csak kis sóval, olívával naturan megsütve, málna vagy ribizli vagy gránátalmaszószba tunkolva. :)

A hó. Hiányzik. Sosem gondoltam, hogy én (én!!! aki nyárimádó vagyok) egyszer azt mondom: utálom ezt a téli tavaszt és napsütést... a piac tele barkával. Nem van jól ez ígyen, nem van jól...

Tálaló írta...

Na,csak kapjak sajtot:))

Úgy,úgy nem van jól így!

Deszken mondogatják az öregek,hogy lesz még fagy.Csakhogy ilyen melegben lassan rügyeznek a gyümölcsfák.
Most kellene egy kis,hó,meg egy kis fagy.A földeknek is és nekünk is.Hogy elpusztuljanak a bacilusok meg a kártevők.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.