Szeret,nem szeret
A férjem nem szereti a spenótot.Nem szereti a mákot.Meg a csirkemellet.És a rizst...
Bő egy évtized alatt annyiszor hallottam,hogy ezt nem szeretem,meg azt nem szeretem.És bő egy évtized alatt kiderült,hogy szereti a spenótot,csak nem főzeléknek,hanem salátába.Szereti a csirkemellet,currys- vagy szójaszószban.Szereti a rizst,ha jól van elkészítve,pl.rizottónak.És szereti a mákot.Erre nemrég jött rá,miután megkóstolta a bécsi mákos kuglófot.Engem pedig minden karácsonykor lebeszélt,hogy bármilyen mákosat süssek...
Úgyhogy soha többet nem hiszem el neki,hogy nem szereti.Megfőzöm,megkóstolja és úgyis szeretni fogja.Ha esetleg mégsem,akkor kenek egy nagy szelet zsíros kenyeret.Mert azt szereti...
Mákos palacsintatorta
Mivel én nagyon szeretem a mákot,és már a férjem is barátkozik vele,úgy gondoltam palacsintával is méltó társak lesznek.
Hozzávalók:
palacsintához:
2 egész tojás
15 dkg finomliszt
1 tk.cukor,csipet só
kb.4 dl tej
1 nagy alma lereszelve
olaj a sütéshez
töltelékhez:
10 dkg darált mák
10 dkg cukor+1 ek.
kb.1 dl tej
2 tojásfehérje
4-5 evőkanál szilvalekvár
A palacsintához a tészta hozzávalóit a szokásos módon összekeverem,legvégül a reszelt almát adva hozzá.Kicsit vastagabb palacsintákat sütök.Ebből nekem 7 db palacsinta lett,de csak 5 db-ot használtam fel,így a töltelék mennyisége is ehhez elegendő.A másik kettőt a kislánynak tettem félre uzsonnára.
A töltelékhez felforralom a tejet,elkeverem benne a mákot és a cukrot.A tojásfehérjét habosra keverem,félidőben egy evőkanál cukrot adva hozzá.Háromnegyedét óvatosan a mákos krémhez keverem.
Egy palacsintát hőálló sütőlemezre rakok,megkenem a mákos krém felével.Rá újabb palacsinta kerül,majd a szilvalekvár fele(nekem nagyon sűrű,házi lekvárom van,és hogy kenhető legyen néhány csepp vizet kevertem bele).Aztán palacsinta,mákos krém,palacsinta,szilvalekvár,palacsinta és a tetejére rákentem a félretett tojásfehérjét.Előmelegített,180°c-os sütőben kb.25 perc alatt megsütöttem.
Pikáns,különleges palacsinta.Egy tartalmas leves után ajánlom 2-3 főre.Desszertként 6-8 cikkre érdemes elosztani.
2012. január 20., péntek
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.
4 megjegyzés:
Kérhetek egy szép szeletet? :)
Egyébként nálunk is volt több ilyen szeret-nem szeret. :) Kedves párom utálta ez egész köményt. Nekem meg az egyik kedvenc fűszerem. És hát nem voltam hajlandó rántott levest csinálni őrölt köménnyel, mert az megcsúfolása a rántott levesnek. Addig-addig ette, míg megszerette, sőt. Ma már neki is az egyik kedvenc fűszere. Ma már kifejezetten imádja a sörkiflin is. :))
Szívesen adok:))
Férfiak:))Nálunk a férjem rántott levesét szűröm,mikor a tányérjába merem.A sós rudakból pedig csak a köményeseket eszi meg.
Amit nem ismer arra rávágja,hogy nem szereti.Esküszöm sokszor nehezebb vele mint egy gyerekkel.
Könyvet tudnék abból írni, hogy az én párom miket nem szeret. Tulajdénképpen egy ételt se készíthetnék el, mert mindenben van olyan, amit ő nem szeret. De azért mindig mindent jóízűen megeszik. 3 gyerekem van, ők nem válogatnak, na jó, a legkisebb néha. Nehéz a férfiakkal.A mákot imádom, a palacsintád nagyon jól néz ki:)
Ezek szerint genetikailag van kódolva bennük némely étel iránt az ellenállás.
Az nekem is nagyon tetszik,mikor jóízűen megeszik egy nemszeretem ételt,de a büszkesége vagy tudom is én mi miatt azt mondja,hogy akkor sem szeretem.
Szerencséd van,hogy gyerekből van három és férjből egy,nem pedig fordítva:)).Nálunk 1:1 az állás,és a kislányom nekem sem válogat:)
Megjegyzés küldése