2012. január 20., péntek

Mákos palacsintatorta

Szeret,nem szeret

A férjem nem szereti a spenótot.Nem szereti a mákot.Meg a csirkemellet.És a rizst...
Bő egy évtized alatt annyiszor hallottam,hogy ezt nem szeretem,meg azt nem szeretem.És bő egy évtized alatt kiderült,hogy szereti a spenótot,csak nem főzeléknek,hanem salátába.Szereti a csirkemellet,currys- vagy szójaszószban.Szereti a rizst,ha jól van elkészítve,pl.rizottónak.És szereti a mákot.Erre nemrég jött rá,miután megkóstolta a bécsi mákos kuglófot.Engem pedig minden karácsonykor lebeszélt,hogy bármilyen mákosat süssek...
Úgyhogy soha többet nem hiszem el neki,hogy nem szereti.Megfőzöm,megkóstolja és úgyis szeretni fogja.Ha esetleg mégsem,akkor kenek egy nagy szelet zsíros kenyeret.Mert azt szereti...

Mákos palacsintatorta


Mivel én nagyon szeretem a mákot,és már a férjem is barátkozik vele,úgy gondoltam palacsintával is méltó társak lesznek.

Hozzávalók:

palacsintához:
    2 egész tojás
    15 dkg finomliszt
    1 tk.cukor,csipet só
    kb.4 dl tej
   1 nagy alma lereszelve
   olaj a sütéshez
töltelékhez:
  10 dkg darált mák
  10 dkg cukor+1 ek.
  kb.1 dl tej
  2 tojásfehérje
  4-5 evőkanál szilvalekvár

A palacsintához a tészta hozzávalóit a szokásos módon összekeverem,legvégül a reszelt almát adva hozzá.Kicsit vastagabb palacsintákat sütök.Ebből nekem 7 db palacsinta lett,de csak 5 db-ot használtam fel,így a töltelék mennyisége is ehhez elegendő.A másik kettőt a kislánynak tettem félre uzsonnára.
A töltelékhez felforralom a tejet,elkeverem benne a mákot  és a cukrot.A tojásfehérjét habosra keverem,félidőben egy evőkanál cukrot adva hozzá.Háromnegyedét óvatosan a mákos krémhez keverem.
Egy palacsintát hőálló sütőlemezre rakok,megkenem a mákos krém felével.Rá újabb palacsinta kerül,majd a szilvalekvár fele(nekem nagyon sűrű,házi lekvárom van,és hogy kenhető legyen néhány csepp vizet kevertem bele).Aztán palacsinta,mákos krém,palacsinta,szilvalekvár,palacsinta és a tetejére rákentem a félretett tojásfehérjét.Előmelegített,180°c-os sütőben kb.25 perc alatt megsütöttem.
Pikáns,különleges palacsinta.Egy tartalmas leves után ajánlom 2-3 főre.Desszertként 6-8 cikkre érdemes elosztani.

4 megjegyzés:

duende írta...

Kérhetek egy szép szeletet? :)

Egyébként nálunk is volt több ilyen szeret-nem szeret. :) Kedves párom utálta ez egész köményt. Nekem meg az egyik kedvenc fűszerem. És hát nem voltam hajlandó rántott levest csinálni őrölt köménnyel, mert az megcsúfolása a rántott levesnek. Addig-addig ette, míg megszerette, sőt. Ma már neki is az egyik kedvenc fűszere. Ma már kifejezetten imádja a sörkiflin is. :))

Tálaló írta...

Szívesen adok:))

Férfiak:))Nálunk a férjem rántott levesét szűröm,mikor a tányérjába merem.A sós rudakból pedig csak a köményeseket eszi meg.
Amit nem ismer arra rávágja,hogy nem szereti.Esküszöm sokszor nehezebb vele mint egy gyerekkel.

trollanyu írta...

Könyvet tudnék abból írni, hogy az én párom miket nem szeret. Tulajdénképpen egy ételt se készíthetnék el, mert mindenben van olyan, amit ő nem szeret. De azért mindig mindent jóízűen megeszik. 3 gyerekem van, ők nem válogatnak, na jó, a legkisebb néha. Nehéz a férfiakkal.A mákot imádom, a palacsintád nagyon jól néz ki:)

Tálaló írta...

Ezek szerint genetikailag van kódolva bennük némely étel iránt az ellenállás.
Az nekem is nagyon tetszik,mikor jóízűen megeszik egy nemszeretem ételt,de a büszkesége vagy tudom is én mi miatt azt mondja,hogy akkor sem szeretem.
Szerencséd van,hogy gyerekből van három és férjből egy,nem pedig fordítva:)).Nálunk 1:1 az állás,és a kislányom nekem sem válogat:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.