2012. február 3., péntek

Pikáns hüvelyeszöldség leves

Gombhoz a kabát

Megesik olykor,hogy elcsábulok és olyan élelmiszerek kerülnek a kosaramba,melyekről fogalmam sincs,hogy mit tudnék belőlük készíteni.
Ősszel egy ausztriai bevásárlás alkalmával tetszett meg egy  száraz hüvelyesekből álló keverék.Hogy őszinte legyek elképzelésem sem volt mit főzzek belőle,de annyira színes és guszta volt a többféle bab,borsó és lencse együtt,hogy vettem egy csomaggal.
Egyszer csak megpillantottam Selectfoodnál egy levest,melyhez az enyémhez hasonló zöldségkeveréket írt.Őszintén szólva csak ez miatt próbáltam ki.Pedig így utólag,nagy kár lett volna ha nem ismerkedünk meg ezzel a levessel.Pikáns,tartalmas,nagyon finom.

Pikáns hüvelyeszöldség leves



Felesleges hajtóvadászatot indítani ilyen,vegyes csomagolású hüvelyes zöldségért.Apró szemű szárazbab,sárga borsó,zöld és barna lencse azért biztosan akad otthon vagy a közeli boltban.És az eredmény velük is rendkívüli lesz.

Hozzávalók:

25 dkg hüvelyeskeverék
2 közepes sárgarépa
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
7-8 dkg szardellafilé
2 dl paradicsomszósz
6-8 zsályalevél,
1 babérlevél
1 ek vaj
1 szál újhagyma vagy egy kis darab póré
só,parmezán a tetejére

A zöldségkeveréket felteszem főni az apróra vágott hagymával,a szintén felaprított 2 gerezd fokhagymával,a nagyobbakra vágott sárgarépával,babérlevéllel,sóval.A hüvelyesek puhulásáig,kb.másfél órán át lassú tűznél,lefedve főzöm.A répákat kiveszem és a szardellával,egy gerezd fokhagymával,és 2-3 zsályalevéllel pürésítem.Az újhagymát és a többi zsályalevelet apróra vágom,az evőkanálnyi vajon megfonnyasztom,felöntöm a paradicsomszósszal,felforralom,majd hozzákeverem a répás pépet.Aztán az egészet a levesbe keverem,és összeforralom.Reszelt parmezánnal,pirított sonkával megszórhatjuk tálaláskor,de ezek nélkül is nagyon gazdag ízű,tartalmas leves.

5 megjegyzés:

Roza írta...

Imádom az ilyen leveseket!:) Holnap hasonlót fogok készíteni ennek alapján. Nincs itthon minden hüvelyes. Csak bab, sárgaborsó, meg lencse... A többi hozzávalóból van!:)

Tálaló írta...

Roza!
Örülök,hogy tetszik:))Amilyen hideg van kellenek is az ilyen forró,tartalmas levesek.
Szerintem nem szükséges ennyi féle zöldség,akkor is nagyon finom lesz.Csak arra kell figyelni,ha a bab nagyobb szemű,akkor előbb tedd bele,mert a lencsének nem kell sok idő.
Az általam vásárolt keverékben nagyon apró bab volt,mégis egy picit szétfőttek a lencsék.Igaz,ez egy cseppet sem rontott a levesen...sőt.

duende írta...

Isteniség! :) Épp most vettem egy darab Grada Padano-t. Le volt akciózva, mert nem fogyott. Nem meglepő. :) Horribilis ára van...

Tálaló írta...

Én is mindig akciósan veszek parmezánt.Mert amúgy megfizethetetlen.
És úgysem romlik meg,nem baj ha túlcsúszik a szav.időn.

Szegeden a tejesasszonyok mondták a piacon egyszer,hogy az ő juhtúrójuk érik,nem romlik.És szerintem ez igaz minden jó minőségű sajtkészítményre.

duende írta...

Így igaz! Ha jól van kezelve a sjatkészítmény is, a húsáru is (füstölt vagy sózott szalonnák) korlátlan ideig eláll. Persze nem szokott rá ideje lenni. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.