2012. május 14., hétfő

Luxusszendvicsek

Így gömbölyű

Kertes házban nőttem fel,a nyarakat pedig egy majorban töltöttem.Aztán kamaszként a második emeleti lakás egy szobája lett az életterem.S évtizedekig csak álmodoztam róla,hogy egyszer újra lesz kert,udvar,tiszta levegő körülöttem.S mióta megadatott folyamatos nyaraslásnak érzem a mindennapokat.
Amikor csak tehetjük kinnt reggelizünk,s főként kinnt vacsorázunk.A kislány ez utóbbit általában kétszer teszi.Egyszer velünk,majd mikor az unokatestvérei a szomszédban leülnek a kispadra enni,melléjük kucorodik néhány falatért ácsingózva.
Minden napért hálás vagyok,hogy mindez megadatott.

Luxusszendvicsek



A saját sütésű zsemlékből pillanatok alatt elkészülő,különleges és finom vacsora-vagy uzsonna.
Az ötlet úgy jött,hogy elfogyott a kenyér,és belevaló sem nagyon volt itthon.Életmentő konzervek,úgymint tonhal-olajbogyó és szárított paradicsom viszont mindig akadnak,és holland sajt is van általában a hűtőben.
Most az olajbogyót felváltották friss fejessaláta levelek,és uborkaszeletek,mert már lehet itthonit kapni.
Főként télen csinálok sokszor efféle szendvicseket.A szárított paradicsom,az olajbogyó és a csemegeuborka váltja ki elsősorban nálunk a szendvicsbe való zöldségeket.Sokkal jobbak,mint az éretlenül leszedett,sokat utazott paradicsomok,paprikák.



A zsemléhez 50 dkg lisztet,teáskanálnyi cukrot 2 dkg élesztőt,3 teáskanálnyi sót,kb.fél dl olajat és 3 dl meleg vizet teszek a kenyérsütőgépbe és dagasztóprogramra állítom.Másfél óra múlva a sütőt bekapcsolom 200°c-ra,a tésztából kevés liszt segítségével 6-8 gombócot formázok és sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket,majd letakarom.Mikor bemelegedett a sütő vizet spriccelek bele és betolom a zsemléket.Kb.30 perc alatt megsülnek.Nem szokványos zsemlék lesznek,tömörebbek és laktatóbbak.
Ha kihűlnek megtöltöm:vékony szeletekre vágott holland gaudával és olajban eltett paradicsommal,melyet nem szükséges lecsepegtetni,mert nagyon finom,ha a zsemlét átjárja egy kevés ízes olaj.
Vagy:tonhalkonzervet lecsepegtetek,elkeverem kb.fele mennyiségű krémsajttal(ha nincs akkor tejföllel)pici mustárral,sóval,borssal.A krémet a zsemlébe töltöm és megrakom olívabogyóval,vagy mint most, friss salátalevelekkel,és uborkával.
Egy pohár könnyű fehérbor valamelyik szendvics kísérőjeként,és a lemenő nap gyenge simogató sugarai.Ilyen egy (számomra)tökéletes vacsora.

4 megjegyzés:

duende írta...

Nagyon guszták! :) És igen, tökéletesek, imádom a jó szendvicseket.

A bevezetődhöz.
Pál Feri atyát hallgatok sokat a neten. Van egy aranyos története. Egyszer megkérdezett egy picilányt: "No, és tettél valami jót máma?" És a kislány felelte: "Igen! Boldog voltam!"
És Pálferi ezt hordozza magában évek óta, mint egy zen koant, mert érzi, hogy a kislány mondata eyg kulcs.

Tálaló írta...

Köszi:))
Épp most sültek ki az expressz zsemléid,délután találtam meg a blogodon:))Jól néznek ki,de még forrók,meg amúgy is csak reggel ennék már belőlük.

Tényleg aranyos történet,és annyira igaz.
Az unokaöcsém kilenc éves.Szeretek vele beszélgetni,kicsit az ő szemével látni a világot.
Jó hallani,hogy mennyi mindennek tud örülni egy gyerek...lenne mit tanulnunk tőlük.

Gabriella írta...

Tetszenek a szendvicseid is (és a háttérben a virágok:)).

Tálaló írta...

Köszönöm:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.