2012. szeptember 24., hétfő

Korpás zsemle

Így gömbölyű

Két éve kerek pocakkal,boldogan és várakozással a szívemben köszöntött rám az ősz.Júliústól az orvosom  javaslatára már nem dolgoztam.Viszont rendszeresen úsztam,nagyokat sétáltam és kitartóan számolgattam a szénhidrátokat a terhességi cukor miatt.És soha olyan jól nem éreztem magam,mint ebben az időben.Az akkori nyár felhőtlenül és vidáman telt,mint egykor,kislány koromban.
Az azóta eltelt idő alatt pedig többet tudtam meg önmagamról,összetartozásról,elfogadásról,végtelen szeretetről mint az előtte eltelt évtizedekben.

Korpás zsemle

Két hét jutott nekem akkor a kórházi vendégszeretetből.És ebben semmi irónia nincs részemről.Tényleg kedves,figyelmes volt mindeki és a körülmények is jók voltak a nemrég felújított szülészeti osztályon.
Csak hát az ételek...azok bizony nem okoztak csalódást.Ehetetlenek éreztem a házikoszt után.Kivétel volt a reggelente kapott,friss,ropogós héjú korpás zsemle.
Bár lehet kapni üzletben is,csakhogy én reggel nem tudok elmenni érte,s ha veszek is napközben estére,s főleg másnapra szinte ehetetlen.
Ezért elkezdtem egy ideje otthon sütögetni.Mert így frissen is ehetjük,s mert ez másnap reggel is élvezhető állagú.


Hozzávalók:

40 dkg fehérliszt
4 csapott evőkanál búzakorpa
2 dkg friss élesztő
1 pohár joghurt(1,8 dl)
2 evőkanálnyi étolaj
2 evőkanálnyi méz
2 kávéskanál só
1,5 dl meleg víz
kb.1 dl tej a kenéshez

A kenyérsütőgép üstjébe mérem a lisztet,kis mélyedést készítek,és ebbe rakom a mézet,belemorzsolom az élesztőt és a víz felét ráöntöm.Ha felfutott az élesztő a többi hozzávalót is belemérem,majd a gép dagasztóprogramjára bízom a munka nehezebb részét.Ha végzett,a megkelt tésztából kis labdányi darabokat kiveszek,megformázom,s sütőpapírral bélelt,nagy tepsire sorakoztatom őket.Nekem 9 db fér rá kényelmesen a tepsire.Néhány sütés után már tudom az adagokat,és pont kijön a tésztából ez a mennyiség,úgy,hogy kb.egyenlő nagyságúak legyenek.Letakarva fél órát kelesztem,s közben előmelegítem a sütőt 180°c-ra.Sütés előtt lekenem őket szobahőmérsékletű tejjel,és 25-30 perc alatt megsütöm őket.
Míg a  rozskenyér több naposan is nagyon finom,ezt a zsemlét leginkább frissen,vagy egy naposan ajánlom.Viszont ez is laktató a benne lévő korpától,és reggelinek,tízórainak jobban szeretem csomagolni,mint a kenyeret.És külön öröm számomra,hogy a kislányom,aki mostanában a zöldségen-gyümölcsön kívül semmit nem eszik meg,ebből mindig elmajszol egy felet,csak úgy magában.






8 megjegyzés:

kolozsgabi írta...

Jó étvágyat a kisleánynak, hát biztos nagyon finom lehet. Gyönyörű a készleted is, igazi mesebeli reggelizős kanna!

Unknown írta...

Csoda szépek az étkészleteid. Honnan szerzed be őket? Nagyon tetszenek :D

Tálaló írta...

Köszönöm Gabi:))

Kedves Juci,ezt pl.egy kerámia nagykerben vettem,vagy egy évtizede.
De bárhol járok,mindenütt csetreszeket nézegetek,vásárolok már kamasz korom óta.
A zöld étkészletem pl.a Corából való,de van keramikustól rendelt készlet,és néha bolhapiacon is találok néhány nekem tetsző darabot.És van pár családi örökségből is.
A cipőket nálunk a férjem gyűjti:))

Tálaló írta...

Miner.hu,köszönöm,megtisztelő:))

Kati írta...

Szia, én most találtam a blogodra, a kék pöttyös csészéd nyomán:) Finomakat főzöl, és nem hiába Tálaló a blogod neve, csodás edényeid vannak:)

Tálaló írta...

Kati,köszönöm:))

Én tényleg mindig a szememmel lakom először jól,vagyis lehet bármennyire finom egy étel,ha ízléstelen a tálalás nem ízlik az étel sem.

Gabriella írta...

De csodás ez a reggeliző szetted is. Imádom nézegetni a étkészleteidet, tányérjaidat, de már hühü-nek nézel, mert napok óta ezt írom Neked. :) De tényleg olyan csodásak.
A zsemle receptje is tetszik. Nekem is van egy mézes zsemlém (nem korpás), az is annyira finom, ez is fincsi lehet. :P

Tálaló írta...

Köszi Gabriellea:))
Dehogyis,nem vagy hühü...és én sem.Pedig ezeket én mind hazahoztam.A férjem szerint,már sikerült is kinőnöm a konyhát.

A korpásat azért szeretem,mert tovább van tőle jólakottságérzetem,pedig max.egyet bírok megenni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.