2012. szeptember 19., szerda

Savanyú bableves

Betakarítás

Volt idő,mikor nem lehet elugrani a helyi hipermarketbe(akár az éjszaka közepén is),élelmiszerért.Mindenki maga gondoskodott a nyár folyamán a téli betevőről.A beérett gyümölcsökből kompót,lekvár vagy szárítmány készült.A salátazöldségekből pedig savanyúság.A répaféléket elvermelték,a krumplit,hagymát fagymentes helyre tették.Téli tüzelőt pedig az erdőben vágtak.
Tejet egész évben a család vagy a szomszéd tehene adott.A húst az udvarban nevelgetett állatok biztosították.Kenyeret pedig hetente egyszer sütöttek.
Ehhez képest ma minden kapható,még télen is.Csakhogy ennek hatalmas ára van.Az állatokat  ipari méretekben nevelik,aztán több száz(vagy ezer)km-t utaztatják.A végeredmény pedig nyugatóval,antidepresszánsokkal ízesített,ehetetlen termék.A zöldségek,gyümölcsöknél sem jobb a helyzet.Míg megnőnek fogyamatosan vegyszerezik,amit aztán a hűtőházakban is folytatnak.Én már bemenni sem szeretek a zöldségesbe.Mindig érzek valami különös szagot,amiről sokáig nem tudtam mi lehet.Aztán egy ismerősöm felvilágosított:attól friss az alma,krumpli és a többi zöldség-és gyümölcsféle,hogy a hűtőházakban megfelelő anyagokkal megállítják a csírásodást,fonnyadást és az egyéb,egyébként természetes folyamatokat.És feltehetőleg ezen anyagok szagát érzem minden alkalommal.De manapság a szándékosan éretlenül leszedett gyümölcsöket is meg tudják útközben érlelni.Persze ezt is vegyi anyagokkal.
És a legsajnálatosabb,hogy az utánunk következő generációkból csak  kevesen látnak majd gyümölcsfákat,zöldségágyásokat,csirkéket,tyúkokat.Mert már alig vannak veteményesek,baromfiudvarok a házak körül.

A minap szedtük le és fejtettük ki a szárazbabot.A kerítés előtt futtattam  fel egy dróthálón.Lett belőle néhány levesnyi,ami nem nagy termés,de akkor is hatalmas öröm a saját zöldségünkből főzni.Vágottbab is kb.ugyanekkora mennyiség pihen a fagyasztóban.Vagyis jópárszor ehetünk a kicsi helyen,kevés munkával megtermelt babjainkból télen.


Savanyú bableves

Anyukámtól tanultam,kislánykoromban ez volt az egyik kedvenc levesem.Sokkal könnyebb a gyomornak,mint a zöldségekkel,füstölt hússal készült változat.Melegebb napokon hűtve,hidegebbeken melegítve szeretem.



Hozzávalók:

0.5 kg szárazbab
1 kis fej vöröshagyma
evőkanálnyi liszt
kis pohár tejföl
só,cukor,ecet

zsályalevelek,olaj a sütéshez

Az előző este beáztatott babot lecsepegtetem és fazékba teszem az apróra vágott vöröshagymával,babérlevéllel.Majd felengedem annyi vízzel,hogy jól ellepje és sóval meg kevés cukorral ízesítem.Fedő alatt a bab puhulásáig főzöm,ami minimum másfél óra.A tejfölbe elkeverem a lisztet,hozzáteszek a levesből egy merőkanálnyit és beleöntöm a fazékba.Ha felforrt elzárom alatta a gázt.Aztán jön a munka neheze:cukorral,ecettel,sóval beállítani azt a tökéletes ízt,ahogy Anyunál megszoktam.De apránként adagolva az ízesítőket,kóstolgatva előbb-utóbb sikerül.
A zsályaleveleket forró olajba dobom,és ropogósra sütöm.Tálaláskor ebből teszek a levesre néhány levélkét.




5 megjegyzés:

duende írta...

Ááá, a kedvenc levesem!!!! :)
Itt zalában ugyanígy főzik, én is, és isteni és imádom. :) Én anyuskától tanultam. A világ legfinomabb levese. A köménymagos rántottleves és a savanyú tojásleves mellett. :)

Tálaló írta...

Minden szavaddal egyetértek:))Nekem is a legeslegnagyobb kedvenceim ezek a levesek.

És milyen egyszerű alapanyagokból készülnek...



Gabriella írta...

Én nem szoktam főzni ilyen levest, de tudom, hogy ez a szüleim nagy kedvence. A férjem is nagyon szereti, a szüleimnél legalábbis nagyon jóízűen tudja kanalazni. :)

Gabriella írta...

Ja, és ez a tányérod is nagyon tetszik. Imádom az ilyen egyszerű, mégis nagyon szép, picit régies kinézetű darabokat. Nekem ilyen még nincs. :/

Tálaló írta...

Nálunk sajnos a férjem nem túl nagy rajongója...de azért egyszer-egyszer megeszi.

Ez a tányér egy étkészlet része,és nagyon szeretem,mert a mélytányér tényleg mély(vannak olyan leveses tányérok,amibe szinte semmi sem fér),a lapostányérja pedig óriási,és nagyon dekoratív rajta minden étel.A hátránya viszont,hogy alig fér a mosogatógépbe.

Ó,nekem sincs annyi féle,amit szeretnék,bár teljesen tele a tálaló-és konyhaszekrény.De én tányérokat,konyhai cucokkat vásárolgatok húszéves korom óta.

Mikor háromszor kértem egymás után étkészletet karácsonyra a férjem azt mondta,hogy elvisz orvoshoz:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.