2012. október 26., péntek

Finom almás pite

Őszi hangulatok

A napkelte után alászálló köd eltakarta a tájat.Csak egy templomtorony vonala rajzolódott ki a messzeségben.Különös látvány volt.A ködtakarótól mozdulatlannak és csendesnek tűnő képbe az aprócska falu ég felé mutató tornya csodás sziluettet rajzolt.

Az ősz egy  kétarcú évszak.Ha süt a nap akkor káprázatosan szép,izzó látványt nyújt az őszi színekben pompázó természet.És én azt érzem,hogy menni kell:sétálni a színes lombú fák alatt,beszippantani az avar illatát,elraktározni a napsütést.Tobozt,gesztenyét és szép faleveleket gyűjteni,diót szedni és csipkebogyó ágakat vágni.Ha pedig alászáll a köd akkor elbújós,bevackolós a hangulatom.Olyankor egy finom tea,gyertyafények és a sütőben illatozó sütemény tudja a napokat szebbé varázsolni.


Finom almás pite
cukor nélkül,teljes kiőrlésű liszttel


Általában hagyományosan készítettem.A teljes kiőrlésű liszt most azért került bele,hogy tartalmas legyen egy tányér leves után ebédnek.A finomított cukrot pedig azért hagytam el,hogy egészségesebb legyen.A nyírfacukor glikémiás indexe ugyanis töredéke a hagyományos cukornak,és így nem emeli a vércukrot és nem is hízlal.És így is nagyon finom,könnyű tésztájú,ízletes.Ezután csak így sütöm.


Hozzávalók:


25 dkg vaj
25 dkg fehér liszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 tojás+1 sárgája a kenéshez
1 cs sütőpor
1 citrom
1 evőkanálnyi vaníliás cukor
3 csapott evőkanál nyírfacukor
kb.2 evőkanál tejföl
1,5 kg alma
teáskanálnyi fahéj
kis marék darált dió,vagy zsemlemorzsa

A vajat elmorzsolom a sütőporos lisztekkel,majd egy tojást,a citrom reszelt héját,néhány csepp levét,a cukrokat és kevés tejfölt hozzátéve tésztává gyúrom.Lefedve hűtőbe teszem.Az almát hámozom és nagylyukú reszelőn lereszelem.Kicsit állni hagyom,majd kinyomkodom a levét és elkeverem a fahéjjal.
A tésztát kettéveszem.Az egyik felét  tepsi nagyságúra nyújtom,majd a sodrófára tekerve beleemelem a kivajazott,lisztezett tepsibe.Megszórom darált dióval,és belesimítom az almatölteléket.Majd a tészta másik felével befedem.Villával megszurkálom a tetejét,és tojássárgájával megkenem.Előmelegített 180°c-os sütőben 40-50 percig sütöm. 

6 megjegyzés:

duende írta...

Istenien néz ki! Pont így szeretem! :) Vékony tészta, soksok finom almatöltelék... És ebbe szerintem kifejezetten jó a teljes kiőrlésű liszt, mert egy leheletnyi diós aromát kölcsönöz, s az különösen jó az almával. Megdobhatnál egy-két szelettel! :)

Tálaló írta...

Bár tegnapi,de szívesen küldenék.Csakhogy annyit jártunk a maradékra,hogy morzsa sem maradt belőle:))
De szerintem nemsokára megint sütök,abból majd mentek néhányat Neked:))
Tényleg jóízű a teljes kiőrlésű liszttel.

kolozsgabi írta...

Egyik kedvenc, én is sokat csináltam, nagyon szépen néz ki és finom is lehet!!Hát nálunk nem lenne mire rájárni, gyorsan fogyna.

Tálaló írta...

Gabi,mostanában már nem sütöd?
Ha diétáztok akkor is belefér pár szelet.

Gabriella írta...

Imádom!! :P

Tálaló írta...

Hiába,ellenálhatatlan:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.