2013. január 29., kedd

Májpástétom

Különleges és egyszerű

Nekem fejtörést általában nem a "mi legyen az ebéd"okoz,mert azt jó előre eltervezzük.Inkább,hogy mit tartalékoljak itthon,egész hétre elegendő,kedvünkre való reggelinek,tízórainak,vagy épp vacsorának való ételt a hűtőszekrényben.Sajt,tojás,házi füstöltáruk,saját lekvárok,méz jöhetnek leginkább szóba.A ritkán vásárolt felvágottakat pedig igyekszem saját készítésű fűszeres vagy sonkás sajtkrémekkel,kenegetőkkel,körözöttel kiváltani.

Májpástétom

Nagyobb élelmiszerüzletekben csinos kerámiaedényekben kínálnak külöböző ízesítésű,főként francia pástétomokat.Borsos áron.
Nos ha veszek fél kiló csirkemájat,az 600-700 ft-ba kerül.Ennek felét lefagyasztom,s mivel ritkán járok henteshez,jut még egy következő alkalomra is.S a kis adag készítését az is indokolja,hogy 4-5 napnál tovább nem szerencsés tartani.
A másik feléből pedig étvágytól függően 4-8 adagnyi lesz.Minden hozzávalóval együtt is baráti áron kerül kenyerünkre az adalék-és tartósítószerektől mentes,finom pástétom.


Hozzávalók:

25 dkg csirkemáj
1 kisebb fej vöröshagyma
evőkanálnyi vaj és ugyanennyi olaj
két evőkanálnyi creme fraiche vagy sűrű tejszín,esetleg mascarpone
só,bors
kávéskanálnyi majoranna

tetejére:egy nagyobb fej lilahagyma,maréknyi szárított vörösáfonya,löttyintésnyi vörösbor és kb.5 dkg olvasztott vaj


A vöröshagymát apróra vágom,és a vaj-olaj keverékén,kis lángon megdinsztelem.Hozzáteszem a megtisztított,nagyobbakra vágott májat,sózom,borsozom(én mindig frissen őrölt fehérborsot használok),beleszórom a majorannát és puhára párolom.A végén elkeverem benne a creme fraichet és botmixerrel összepürésítem.Kicsit darabos,rusztikus,de finom krémes lesz a végeredmény.Két szufléformába kanalazom.A lilahagymát félbevágva felcsíkozom és szintén vajon sütöm kicsit,majd beleszórom az áfonyát és felöntöm a borral.Kiforralom belőle az alkoholt és utána pár percig,pici lángon párolom még.A májpép tetejére teszem,és rácsurgatom a felolvasztott vajat.

Készítettem már sült zsályával és pirított,fokhagymás vargányával a tetején.Friss vagy pirított kenyérre kenve mindegyik különleges,páratlan ízélmény.

2 megjegyzés:

kolozsgabi írta...

remek ötlet, én is próbálkozom mindenféle kenceficével a fiam elvinnivaló uzsonnáihoz. Szoktam csak símán is pl. libazsírban megsütni a májat, kiveszem a zsírból, azt jól bepirospaprikázom, vissza a májat és hütő. Ezt kenjük a kenyérre, rá májszeletek, lilahagyma, só. Csak a libazsír nem keményedik meg, ezért néha mangalica zsírral csinálom, nem szokott sokáig a hűtőben lenni!

Tálaló írta...

Ó,úgy is isteni:))
A máj meg a lilahagyma nagyon jó társaság.Ezért került ebbe is:))
Nálunk sem szomorkodik sokáig a hűtőben.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.