2013. január 11., péntek

Sült kacsamáj

Túlélni

A viszonylag kiszámítható életünket egyik napról a másikra átírták a meghatározó gazdasági hatalmak és hatalmasok.A válság kirobbanásakor sokévnyi együtt töltött idő,és rengeteg munka után épp családalapításra készültünk.Akkor még nem is sejtettük,hogy  a férjem munkái ilyen drasztikusan visszaesnek.S,hogy én a munkahelyemen az utolsó évben harmadával kevesebbet fogok keresni.És majd nem is lesz hová visszamennem.
Úgyhogy,bár a férjemnek ez eleinte nemigen tetszett elkezdtük szorosabbra húzni a nadrágszíjat.Ennek eredményeként sokkal inkább odafigyelek a háztartási kiadásokra is.Előre összeírom a heti menünket,ez alapján a szükséges hozzávalókat.A heti egyszeri,célirányos,előre összegondolt vásárlásokkal elég sokat spórolunk.Tartós élelmiszert,lisztet,olajat,tésztafélét mindig akkor veszek nagyobb mennyiséget,ha akciós.Tejet a tejboltból hozunk,kenyeret,pékárut itthon sütök.Csirkét csak háztájit veszünk,megbízhatóbb minőségű,finomabb,és olcsóbb is.Ami megterem,vagy jó áron hozzájutunk nyáron az elteszem télire.
Közben a férjem is elfogadta és belátta a spórolás eredményességét.És felismerve a lehetőséget elkezdett csereberélni.Így jutottunk rengeteg vargányához,egész kacsákhoz,kacsamájhoz.Ezeket ő ugyanis nagyon szereti,de nagy luxus lenne ilyesmikre pénzt költenünk.
Összességében azt hiszem jobban élünk mint pár éve.Ugyanis csak megbízható,minőségi élelmiszert eszünk.
Szóval nem panaszkodom,de azért jó lenne már lazítani azon a nadrágszíjon.Mert szeretnénk újra könyveket venni,színházba menni,esetleg egyszer-egyszer étterembe.
Azt hiszem hozzám hasonlóan jónéhány nőtársam  próbálja és tudja a családi kasszát hónapról-hónapra következetesen kezelni.S gazdasági tanulmányaim kezdetén egy háztartás költségvetésével állították párhuzamba az ország költségvetését.Ezért én nem bánnám,ha megpróbálnák az ország pénzügyeit is egy hozzáértő nőre bízni.Hátha neki sikerülne.


Sült kacsamáj


Az utóbbi hetekben kettő szép darabhoz is hozzájutottunk.Egyiket kacsazsírban,lassú tűzön kisütöttem,tálba raktam és annyi zsírt öntöttem rá,hogy teljesen elfedje.Nagyon finom és kiadós pirítóssal,lilahagymával.


A másikat szeletekre vágtam,és kevés zsíron sütöttem mindkét oldalán két-két percig.Burgonyát főztem,összetörtem és ketté vettem.Az egyik felét vajjal,tejjel,cukorral habosítottam ki,a másikat vajjal és sóval,majd elkevertem benne kétmaroknyi enyhén fokhagymás pirított vargányát.Sütöttem még mellé almaszeleteket és félbevágott szőlőszemeket.
Igazi luxusebédünk lett a közös munka eredményeként:ő "meglőtte",én megsütöttem:) 

7 megjegyzés:

pave írta...

Hű, de szívemből szólt a bevezetőd! Mintha magamat hallottam volna...

jozseva írta...

Mindent leírtál amit ma nagyon nagyon hangosan és sokszor kellene mondani, hallani, és teljesen egyetértek veled abban, hogy kellene már végre az országnak egy jó gazdaasszony, háziasszony , mert így sohasem lesz rend - a receptjeidet is nagyon szeretem, sokat tanulok tőled, köszönöm ! Minden jót kívánok nektek !

Tálaló írta...

Egy rugóra jár,kedves Pave:))

Nagyon köszönöm kedves Jozseva,hogy itt vagy,hogy olvasol,s örülök,ha ennek még hasznát is tudod venni:)

Anikó írta...

Egy hozzáértő nő! Milyen igaz...:-)

Tálaló írta...

Igen,jó lenne egy hozzáértő.Hosszútávon,előrelátóan gondolkodó nő.
Mert különben az unokáink is kárát látják.

trollanyu írta...

Nem élek Magyarországon, de szerintem már így is túl késő, ezt a hosszútávú gazdasági rombolást nem lehet helyrehozni. De bárcsak ne lenne igazam. Ezt a fejedelmi lakomát elfogadnám hétvégére, még sosem vettem itt kacsát, libát, aranyárban van még a fizetéshez képest is. Karácsonyra kaptam egy csomagot abban volt francia libamájpástétom, de kibontva nagy csalódást okozott. De azért felhasználtam, nem bírtam volna kidobni:) Szép, sétálós nyugis hétvégét Nektek:)

Tálaló írta...

Sajnos igazad lehet.Még egy kisgyerek malacperselyét sem szabadott volna rábízni olyanokra akik ennyire ésszerűtlenül és meggondolatlanul döntenek.

Itt egy átlagfizetéshez képest megfizethetetlen.Nálunk is ritka vendég,pedig eszméletlenül finom.Én nem is fűszereztem,csak a végén sóztam.Szerintem semmit nem kíván.Pástétomként nyilván fűszeresebb volt,és állagra is teljesen más.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.